1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Türkiye ve dünya gündeminden en çarpıcı başlıklar (9 Temmuz 2021)

Türkiye ve dünya gündeminden en çarpıcı başlıklar (9 Temmuz 2021)

Türkiye ve dünyanın gündemine bu haberler damga vurdu. İşte, Türkiye ve dünya gündeminden en çarpıcı başlıklar..

A+A-

Akbank, yaklaşık 2 gün süren sistem arıza nedeniyle yaşanan kesintilere yönelik "Müşteri bilgilerine ulaşıldığı yönündeki iddialar kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Müşterilerimizin kişisel verileri her zaman olduğu gibi güvendedir" açıklamasını yaptı. Banka, söz konusu paylaşımlara karşı tüm yasal yollara başvurulacağını da hatırlattı.

Çin'de üretici fiyatlarında artış Haziran'da Mayıs ayına göre yavaşladı. Mayıs ayında yüzde 9,0 ile son 13 yılın en yüksek seviyesine yükselen üretici enflasyonu Hazsiran ayında yüzde 8,8'e geriledi.

Çin'de tüketici fiyatlarında artış da Haziran ayında bir önceki aya göre geriledi. Mayıs ayında yüzde 1,3 olan yıllık tüketici enflasyonu Haziran ayında yüzde 1,1'e geriledi. Ekonomistler ise tüketici enflasyonunun yüzde 1,2 olmasını bekliyorlardı.

Rusya Ekonomi Bakanlığı 2021 yılı için büyüme ve enflasyon tahminlerini yukarı yönlü revize etti. 
Bakanlık, 2020 yılında yüzde 3 daralan Rus ekonomisi için 2021 yılı GSYH büyüme tahminini yüzde 2,9'dan yüzde 3,8'e çıkardı.

Reuters kaynaklı bir habere göre, ECB üyeleri, geniş kapsamlı stratejik gözden geçirmeyi tamamladıkları toplantıda yeni politika yönlendirmesi üzerinde bir anlaşmaya varamadılar. ECB üyeleri 22 Temmuz'da yeniden bir oraya gelecekler.

Japonya'da koronavirüs salgınının yarattığı belirsizlik ortamında hane halkları ve şirketlerin tasarruflarını artırmaya yönelmeleri banka mevduatlarının ve dolaşımdaki para miktarının rekor seviyeye yükselmesine yol açtı.

ABD askerlerinin Afganistan’daki görevi 31 Ağustos’ta sona erecek.

GÜNCEL KORONA VERİLERİ: 48 CAN KAYBI, 5.171 YENİ VAKA

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'nin günlük COVID-19 tablosunu açıkladı. Son 24 saatte, 5 bin 171 yeni vaka tespit edilirken 48 kişi hayatını kaybetti. Öte yandan 5 bin 12 kişi de sağlığına kavuştu. Yeni tabloyu paylaşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Mavi olmaya yaklaşan illerimizin sayısı artıyor. Aşı ile tam bağışıklık sağlanabilmesi için biran evvel aşınızı olun” dedi.

En yüksek aşılama oranına sahip iller; Muğla, Kırklareli, Çanakkale, Edirne, Balıkesir, Eskişehir, Amasya, Aydın, İzmir, Bilecik.

En düşük aşılama oranına sahip iller; Bingöl, Ağrı, Batman, Şırnak, Muş, Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Bitlis ve Siirt.

Son 3 günlük test sayıları ise şöyle:

►6 Temmuz: 226 bin 651
►7 Temmuz: 225 bin 253 
►8 Temmuz: 226 bin 427

RTÜK, Atatürk'e hakarete sessiz kaldı, şikayetleri görmezden geldi!

RTÜK, Mustafa Kemal Atatürk'e yönelik hakaretlere sessiz kaldı. RTÜK, Atatürk'e ve milli mücadele kahramanlarına yönelik hakaret, aşağılama içeren yayınlar nedeniyle yapılan 2 bin 672 şikayete rağmen hiç ceza kesmedi.

Türkiye, Avrupa'nın çöpünü tekrar alacak!

Türkiye, yurt dışından çöp ithal etmeye devam edecek. 18 Mayıs 2021'de Resmi Gazete'de yayımlanan kararla getirilen yasak kaldırılacak.

Ordu'nun yüzde 74'ü, Giresun Dağları'nın tamamı maden ruhsatlı!

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı’nın (TEMA) hazırladığı madencilik raporuna göre, Ordu’daki orman alanlarının yüzde 65’i, önemli doğa alanlarının yüzde 80’i olmak üzere toplam 435 bölgeye maden ruhsatı verildiği ortaya çıktı.

Belediye binasında gazeteci döven saldırgan, yanında etek getirmiş

Samsun'un 19 Mayıs ilçesinde yapılan devlet hastanesinin eksikliklerini haber yaptığı iddiasıyla belediye binasında doğal gaz borusuyla dövülen gazeteci İbrahim Akkuş'a, yapılan saldırının ait kamera görüntüleri ortaya çıktı. Saldırganın, belediyeye elinde doğal gaz borusu ve bir etekle girdiği görüldü.

Hak aramak için Ankara’ya giden maden işçileri trafik kazası kurbanı

Manisa’nın Soma ilçesinden kıdem, ihbar tazminatları ve ücret alacakları için gittikleri Ankara'ya girişleri engellenen maden işçilerinden acı haber... Dönüş yolunda kaza geçiren madencilerden Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin ve Ali Faik İlter hayatını kaybetti.

Erdoğan’ın İnönü iddiası tutanaklarda bulunamadı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 2. Cumhurbaşkanı İnönü’ye atfen okuduğu 27 Mayıs darbesine ilişkin sözler Meclis tutanaklarında çıkmadı. CHP’li Özgür Özel, Erdoğan’dan İnönü Ailesi ve halktan özür dilemesini istedi.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Erdoğan, 27 Mayıs 2021'de genişletilmiş il başkanları toplantısında İnönü'nün şöyle dediğini ileri sürmüştü: “İnönü, TBMM'de yaptığı bir konuşmada şöyle diyor: ‘Buraya gelirken dışarıda Meclis binasını kuşatmış bir tabur asker gördüm. Çağırın binbaşıyı, beni alıp götürmesini söyleyin. 
Bakalım emrinize itaat edecek mi? Binbaşıyı ben çağırayım ve Meclis'i feshettireyim. Bunu ister misiniz? İhtilal olacak ve siz bundan kurtulamayacaksınız'…” 

Aracı firma aşının dozunu Çin’den 7 dolara alıp devlete 12 dolara satıyor

Murat Emir, Keymen İlaç’ın Sinovac’ın dozundan 4-5 dolar kazandığını iddia ederek, “50 milyon doz aşıda kazanç 200 milyonu buluyor” dedi. Aracı firma ile DMO alımlarındaki farka dikkat çekti.

Hayvanları Koruma Kanunu TBMM’den geçti

Hayvanlara eziyet, kötü muamele, işkence ve cinsel saldırı veya tecavüzde bulunanlara hapis cezası getiren; Hayvanları Koruma Kanunu, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Hayvanlar mal, eşya olmaktan çıkarılıp, canlı statüsüne getiriliyor. 

Rusya’nın Trabzon Başkonsolosluğu önünde panik

Rusya Federasyonu Trabzon Başkonsolosluğu önünde yapılan altyapı çalışmaları kapsamında iş makinesinin doğalgaz borusunu kesmesiyle oluşan sızıntı sonrası panik yaşandı.

Esnafı yumruklayan polisler görevden uzaklaştırıldı

Ordu'nun Ünye ilçesinde iş yeri sahibi ve çalışanlar ile polisler arasında yaşanan gerginlikle ilgili Ordu Valiliği inceleme başlatarak 2 polisi açığa alırken, iş yeri sahibi Merve Gülay ise o gece yaşananları anlattı. Gülay, "Ünye'de en son kavga edecek insanlar olduğumuz halde hayatımızda ilk defa coplu ve yumruklu şiddete maruz kaldık. Ben yetkililerin gerekeni yapacağını umuyorum" dedi.

HDP’den istifa eden başkan AKP’ye katıldı, rozetini Erdoğan taktı

,HDP'den istifa eden Diyarbakır'ın Dicle İlçe Belediye Başkanı Felat Aygören'in AKP'ye katıldığı duyuruldu. AKP Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda Aygören'e rozeti Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan tarafından takıldı. DEVA Partisi Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Emin Ekmen, "HDP’den seçilip şu ana kadar terörist, vatan haini, bölücü ve bilumum suçlamaların muhatabı olan Diyarbakır-Dicle belediye başkanı Felat Aygören bugün saat 15.00 itibari ile Ak Partiye katılarak bilumum günah ve suçlarından arınmıştır" dedi.

4’üncü yargı paketi kabul edildi

TBMM Genel Kurulunda 'Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' görüşülerek kabul edildi. Adalet Bakanı Gül, "Herkes için güven veren adalet ve insan haklarını esas alan bir hukuk sistemi için reform adımlarına devam etmekte kararlıyız" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı: Dil ile şükür yetmiyor

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "Dil ile şükür yetmiyor. Fiili olarak vererek, infak ederek şükretmemiz lazım" dedi.

Belediye başkanı parkta ‘kadın dövdürdü’ iddiası

Giresun’un Eynesil ilçesinde Belediye Başkanının yanındaki adamlar tarafından darp edildiğini iddia eden kadın şikayette bulundu. Eynesil Belediye Başkanı Ahmet Latif Karadeniz ise iddia edildiği gibi kadına kimsenin vurmadığını arbede sırasında düşmüş, bir yerlere çarpmış olabileceğini ifade ederek kendini savundu.

‘3 kadından biri yaşamları boyunca şiddetle karşı karşıya’

TBMM Kadına Şiddetin Araştırılması Komisyonu üyeleri, kadın girişimcileri dinledi. TİSK Kadın Komitesi Başkanı Nagehan Akan, "Dünya çapında her 3 kadından 1'i yaşamları boyunca şiddetle karşı karşıya kalmakta. Bu durum şiddete maruz kalanlara ve ailelerine zarar vermekle beraber aynı zamanda ülkelerde önemli sosyal ve ekonomik maliyetleri de beraberinde getirmekte" dedi.

AKP’li belediyeye eleman alım işlemi genel merkez tarafından iptal edildi

Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sinan Aygül, "Bugün gündeme getirdiğim Tatvan Belediyesine usulsüz eleman alımı işi iptal edildi" dedi. AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kiler, belediyedeki eleman alımı işleminin parti genel merkezi tarafından iptal edildiğini açıkladı.

Güne başlarken ekonomi ve piyasaların gündemi 

Yurt içinde hafta ödemeler dengesi raporuyla tamamlanacak. Piyasalar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanacak olan "Piyasa Katılımcıları Anketi"ni de yakından takip edecekler. Yurt dışında G20 Zirvesi en önemli gündem maddesi olarak karşımıza çıkıyor.

Cari işlemler dengesi nisan ayında 1,71 milyar dolar açık verirken, 12 aylık açık 32,74 milyar dolar olmuştu. Cari dengeye ilişkin piyasa beklentisi mayıs ayında cari dengenin 2,9 milyar dolar açık verileceği yönünde oluştu.

Döviz kurları haftanın tamamında olduğu gibi bugün de sakin. Dolar/TL, 8,70'in hemen altında; euro/TL ise 10,28-10,29 seviyelerinden işlem görmeye devam ediyor. 

Piyasalar: Küresel çapta gerileyen risk iştahıyla düşüşe geçen Asya borsaları, koronavirüs Delta varyantının dünya genelinde yayılmasıyla ekonomik toparlanmanın yavaşlayacağı endişelerinin de baskısıyla iki ayın en düşük seviyesine geriledi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 1 civarı düşüşle mayıs ortalarından beri görülmeyen 667,99 seviyesine geriledi. Endeks hafta başından bu yana yüzde 3,2 gerileyerek şubat başından bu yana en sert düşüşü kaydetti. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 2, Çin lokomotif endeksi yüzde 1,2 düştü.

Petrol fiyatları, ABD ham petrol ve yakıt stoklarındaki düşüşten destek bulsa da OPEC+ görüşmelerinin sonlandırılmasının dünya genelinde ham petrol üretiminin artmasına neden olacağına dair endişelerle haftayı yaklaşık yüzde 3 kayıpla kapatmaya hazırlanıyor. Brent petrolün varil fiyatı yüzde hafif düşüşle 74. doların hemen üzerinde işlem görüyor.

Altın, Delta varyantına dair endişelerin ve ABD Hazine tahvil getirilerindeki düşüşün güvenli liman altına olan yönelimi artırmasıyla hafif yükselirken üç haftadır art arda haftalık kazanım elde etmeye hazırlanıyor. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0,2 artışla 1.805 dolara yükseldi. Altın hafta başından bu yana yüzde 1'den fazla artış kaydetti..

GÜNÜN EKONOMİ AJANDASI

TCMB, Mayıs ayına ilişkin ödemeler dengesi raporunu açıklayacak. (10.00)

TÜİK dış ticaret endeksleri, kümes hayvancılığı üretimi, süt ve süt ürünleri üretimi verilerini açıklayacak (10.00).

Merkez Bankası "Piyasa Katılımcıları Anketi" sonuçlarını açıklayacak (10.00). Bir önceki ankette yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 14,46 olarak belirlenmişti.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, G20 Dönem Başkanı İtalya'nın ev sahipliğinde üçüncüsü yapılacak G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısına katılacak.

Avrupa açılışında İngiltere'den önemli bir veri akışı olacak. Sanayi üretimi, aylık GSYH, hizmet sektörü üretimi ve ticaret rakamları birlikte açıklanacak (09.00). Ülkede sanayi üretiminin aylık yüzde 1,3, yıllık yüzde 21,4, GSYH'nin aylık yüzde 1,3, yıllık yüzde 25,7 artması bekleniyor.

ABD'de toptan stoklar (17.00) verisi dışında önemli veri bulunmuyor.

Avrupa Merkez Bankası(ECB), Haziran ayı toplantı tutanaklarını açıklayacak (14.30).

G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları zirvesi İtalya'da gerçekleştirilecek.

Pandemi gençleri işsizlikle vurdu

Türkiye ekonomisi genç işgücüne istihdam yaratacak politikalar konusunda başarısız bir sınav verirken, pandemi sonrası gerçek genç işsizliği yüzde 40’ı aştı. Çalışan gençlerin de yüzde 20’si yoksulluk mücadelesi vermeye devam ediyor.

20 yıldır tamamlanamayan otel inşaatına Alman bankası el koydu

Ankara'da, 1991 yılında yapımına başlanan ve kredi borcu nedeniyle bitirilemeyen 35 katlı otel ve alışveriş merkezine, krediyi veren Alman bankası tarafından icra memurları eşliğinde el konuldu. 

Merkez Bankası, İngiltere’deki 99,5 ton altını Türkiye’ye mi getirdi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan dünkü konuşmasında yurt dışındaki altınların tamamını ülkeye getirdiklerini söyledi. Merkez Bankası denetim raporuna göre, TCMB brüt altın rezervinin 99,5 tonu 2020 sonu itibarıyla İngiltere'de bulunuyordu. Erdoğan'ın geçmişte ABD'deki ve İsviçre'deki altınların getirilmesini kastediyor olması muhtemel.

Dünya gıda fiyatları son 1 yıldır ilk defa düşüş gösterdi

Dünya gıda fiyatları Haziran ayında bitkisel yağ, hububat ve süt ürünü fiyatlarındaki düşüşe paralel olarak geriledi ve 12 ay içerisinde ilk kez düşüş kaydetti.

Hükümetin kamu işçisine zam teklifi belli oldu

Kamu işçilerinin zam teklifi belli oldu. Hükümetten brüt 3577 TL-3750 TL arasında maaş alanlara 100 TL, brüt 3750 TL- 4 bin TL arasında alanlara 60 TL seyyanen zam teklif edildi. 

SPK’dan kripto para piyasaları için düzenleme mesajı

SPK Başkan Yardımcısı Ali İhsan Güngör, düzenleyici otoritenin kripto para piyasaları üzerinde bazı çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Güngör platform kuruluşunda yapılacak denetimlerin ve varlıkların karşılıklarının saklanması konusunun düzenlemenin temel unsurlarını oluşturacağını belirtti.

Bedelli askerlik 2 yılda yüzde 38 zamlandı

Bedelli askerlik ücreti 2019 yılından bu yana yaklaşık yüzde 38 artarak 43 bin 150 liraya yükseldi.

Akbank normale döndü

Yaşanan teknik aksaklık nedeniyle dijital kanallarına erişilemeyen Akbank, sorunun çözülmesinin ardından tüm servislerin normale döndüğünü açıkladı.

Reuters: Hükümet kamu bankalarını seçime hazırlamak istiyor

Reuters'a konuşan bankacılık kaynakları ve yetkililer, hükümetin seçim öncesi dönemde büyümeyi destekleyecek yeni bir kredi genişlemesi için kamu bankalarını hazır hale getirmek istediğini belirtti.

AP’den Türkiye’ye kınama: Muhalefete yönelik baskı kaygı verici…

Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Strasbourg’da devam eden genel kurul toplantılarında bugün oylanan, “Türkiye’de, Başta HDP Olmak Üzere, Muhalefete Yönelik Baskı” başlıklı karar tasarısı 2’ye karşı 603 oyla kabul edildi. Oylamada 67 parlamenter çekimser kaldı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada karara sert tepki gösterilirken, "Sürekli yargı bağımsızlığından bahsedenlerin başka ülkelerin yargı süreçleri hakkında ultimatom vermeye kalkmaları sadece haddini aşmak değil, tam bir ikiyüzlülüktür" denildi.

Tosuncuğun abisi Fatih Aydın Uruguay’da gözaltına alındı

Çiftlik Bank kurucusu 'Tosuncuk' lakabıyla bilinen Mehmet Aydın’ın teslim olmasının ardından abisi Fatih Aydın, Uruguay’da gözaltına alındı. Aydın'ın iadesi için KOM Daire Başkanlığından özel bir ekibin kısa sürede Uruguay’a gideceği belirtildi.

Bakan Akar, ABD’li mevkidaşı ile görüştü

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Afganistan'daki Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın işletilmesine yönelik ABD Savunma Bakanı Lloyd James Austin ile görüştü.

Filistin lideri Mahmud Abbas Türkiye’ye geliyor

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine Türkiye’yi ziyaret edecek.

Almanya vizesi ‘tam’ açıldı

Almanya, vize randevularında kısıtlamayı kaldırdı. Aşılarını tamamlamayan da vizeye başvurabilecek ama seyahatleri aşı tamamlanınca mümkün olacak. Ayrıca Çin aşısına kısıtlamaya ilişkin hüküm getirilmedi. İstisnai hallerde onlar da vize alabilecek.

ABD’de kiliseye saldırı! Çatıdaki haçları yakmaya çalıştı

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde yer alan Los Angeles kentinde üzerine sadece şort ve çorap giyen kimliği belirsiz bir şahıs, çatısına tırmandığı bir kilisedeki haçları yakmaya çalıştı.

Doktordan duyanları şoke eden ‘rüşvet’ çağrısı

Arnavutluk’ta Tiran Üniversitesine bağlı Travma Hastanesi’nde cerrah olan Dr. Myftar Torba, rüşvet aldıkları gerekçesiyle iki meslektaşının gözaltına alınmasına tepki göstererek, rüşvetlerin resmileştirilerek bu sorunun ortadan kalkacağını öne sürdü.

Ülkede kriz büyüyor! Corona nedeniyle sağlık sistemi çöktü

Tunus’ta Covid-19 salgını nedeniyle sağlık sisteminin çöktüğünün açıklanmasının ardından komşu ülke Libya, Tunus ile olan sınırlarını 1 haftalığına kapatma kararı aldı.

Joe Biden açıkladı: 31 Ağustos’ta sona erecek

ABD Bakanı Joe Biden, ABD güçlerinin Afganistan'dan geri çekilmesinin 31 Ağustos'ta tamamlanacağını belirterek, "ABD'nin en uzun savaşını bitiriyoruz. Başka bir ABD neslini daha Afganistan'daki savaşa göndermeyeceğim" dedi.

Putin’den Mısır adımı! Kararnameyi iptal etti

Mısır ile Rusya arasında 2015 yılından bu yana uçuşları askıya alan kararname Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından iptal edildi.

Johnson: Afganistan’daki İngiliz askerlerinin çoğu geri çekildi

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Afganistan'daki İngiliz askerlerinin çoğunun geri çekildiği belirterek, "NATO'nun Afganistan'daki misyonunda görevli İngiliz birlikleri şimdi evlerine dönüyor" ifadelerini kullandı. 

Kamera önünde savaş paniği: Başbakanın konuşması yarıda kaldı

Dün İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Litvanya'daki Siauliai Hava Üssü'ne giderek temaslarda bulundu. Fakat basın toplantısı sırasında Rus savaş uçaklarının havalandığı bilgisi gelince, Sanchez'in arkasındaki uçak kalktı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.