1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Türkiye ve dünya gündeminin en çarpıcı başlıkları - 16 Mayıs 2021

Türkiye ve dünya gündeminin en çarpıcı başlıkları - 16 Mayıs 2021

Türkiye ve dünya yeni güne bu haberlerle başladı. İşte son 24 saatte yaşananlar ve gündemin en çarpıcı başlıkları...

A+A-

Türkiye'nin gündemine 17 Mayıs'ta (yarın) sona erecek tam kapanma var. Tam kapanma ne zaman bitiyor? Sokağa çıkma yasağı sona eriyor? Dünya ise İsrail'in Filistin saldırılarını sadece kınamakta...

İşte gündemin en çarpıcı başlıkları...

GÜNCEL KORONA VERİLERİ: 236 CAN KAYBI, 11.472 YENİ VAKA

Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı 15 Mayıs Cumartesi gününün Korona tablosuna göre son 24 saatte 236 kişi hayatını kaybetti, toplam can kaybı da 44 bin 537’ye yükseldi. Semptom gösteren bin 84 kişiyle birlikte toplam 11 bin 472 yeni vaka tespit edildi.

Dün iyileşen 38 bin 814 kişiyle birlikte toplam iyileşen hasta sayısı 4 milyon 932 bin 838’e yükseldi.

Son 3 günlük test sayıları ise şöyle:

►13  Mayıs:  201 bin 295
►14  Mayıs:  203 bin 73 
►15  Mayıs: 204 bin 637

25 MİLYON DOZ AŞI UYGULANDI 

Türkiye'de Kovid-19'la mücadele kapsamında uygulanan birinci ve ikinci doz toplam aşı miktarı saat 23.45 itibarıyla 25 milyon 733 bin 803'e ulaştı. İstanbul'da birinci doz aşı sayısı 2 milyon 530 bin 938, ikinci doz aşı sayısı 1 milyon 722 bin 25 toplamda 4 milyon 252 bin 963 doz uygulandı.

TURİZM ÇALIŞANLARINDAN BAKAN'A İSTİFA ÇAĞRISI: 
KULAKLARINA KÜPE TAKTIĞINIZ KÖLELER DEĞİLİZ

Turizm çalışanları, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 'Go Türkiye' isimli tanıtım videosuna tepki göstererek Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy'u istifaya çağırdı: 

"Kulaklarına küpe taktığınız köleler değiliz. Onurumuza, insanlığımıza sahip çıkıyoruz. Geçen yılın sezonunu rezil ettiniz, ülkeye türlü çeşit şaklabanlıklarla, gerçek olmayan açıklamalarla her türlü yalan dolanla da olsa turist çekemediniz. Bu yıl ise yaptıklarınızın işe yaramadığını gördükçe işi iyice onurumuzla oynamaya vardırdınız. Buna izin vermeyeceğiz" 

AKP'Lİ YÖNETİCİLER YİNE YASAĞA UYMADI

AKP Ankara İl Başkanlığı, Altındağ Kale Mahallesi'nde partilerinin mahalle başkanına toplu ziyarette bulundu. İl teşkilatının yöneticilerinin bulunduğu ziyarette salgın kuralları hiçe sayıldı.

AKP’Lİ VEKİL CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN UÇAK FİLOSUNU SAVUNDU: ABARTILIYOR!

AKP Konya Milletvekili Orhan Erdem, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın uçak filosunun israf olduğunu belirterek eleştirmesine yanıt verdi. Erdoğan’ın uçakları meselesinin abartıldığı belirten AKP'li Erdem, “Ne olacak yani? 3 Tane 50 milyon dolarlık uçaktan bahsediyoruz. Bizim gücümüze giden bu” dedi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığına kayıtlı 8 uçağın olduğunu açıklamıştı.

DAVUTOĞLU'NDAN İKTİDARA 'PAZARTESİ' TEPKİSİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın pazartesinden itibaren kontrollü normalleşme takviminin uygulanacağı açıklamasına tepki gösteren Gelecek Partisi Lideri Ahmet Davutoğlu: “Yeni normalleşme kararlarını açıklamak için neden pazartesi gününü bekliyorsunuz? Sizin göreviniz millete hizmet mi, millete eziyet mi? Eğitim ne olacak? Dükkanlar, restoranlar açılacak mı? Neresi kapalı, neresi açık olacak? Plansız, programsız ülke yönetilemez!” dedi.

TESK: PAZARTESİ TÜM İŞLETMELER AÇILMALI

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “415 meslek dalında esnaflık yapan 2 milyonu aşkın üyemiz Covid-19’dan en fazla etkilenen kesim olmuştur. 14 aydır kapalı olan işletmeler ile işyeri sahiplerimiz dört gözle pazartesi günü sabahı işyerlerini açmayı beklemektedirler” dedi.

İŞKENCEDERE'DE HEYELAN! KÖYLÜLER İSYAN ETTİ

Rize'nin İkizdere ilçesi İşkencedere Vadisi'nde taş ocağı için yol açma çalışması yapılan alanda heyelan meydana geldi. Köylülerin kendileri ve hayvanlarının su ihtiyacını gidermek için kullandığı derenin de bulanık 
akmaya başlamasının ardından çalışma alanına giden köylüler, şirket çalışanlarına tepki gösterdi.

İŞKENCEDERE’DE GECE YARISI ÇADIR OPERASYONU

Rize'nin İkizdere ilçesi İşkencedere Vadisi'nde taş ocağına yol açma çalışması yapan Cengiz İnşaat'a karşı mücadele eden köylülerin çadırları gece geç saatlerde jandarma tarafından toplandı.

73 İLİN BAROSUNDAN DOĞU TÜRKİSTAN AÇIKLAMASI
 
73 İl'in barosunun Doğu Türkistan'da yapılan hak ihlallerine yönelik ortak açıklamasında "Bütün ilgilileri bu noktada sorumluluk almaya, kıymetli vatandaşlarımızı ve sivil toplum kuruluşlarımızı ise konuyu gündemde tutmaya; BM Genel Kurulu olmak üzere uluslararası tüm kurumları, engelleyici yaptırımları derhal gündeme almaya çağırıyor, uluslararası kamuoyunu Doğu Türkistan Uygur halkı için harekete geçmeye davet ediyoruz" denildi.

TÜRKİYE, İSRAİL'DEN GELEN YOLCULARDAN PCR TESTİ İSTEYECEK

Türkiye, İsrail'den Türkiye'ye gelecek yolculara PCR testi ibraz etme zorunluluğu getirdi. Türkiye, daha önce İsrail'den test istemiyordu.

MİLLET İTTİFAKI'NIN PARLAMENTER SİSTEME DÖNÜŞ HAZIRLIKLARI TAMAMLANDI

CHP, ittifak ortakları İYİ Parti, Demokrat Parti ve Saadet Partisi’ne başkanlık sisteminden parlamenter sisteme dönüş için yaptığı çalışmalarda kendi önerilerini sundu. Öneriler arasında OHAL’de Meclis’in işlevlerinin artırılması da yer aldı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek tarafından kaleme alınan çalışmada öne çıkanlar şöyle:

► Olağanüstü yönetim usulleri, ve içeriği net olarak düzenlenecek, Meclis’in denetleme etkinliği artırılacak.
► Hükümet istikrar aracı olarak, kurucu güvenoyu ve yapıcı güvensizlik oyu getirilecek. Bununla hükümeti kurmak kolay, düşürmek zor olacak.
► 45 gün içinde yeni hükümet kurulamaması durumunda seçim devreye girecek.
► AYM üyeleri Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay’ın kendi mensupları arasından belirleyeceği üyelerle, TBMM’nin, üniversitelerarası Kurul ve TBB Genel Kurulu tarafından gösterilen adaylar arasından nitelikli çoğunlukla seçeceği üyelerden oluşacak. Cumhurbaşkanı 2 üye atayabilecek
► YSK, seçim mahkemesi olarak yeniden yapılandırılacak. Üyeleri Yargıtay ve Danıştay Genel Kurulları tarafından seçilecektir. Kararlarına karşı AYM’ye başvuru hakkı tanınacak.

İYİ PARTİ PARLAMENTER SİSTEM ÇALIŞMASINI AÇIKLAYACAK

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, 26 Mayıs’ta açıklayacağı partisinin güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmasında  Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Hâkim Savcılar Kurulu (HSK) güçlendirilmesi, yetkinin yeniden Meclis'te olması ve kabinenin Meclis içinden seçilmesi önerileri bulunuyor.

ÇANAKKALE BOĞAZI'NDAN PEŞPEŞE GEÇTİLER

Rus Donanması'na ait 142 borda numaralı 'Novocherkassk' adlı savaş gemisi ile İngiliz Donanması'na ait P224 borda numaralı 'HMS Trent' adlı açık deniz devriye gemisi, Çanakkale Boğazı'ndan peş peşe geçerek, 
Karadeniz'e açılmak için Marmara Denizi'ne doğru yol aldı.

MEDRESELERİN FAALİYETLERİ SÜRÜYOR

Üç farklı akademik çalışma medreselerin hâlâ varlığını sürdürdüğünü ortaya koydu. Bitlis’teki 13 medresede 700’ü aşkın, Siirt Tillo’da 450 öğrenci eğitim görüyor. Medreseler ‘Kuran kursu’ adı altında faaliyet yapıyor.

TESİS YILLARDIR ÇEVREYİ ZEHİRLİYOR

Kırklareli’ndeki SELEDA Biyogaz ve Gübre Entegre Tesisi, Müsellim Deresi’ne vidanjörlerle taşıdığı atıkları dökerek adeta katliam gerçekleştiriyor. Siyah akan derede sık sık balık ölümleri gerçekleşiyor.

ÇİVİYLE BAŞLAYAN BÜYÜK DAYANIŞMA

İzmir Yalı Mahallesi’nin muhtarının boş bir çiviye sebze poşetini asması büyük bir yardım kampanyasını başlattı. Askıda sebze, askıda kitap ve askıda doktor kampanyası mahallede yardımlaşmayı artırdı.

YARGI BÖYLE SORUŞTURMALARLA DA UĞRAŞTI

Ekrem İmamoğlu’na ‘elleri arkadan bağlama’ incelemesi, savcı ve hakimlerin masasına gelen ilginç olayları hatırlattı. 38 yıl önce Kastamonu’da bir manifaturacı, vitrinindeki 6 manken nedeniyle siyasi propaganda yapmakla suçlanmıştı. 6 manken bacağını gören bir “Muhbir vatandaş” soluğu Cumhuriyet savcılığında aldı ve şu başvuruyu yaptı: 

“Vitrindeki 6 manken bacağı yan yana konularak, kapatılan CHP'nin 6 ok amblemine benzetilmiştir. Böylelikle CHP'nin propagandası yapılmaktadır.”  

İnebolu Cumhuriyet Savcısı Kamil Sezer, bu başvuruyu ciddiye aldı, soruşturma başlattı.

AÇIZ, HAKKIMIZI HELAL ETMİYORUZ

Ankara Kahveciler ve Esnaf Odası Başkanı İsa Güven, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın esnaftan ‘helallik’ istemesine 
“Biz nasıl helal edelim, açız, 14 aydır perişanız. Neden bizim sesimizi duymadınız” dedi.

DÖVİZ BAĞIMLILIĞI ARTAN TÜRKİYE'NİN BORÇLARI 1.2 TRİLYON DOLARA DAYANDI

IIF, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı duyarlılığı yüksek olan gelişen ülkelerin borçlanma maliyetlerinin de artabileceğini kaydetti. Rapora göre Türkiye’de ise ortalamanın üzerinde bir maliyete yol açıyor.

Uluslararası Finans Enstitüsü'nün (IIF) “Küresel Borç İzleme Raporu”na göre; Gelişen ülkeler arasında dövize olan bağımlılık en fazla Türkiye ve Şili'de arttı.

TÜİK tarafından 717 milyar dolar olarak açıklanan 2020 yılı milli gelirine göre hesaplandığında Türkiye'nin toplam borcu dolar cinsinden 1 trilyon 171.5 milyar dolara ulaştı. Bu borcun yüzde 87.2'sini döviz cinsi borçlar oluşturdu.

VERİ FİDYECİLERİ TÜRKİYE'DE CİRİT ATIYOR

Şirketlerin verilerini ele geçirip geri vermek için yüklü miktarlarda fidye isteyen siber suçluların gözde ülkelerinden biri Türkiye. Son araştırmaya göre Türkiye geçen yıl en fazla saldırı gerçekleştirilen ülkelerden biri oldu.

ÇİP KRİZİNİN FATURASI 100 MİLYAR DOLARI GEÇEBİLİR

Otomotiv endüstrisini aylardır kasıp kavuran çip krizinin sektörde yıl sonuna kadar yaratacağı kayıp, yapılan bir araştırma ile ortaya konuldu. AlixPartners tarafından yapılan araştırmada, otomotiv üretimini aksatan krizin küresel otomotiv endüstrisine yıl sonuna kadar 110 milyar dolarlık kayıp yaşatacağı kaydedildi. Araştırmada, global otomotiv üretimde de yaklaşık 4 milyon adetlik kayıp yaşanacağı vurgulandı

ELEKTRİKTE YENİ UYGULAMALAR 1 HAZİRAN'DA DEVREDE

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) mevzuatını hazırladığı Vadeli Elektrik Piyasası (VEP) ve Yeşil Sertifika (YEK-G) Sistemi 1 Haziran'da devreye girecek.

UÇURUMUN EŞİĞİNDEYİZ

“Aileler Buhranda Dağılıyor” raporuna göre, 19 yıllık AKP iktidarı döneminde aile düzeni bozuldu, aileler uçurumun eşiğine geldi ve yoksulluk en temel problem halini aldı.

GAZZE'DE CAN KAYBI 145'E YÜKSELDİ

10 Mayıs'tan bu yana İsrail'in Gazze saldırılarında 145 Filistinli hayatını kaybetti. İsrail'in saldırılarında 10 aile de hayattan koparıldı.

HAMAS İLE İSRAİL ARASINDA 2 SAATLİK ATEŞKES

Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas, dün akşam (Cumartesi) yerel saat ile 22:00'de İsrail ile 2 saatlik ateşkesin başladığını duyurdu.

FİLİSTİN'E DESTEK VERDİ PARTİDEN İHRAÇ EDİLDİ

Avusturya Başbakanı Kurz'un genel başkanı olduğu Muhafazakar Halk Partisi'nde (ÖVP) Viyana Gençlik Kolları Başkanlığı gibi görevlerde bulunan Resul Yiğit, İsrail'in abluka altındaki Gazze'ye yönelik saldırılarına sosyal medya hesabından Filistin'e destek verdiği gerekçesiyle partiden ihraç edildi.

ZARİF, AVUSTURYA ZİYARETİNİ İPTAL ETTİ 

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Avusturya’da Başbakanlık binasına İsrail bayrağı asılması nedeniyle ülkenin başkenti Viyana’ya gerçekleştireceği ziyareti iptal etti.

AVUSTURYA'NIN ARDINDAN ÇEKYA DA İSRAİL BAYRAĞI ASTI

Çekya Cumhurbaşkanı Milos Zeman, Prag Kalesi’nden Avrupa Birliği bayrağının indirilerek yerine İsrail bayrağı asılması talimatını verdi.

NETENYAHU’DAN  BİDEN’A ‘SARSILMAZ DESTEK’ TEŞEKKÜRÜ

ABD Başkanı Joe Biden İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile telefonda görüştü.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, telefon görüşmesi gerçekleştirdiği ABD Başkanı Joe Biden’a “sarsılmaz desteği” için teşekkür ederek, İsrail’in sivillere zarar vermekten kaçındığını ve savaş uçaklarının bombalamadan önce binaların tahliye edilmesi için süre tanıdığını kaydetti.

AZERBAYCAN: SINIRLARI İHLAL EDEN ERMENİSTAN

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan'ın uluslararası kabul görmüş sınırlarını ihlal eden tarafın Ermenistan olduğunu ifade ederek, Azerbaycan'ın yalnızca uluslararası seviyede kabul edilmiş sınırlarını yeniden oluşturduğunu belirtti.

YAVRU VATAN'DA ERCAN KRİZİ

KKTC’nin gündeminde Ercan Havalimanı’nın isminin Fazıl Küçük olarak değiştirilmesi var. Ancak şehit binbaşının yakınları tepkili...

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.