1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Türkiye ve dünya gündeminin en çarpıcı başlıkları (23 Haziran 2021)

Türkiye ve dünya gündeminin en çarpıcı başlıkları (23 Haziran 2021)

Türkiye ve dünya yeni güne bu haberlerle uyandı. İşte Türkiye ve dünyanın son 24 saati, işte gündemden en çarpıcı başlıklar...

A+A-

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun dün bir araya geldiği Türkiye Bankalar Birliği (TBB) üyesi banka yöneticilerine, swap anlaşması yapılması için dört ülkeyle görüşmelerin sürdüğünü söylediğini bildirdi. Reuters'ın haberine göre Kavcıoğlu, iki ülkeyle anlaşmaya yakın olduklarını söyledi. Reuters, haberini adlarını açıklamadığı toplantıya katılan iki banka yöneticisine dayandırdı.

BioNTech Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Şahin, şirketin çevrimiçi yıllık genel toplantısında yaptığı konuşmada kendi ürettikleri korona aşılarının yeni ortaya çıkan varyantlar karşısında da etkili olduğunu belirterek, "Şu anda aşımızı mevcut varyantlara uyarlamanın gerekli olduğuna dair bir kanıt yok" dedi.

ABD Başkanı Joe Biden'in büyük teknoloji platformlarının yol açtıkları kişisel bilgilerin güvenliği, inovasyonun artırılması ve diğer problemlerle başa çıkmak için adımlara ihtiyaç olduğuna inandığını bildirdi.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, Fed'in ekonomiye sağladığı olağanüstü desteği azaltmaya başlayacak bir pozisyona bu yılın sonuna doğru veya gelecek yılın başlarında ulaşabileceğini söyledi.

İşte Türkiye ve dünya gündeminden en çarpıcı başlıklar:

GÜNCEL KORONA VERİLERİ: 51 CAN KAYBI, 5 BİN 294 YENİ VAKA

Sağlık Bakanlığı, corona virüsü salgını nedeniyle yaşanan yeni can kaybını, vaka ve hasta sayısını açıkladı.

Semptom gösteren 429 hastayla birlikte 5 bin 294 yeni vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 5 milyon 375 bin 593’e çıktı. Can kaybı da 51 artarak 49 bin 236’ya yükseldi.

Son 3 günlük test sayıları ise şöyle:

► 20 Haziran: 213 bin 297
► 21 Haziran: 221 bin 052
► 22 Haziran: 223 bin 238

İl il vaka sayıları açıklandı! Bakan Koca’dan dikkat çeken mesaj

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, illere göre 100 bin nüfusa denk gelen bir haftalık toplam vaka sayısını gösteren haritanın güncel halini paylaştı. Bakan Koca, "Vaka sayılarının düşüş hızı azalsa da normalleşmeye engel değil. Aşı ile bitecek" dedi. İllere göre haftalık vaka sayısı, her 100 bin kişide İstanbul’da 51,27, Ankara’da 93,11, İzmir’de 25,99 oldu.

İETT’ye, AKP döneminden 45 milyon Euro otobüs borcu kaldı

İETT'ye geçmiş dönemden kalan vadesi geçmiş 110 milyon Euroluk borcun, 45 milyon Euro'sunun 2013-2017 döneminde satın alınan otobüslerin ödenmeyen taksitleri olduğu ortaya koydu. Ödenmeyen borçlar yüzünden piyasadaki firmalar İETT'ye taksitli satış yapmayı kabul etmeyince çözüm olarak bulunan dış kredi arayışı da Cumhurbaşkanlığı onayına takıldı.

Çiftçiden Meral Akşener’e: Usandık gel gayrı gel

İYİ Parti lideri Meral Akşener, Afyon’da vatandaşların dertlerini dinledi. Ziyareti sırasında bir grup çiftçiyle konuşan Akşener'in, o anları İYİ Parti resmi Twitter hesabından paylaşıldı. 

''Aşağıdan yukarından yolun sonu görünüyor''

İYİ Parti lideri Meral Akşener Bolvadin’de çiftçi ve besicilerin sorunlarını dinledi. Akşener, “Bolvadinli çiftçilerimiz iktidarın yağma düzenine karşı; tarlasını, emeğini, hakkını savunuyor” ifadelerine yer verdi.

İmamoğlu'ndan Erdoğan'a 'müzik yasağı' göndermesi

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Müzikle ilgili kısıtlamaları 24.00'e çekiyoruz. Kusura bakmayın, gece kimsenin kimseyi rahatsız etme hakkı yok" açıklamasına göndermede bulundu. İmamoğlu, "Bir şekilde 12'den sonra da kulaklıkla dinleyerek müziği ve sanata hayatımızdan hiç eksik etmeden, moralimizi yüksek tutarak geleceğe bakacağımız günler olmasını diliyorum" dedi.

Maçka Parkı’ndaki pikniğe polis müdahalesi

Onur Haftası Komitesi’nin çağrısıyla Şişli Maçka Parkı’nda düzenlenen pikniğe polis müdahale etti. Müdahalede bir kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Cumhurbaşkanlığı Personel Müdürü, Sayıştay Başkanı oldu

Sayıştay Başkanlığına Metin Yener seçildi. Cumhurbaşkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürü iken Sayıştay Başkanlığı’na aday olan Yener, Meclis tarafından yapılan gizli oylama ile yeni başkan seçildi.

CHP, Kadına Yönelik Şiddeti Araştırma Komisyonu’ndan çekildi

Meclis Kadına Şiddeti Araştırma Komisyonu'nda Başkan AKP’li Öznur Çalık’ın tutumunu protesto eden CHP’li komisyon üyeleri toplantıyı terk etti ve artık komisyon toplantılarına katılmama kararı aldı.

Bir CHP’li başkana daha saldırı: Berberde tıraş oluyordu…

CHP'li Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay'ın ardından Nevşehir’in CHP’li Hacıbektaş Belediye Başkanı Arif Yoldaş Altıok da berberde tıraş olduğu sırada 2 kişinin yumruklu saldırısına uğradı. Küfür, tehdit ve hakaretler eşliğinde darp edilmeye çalışıldığını ifade eden başkan Altıok, ranta izin vermediği için saldırıya uğradığını söyledi.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri’nden Levon Termendzhyan açıklaması

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Sezgin Baran Korkmaz'ın ortağı olan Levon Termendzhyan ile ilgili açıklama yaptı.

Mahkemeden JES kararı

Aydın’ın Germencik ilçesinde yapılması planlanan Efe-9  isimli Jeotermal Enerji Santrali (JES) ile ilgili 'ÇED olumlu' kararı mahkemece iptal edildi.

AKP’den ‘MKEK’ açıklaması

AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, "Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) ile ilgili yapılacak reform, Türkiye'nin savunma teknolojisinde dünya devi olmasını sağlayacaktır" dedi.

Babacan’dan Erdoğan’ın ‘erken evlenme’ tavsiyesine tepki: Durum buyken, gençler nasıl aile kursun?

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, Babalar Günü dolayısıyla buluştuğu gençlere, “erken evlenme” ve “üç çocuk yapma” tavsiyesinde bulunmasına sert sözlerle tepki gösteren DEVA Partisi lideri Ali Babacan, “Lafa gelince gençlere nasihatte bulunuyorsunuz da, siz gençlerin geçimini, ailesinden aldığı harçlıklarla sürdürmeye çalıştığını görmüyor musunuz? Çalışma hayatına giren gençlerin çok çok düşük ücretlerle çalışmak zorunda kaldığını görmüyor musunuz? O da iş bulabilirse… Durum buyken, gençler nasıl aile kursun” diye sordu.

Müsilaj kâbusu! Denize girmek yasaklandı

Kocaeli'nin Darıca ilçesinde sahiller, müsilajla kaplanırken, Cevher Dudayev Sahilinde denize girmek yasaklandı.

Türkkan’ın çiftliğinin yıkımı sırasında görüntü alan muhabire saldırı

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan’ın Kocaeli’nin Dilovası ilçesindeki kaçak çiftliğinde yıkım çalışmalarını takip eden İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabiri Mustafa Uslu, Türkkan’ın şoförünün de aralarında olduğu 4 çalışan tarafından darp edildi. Yüzü kanlar içinde kalan Uslu hastaneye kaldırılırken, saldırganlar jandarma ekiplerince gözaltına alındı.

Yerli aşının adı belli oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yerli Covid-19 aşısının adının 'TURKOVAC' olduğunu açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye’nin geliştirdiği Covid-19 aşısının milletimizle birlikte tüm insanlığın da aşısı olacağının müjdesini buradan paylaşmak istiyorum" dedi.

Deprem uzmanından dikkat çeken uyarı!

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Muğla'nın Datça ilçesinde meydana gelen Richter ölçeğine göre 5.3 büyüklüğündeki depremle ilgili, "Bu bölgede depremlerin bitme olasılığı yok. Deprem fırtınasına dönecek deprem yoğunluğu var" dedi.

Kayyum çıtayı yükseltti: Dev karpuz heykeli

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyumu Münir Karaloğlu, heykelleriyle gündeme gelmeye devam ediyor. Geçtiğimiz ay karpuz ve kadayıf tepsisi taşıyan adam heykelleriyle gündemi meşgul eden kayyum, bu sefer çıtayı yükseltti, dev karpuz ve surları temsil eden heykelleri Kayapınar ilçesine yerleştirilmek üzere getirdi. Söz konusu heykellere muhalefet partilerinden tepki geldi.

AKP’li başkan danışmanının ‘sorumlu müdür’ olduğu şirkete binlerce lira ödendi

İYİ Parti Bursa il Başkanı Selçuk Türkoğlu, AKP'li Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın etik olmayan ve içinde soru işaretleri barındıran tartışmalı protokolleri ve usulsüz uygulamaları ile karşılaştıklarını söyledi.

Sedat Peker'den 'kokain' iddiası: İspatlarıyla, keyifle anlatacağım

Suç örgütü lideri Sedat Peker, kokain ile ilgili yeni iddialarda bulundu, "Önümüzdeki günlerde ispatlarıyla, keyifle anlatacağım" dedi. Peker, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu da hedef aldı.

Babacan'dan 'parti birleşme' iddiasına yanıt: Söylentilerin tamamı boş

DEVA Partisi ile Gelecek Partisi'nin birleşeceği iddia edildi. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, iddiayı yalanladı ve "Bizim bu aşamada diyalog ve istişarenin ötesinde herhangi bir siyasi partiyle bir girişim şeklimiz olamaz, düşünülemez" dedi.

Kayyum Rektör’ü protesto eden öğrencilerin kredileri kesildi

Boğaziçi direnişine destek veren öğrencilere baskı sürüyor. AKP’li Melih Bulu’ya karşı direnenlere destek veren en az 100 öğrencinin KYK kredi ve bursları kesildi. İstanbul Valiliği Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından Valiliğe gönderilen ve öğrencilere iletilen yazıda, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’nün yazısına istinaden kredi ve bursların kesildiği belirtildi. Öğrencilerin, öğrenim kredisi borcunun Temmuz 2023’ten itibaren ödemeye başlaması istendi.

Denize sıfır özelleştirme. Değerli araziler parsel parsel satılıyor

Varlıkların satışı hız kesmeden devam ediyor. Bu defa Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Bodrum Bitez ve Adana Karataş’ta denize sıfır taşınmazların satılacağını duyurdu.

Belediye hayvan barınağına 350 bin liralık N95 maske aldı

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin hayvan barınağına 350 bin liralık N95 maske aldığını öne sürdü. Adıgüzel, "N95 maske alımına 350 bin lira ödeyen Ordu Büyükşehir Belediyesi bunu Karapınar Geçici Hayvan Bakımevine almış, yani bir hastaneye falan değil.” dedi.

'Türkiye Monitörü’ konulu anketin sonuçlarına göre Millet İttifakı iktidara yürüyor

Aksoy Araştırma tarafından yapılan 'Türkiye Monitörü’ konulu ankette çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Anket sonuçlarına göre, bu pazar bir seçim olsa Millet İttifakı yüzde 41,1 oy alırken, Cumhur İttifakı ise yüzde 39,8 oy alabiliyor.

Güne başlarken ekonomi ve piyasaların gündemi 

Yurt içinde TCMB Finansal Hizmetler Güven Endeksi dışında takip edilecek önemli bir verinin olmadığı hafta ortasında yurt dışından PMI verileri, ABD cari işlemler dengesi verileri takip edilecek.

Dolar: Dün 6 günlük yükseliş serisini sonlandıran dolar/TL, salı günü 8,80 sınırına dayandıktan sonra dün 8,65'in altına kadar çekilmişti. Küresel piyasalarda ABD dolarının güç kaybetmesiyle gerileyen dolar/TL, bu sabah ise sınırlı yükselişle 8,65'in hemen üzerinde işlem görüyor. Euro/TL de 10,32-10,33 bandında değerleniyor.

Altın fiyatları, Powell'ın sadece enflasyon endişelerine dayanarak faiz oranlarında artışa gidilmeyeceğini vurgulamasının ardından hafif yükseldi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0,1 artarak 1.780 dolarda işlem görüyor.

Petrol fiyatları, ABD ham petrol stoklarının beklentilerden fazla düşmesinin ardından yükseldi. Stok verisi Avrupa ve Kuzey Amerika'da artan hava ve kara yolu kullanımıyla birlikte arz ve talepteki dengenin bozulmaya yaklaştığı beklentisini kuvvetlendirdi. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı yüzde 0,5 artışla 73,18 dolara yükseldi.

Piyasalar: Küresel hisse senedi piyasaları ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın merkez bankasının enflasyonu takibe aldığı ancak faiz artırımı için acele etmeyeceği açıklamalarının yatırımcılara güven vermesiyle destek bulurken dalgalı seyreden tahvil piyasaları da duruldu. Nasdaq endeksi dün rekor yüksek seviyede kapanırken teknoloji hisselerinin özellikle Asya'da alıcılı olması Tayvan borsasını yüzde 1 yükselmesini sağladı. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0,4 artış kaydetti. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0,3 yükseldi.

GÜNÜN AJANDASI

Yurt içinde tek veri TCMB tarafından açıklanacak olan Finansal Hizmetler Güven Endeksi (14.30) olacak.

Yurt dışında öncü Satın Alma Yöneticileri Endeksleri(PMI) verileri takip edilecek. Avustralya (02.00), Japonya (03.30), Fransa (10.15), Almanya (10.30), Euro Bölgesi (11.00), İngiltere (11.30) ve ABD (16.45) öncü PMI verileri sırayla ekranlara düşecek.

ABD'de cari işlemler dengesi (15.30), yeni konut satışları (17.00) ve DoE petrol stokları (17.30) verileri bulunuyor.

Gelir eşitsizliği artıyor: Rekor İstanbul’da

TÜİK'in son araştırmasına göre, Türkiye’de son bir yılda tüm bölgelerde gelir eşitsizliğinde artış kaydedilirken gelir eşitsizliğinin en yüksek olduğu bölge İstanbul oldu. İstanbul'da en yüksek gelire sahip yüzde 20’lik grubun gelirinin en düşük gelire sahip yüzde 20’lik grubun gelirine oranı 7,8'den 8,6'ya yükseldi.Gini katsayısı ise İstanbul'da son bir yılda 0,428'den 0,451'e yükseldi. Gelir dağılımı eşitsizliği ölçütlerinden olan Gini katsayısı, sıfıra yaklaştıkça gelir dağılımında eşitliği, bire yaklaştıkça gelir dağılımında bozulmayı ifade ediyor.

Çiftçi kuruluşu AKP üssü olmuş

Genel müdürlüğünü AKP Bilecik eski Milletvekili Fahrettin Poyraz’ın yaptığı Tarım Kredi Kooperatifleri’nin ve bağlı şirketlerin yönetiminde AKP eski milletvekilleri, parti yöneticileri görev yapıyor.

Avrupa Birliği’nden Google’a rekabet soruşturması

Avrupa Birliği, Google'ın online reklamcılıkta rekabeti ihlal edip etmediğini soruşturacağını açıkladı. 

Tüketici Güven Endeksi Haziran’da arttı

Tüketici güven endeksi, Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 5,8 oranında artarak 81,7 oldu.

Brent petrolün varil fiyatı 75 doları gördü

Küresel ekonomideki toparlanmanın etkisi ve talebin arzdan daha hızlı artmasıyla Brent petrolün varil fiyatı iki yıldan bu yana ilk kez varil başına 75 doları gördü.

Kripto paralar üzerinde Çin baskısı: Bitcoin ve Dogecoin’de sert düşüş

Çin’in kripto paralar üzerindeki yasaklama hamlesinin ardından Bitcoin, Dogecoin ve Ethereum gibi para birimleri sert değer kaybına uğradı.

KKTC Başbakanı Saner, Türkiye’ye geliyor

Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Hamza Ersan Saner, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın davetlisi olarak Türkiye’ye geliyor.

Yunanistan Türkler’e karayolu geçişini kapattı

Yunanistan, karayoluyla Türkler’in Avrupa’dan Türkiye’ye, Türkiye’den de Avrupa’ya geçişine izin vermeyeceğini açıkladı. Yunanistan’ın Edirne Başkonsolosluğu, "Bulgaristan üzerinden gitsinler“ dedi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile Yunan Dışişleri Bakanı Dendias’ın üç hafta önce anlaştığı "karşılıklı corona açılımı“nın uygulanmadığı ortaya çıktı. 

AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen: Türkiye’yi desteklemeye devam etmemiz önemli

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Türkiye ve mülteci kriziyle ilgili açıklamalarda bulundu. Berlin'de konuşan von der Leyen, "Türkiye'yi desteklemeye devam etmemiz önemli" dedi.

Kremlin Sözcüsü Peskov: Aşı olmayana iş yok

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, ülkesinde hala aşılanmayan ve bağışıklığı olmayan kişilerin her iş yerinde çalışamayacağını ve birçok alanda ayrımcılığa maruz kalacağını söyledi.

Filipinler Devlet Başkanı Duterte ipin ucunu kaçırdı: Ya aşı ya da hapis

Corona virüsü salgınını ağır geçiren Asya ülkelerinden Filipinler'de Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, aşı merkezlerinin boş kalmasına tepki gösterdi. Duterte, "Tercihinizi yapın, ya aşı olursunuz ya da sizi hapse atarım" dedi.

Europol 2020 yılında 57 terör saldırısı tespit etti

Avrupa Polis Teşkilatı (Europol) tarafından yayınlanan 2020 yılı raporunda, aralarında Avusturya, Belçika, Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya'nın olduğu toplam 6 Avrupa Birliği (AB) ülkesinde geçtiğimiz yıl gerçekleşen, engellenen ve amacına ulaşamayan toplam 57 terör saldırısının tespit edildiği kaydedildi.

Kriz yaratacak iddia: ABD, İran’ın medya kuruluşlarına el koydu

ABD’nin İran merkezli uluslararası medya kuruluşları Press TV ve Al-Alam ile Husilerin kontrolündeki televizyon kanalı Al Masirah'ın internet sitelerine el koyarak erişimi durdurduğu iddia edildi.

Kuzey Kore lideri Kim’in kardeşi Kim Yo-Jong: ABD hayal kırıklığına uğrayacak

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kız kardeşi Kim Yo-jong, müzakere beklentilerinin ABD'yi hayal kırıklığına uğratacağını ifade etti.

Kuveyt parlamentosunda bakanlar ile muhalefet vekilleri kavga etti

Kuveyt parlamentosunda, yıllık bütçe için gerçekleştirilen oturum sırasında Kuveytli bakanlar ile muhalif milletvekilleri arasında kavga çıktı. Kuveyt parlamentosu, yıllık bütçeyi görüşmek üzere  toplandı. Toplantının başlamasıyla muhalefet milletvekilleri ülkedeki “yolsuzluğu” protesto etmek amacıyla bakanların koltuklarına oturdu.
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.