1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Türkiye ve dünya gündeminden en çarpıcı başlıklar (1 Temmuz 2021)

Türkiye ve dünya gündeminden en çarpıcı başlıklar (1 Temmuz 2021)

Türkiye ve dünyanın son 24 saati böyle geçti. İşte gündeme damga vuran en çarpıcı başlıklar...

A+A-

Elektrik ve doğalgaz fiyatlarına zam... Elektrik fiyatlarında 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olmak üzere tüm abone gruplarına yüzde 15 zam yapıldı. Doğalgazda temmuz ayı için konut abonelerinin tarifesine yüzde 12, sanayi grubu tarifesine yüzde 20 ve elektrik üretim santrallerinin tarifesine de yüzde 20,2 zam yapıldı.

İngiltere Ticaret Bakanı Liz Truss, ithalata yönelik kotaların bir kısmının iptal edilmmesi çağrılarına uyarak çelik sektörünün savunulmasına yardım için yeni düzenlemeler ortaya koyacaklarını açıkladı.

Japonya'da büyük imalatçıların ekonomiye güvenlerinde iyileşme ikinci çeyrekte de devam ettiği ve son 2,5 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Çin'de Ulusal İstatistik Bürosu'nun açıkladığı resmi imalat PMI'dan sonra Caixin/Market'in imalat PMI endeksi de imalat aktivitesinin Haziran'da daha yavaş büyüdüğünü gösterdi.

Bulgaristan Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası ortak açıklama yaparak 1 Ocak 2024'ten itibaren euro kullanımına geçme planlarına bağlı olduklarını duyurdular.

GÜNCEL KORONA VERİLERİ: 45 CAN KAYBI, 5 BİN 496 YENİ VAKA

Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu, "covid19.saglik.gov.tr" adresinden paylaşıldı. Buna göre, Türkiye'de son 24 saatte 5 bin 496 kişinin testi pozitif çıktı, 45 kişi hayatını kaybetti, hasta sayısı ise 522 olarak kayıtlarda yer aldı.

Ağır hasta sayısı 727 oldu, 7 bin 191 kişinin Kovid-19 tedavisi veya karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 5 milyon 294 bin 285'e yükseldi.

Son 3 günlük test sayıları ise şöyle:

► 28 Haziran: 223 bin 525

► 29 Haziran: 229 bin 846

► 30 Haziran: 228 bin 163

Fahrettin Koca’dan kritik açıklamalar

Bilim Kurulu, corona virüsü gündemiyle kritik bir toplantı gerçekleştirdi. Normalleşme, mevcut aşı stoğu ve aşılamada geçilecek yeni kategorilerin ele alındığı toplantı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamalarda bulundu. Koca, "50 yaşından büyüklerin ve sağlık çalışanlarının üçüncü doz aşı olmasına karar verdik. Vatandaşlar yarından itibaren randevu alabilirler" dedi. Öte yandan BionTech aşısında iki doz arasındaki süre 6 haftadan 4 haftaya indirildi.

‘Hastalar kobay gibi kullanıldı’

PCR tanı kitinde usulsüzlük iddiaları üzerine Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’ndan (TÜSEB) istifa eden Adil Mardinoğlu'nun ismi başka bir skandalla daha gündeme geldi. Mardinoğlu’nun ortağı olduğu firmanın geliştirdiği gıda takviyesinin Covid-19 hastaları üzerinde denendiği ortaya çıktı.

Meral Akşener, İYİ Parti’nin projesi Artagan’ı açıkladı

İYİ Parti lideri Meral Akşener, partisinin geliştirdiği ekonomide ve ticari ilişkilerde nakdi ortadan kaldıran ve dijital dönüşümü sağlayan, "Artagan Projesi"nin ayrıntılarını açıkladı. Projenin Türkiye'ye 300 milyar lira kaynak sağlayacağını kaydeden Akşener, "Adı gibi memleketimizi, bolluk ve berekete kavuşturma yolunda, çok önemli bir kilometre taşıdır" diye konuştu.

Akşener’den Erdoğan’a: Abuk sabuk konuşup millete ihanet ediyorsun…

İYİ Parti lideri Meral Akşener, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Kanal İstanbul’un ihalesine girenlere ödeme yapmayacağız” diyen muhalefete "Söke söker alırlar" diye seslenmesine şöyle yanıt verdi: Sömürge valisi ağzıyla abuk sabuk konuşarak millete ihanet ediyorsun...

İmamoğlu, yoğun çabayla yangını söndüren itfaiye personelini kutladı

İstanbul Esenyurt'ta bir evi küle çeviren yangın itfaiye personeline zor anlar yaşattı. İBB Başkanı İmamoğlu da yoğun çaba gösteren itfaiye personelinin fotoğrafını paylaşarak, "Ayağınıza taş değmesin Sizlerle gurur duyuyorum" mesajına yer verdi.

İBB’nin AVM yönetmeliğine açtığı davada karar çıktı

,İBB’nin büyükşehir belediyelerinin AVM’lere ruhsat verme yetkisini sınırlandırıp ilçe belediyelerine veren yönetmelik değişikliğine karşı açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Mahkeme, yönetmelik değişikliğinin açıkça hukuka aykırı olduğu sonucuna vardı.

Müsilajı ‘kim temizliyor’ tartışması: Yüzde 65’ini İBB temizledi

Marmara Denizi’ni tehdit eden müsilajı kimin temizlediği tartışması ile ilgili İBB açıklama yaptı. 29 Haziran itibariyle İBB’nin 2 bin 765 metreküp müsilajı bertaraf ettiği, deniz yüzeyi temizleme teknelerinden tarama ve dökü gemilerine kadar tüm araçlarını görevlendirdiği kaydedildi. Karadan yapılan temizliğin daha verimli olduğu saptanınca, İBB Dökü-2 geri plana alındığı açıklandı.

İmamoğlu uyardı: Bu mesele tüm yöneticilerin uykusunu kaçırmalı

İBB iştiraki KİPTAŞ, 2017 yılında “riskli alan” ilan edilen Bağcılar “As Fatih Kent Sitesi”nin “Bağcılar Kiraz Evler” adıyla dönüşümü için ilk temeli attı. Temel atma töreninde konuşan İmamoğlu, deprem gerçeğinin tüm yöneticilerin uykusunu kaçırması gerektiğine vurgu yaparak “İmar artışları ile İstanbul dönüşemez. Ancak ve ancak İstanbul, yaşanmaz bir bina yığınına döner” uyarısında bulundu.

İstanbul barajlarında doluluk oranı azalmaya başladı

Megakent İstanbul'da son günlerde etkili olan sıcak havaların etkisiyle barajların doluluk oranlarını azalmaya başladı. Ömerli Barajı'nda ise zirveye ulaşan doluluk oranı yaz mevsiminin gelmesiyle inişe geçti. Suları azalmaya başlayan Ömerli Barajı havadan görüntülendi.

Cumhurbaşkanı’ndan Yıldırım Akbulut kararı

Erzincan Havalimanı'na 14 Nisan'da hayatını kaybeden Eski Başbakan Yıldırım Akbulut'un adı Erzincan Havalimanı'na verildi. Cumhurbaşkanı kararı bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Mansimov’un cezası onandı, ev hapsi kaldırıldı

İstinaf Mahkemesi, Mübariz Mansimov Gurbanoğlu'na 'FETÖ'ye bilerek ve isteyerek yardım' suçundan verilen 5 yıl hapis cezasını onadı. Mahkeme, Gurbanoğlu'na verilen ev hapsi şeklindeki adli kontrol tedbirini kaldırırken İstanbul sınırlarını terk etmemek şeklindeki adli kontrol tedbirini uyguladı.

Türkiye, şahsım hükümetiyle çok yakında vedalaşıyor

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, toplumun her kesiminde değişim rüzgarının hissedildiğini söyledi. AKP’ye şöyle seslendi: Korkunun ecele faydası yok, 19 yıllık karanlık yakın zamanda son bulacak. Yeni bir düzene kararlılıkla yürüyoruz.

Destici: Ülke kaynakları yolsuzlukla hiç edilirse elbette bu millet ekonomik sıkıntı çeker

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Sinop 1. Olağan İl Kongresinde yaptığı konuşmada, "Ülkenin kaynakları savurganlık edilirse, yolsuzlukla hiç edilirse, adam kayırmacılık yapılırsa, burada kazananlar parayı yurt dışına çıkarırsa, hem de helal kazançla değil, gayri meşru ile kazandıklarını yurt dışına çıkarırlarsa elbette bu millet ekonomik sıkıntı çeker" dedi.

Hastane kanalizasyonunu nehre bağlamışlar

2017 yılında açılan Soma Devlet Hastanesi kanalizasyon sisteminin, 300 metre mesafedeki atık su arıtma tesisi yerine, Bakırçay Nehri’ne bağlandığı ortaya çıktı. Kanalizasyon ile birlikte hastanenin tıbbi atıklarının da dört yıldır nehri kirlettiği tespit edildi. Çiftçilerin tarımsal sulamada da kullandığı nehirde son yıllarda balık ölümleri görülüyordu.

AKP’nin oy oranı % 34.3’e düştü

MAK Araştırma şirketinin düzenlediği seçim anketinde ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Şirket, araştırmayı 30'u Büyükşehir 51 ilde ve bu illerin ilçelerinde 2850 kişi ile yapıldığını duyurdu. AKP'nin oy oranının yüzde 34.3'e düştüğü görüldü. CHP yüzde 23, İYİ Parti yüzde 13.6, HDP yüzde 9.2, MHP ise yüzde 8.4 olarak ölçüldü.

Onur Yürüyüşü’ne polis müdahalesi: 20 gözaltı

Eskişehir’de bir grup 'Onur Yürüyüşü' düzenlemek istedi. Polis, 'Pride Eskişehir' öncülüğünde yapılmak istenen yürüyüşün yasal olmadığını belirterek grubun dağılmasını istedi. Grup ile polis arasında arbede yaşandı. Polis 20 kişiyi gözaltına aldı.

Vali talimat verdi, seçimde CHP’liler içeriye alınmadı

Balıkesir Erdek Belediyesi meclis toplantısındaki başkanlık seçiminde gergin anlar yaşandı. Seçimin yapıldığı Erdek Kapalı Spor Salonu önünde barikat kuran polis, aralarında Genel Başkan Yardımcılarının da olduğu CHP'li heyeti belediye meclis toplantısına sokmadı.

Erdek Belediye Başkanı CHP’li Burhan Karışık oldu

Balıkesir'in Erdek ilçesinde yargılandığı davada hapis cezasına çarptırılmasının ardından belediye başkanlığı mazbatası iptal edilen Hüseyin Sarı'nın yerine, Millet İttifakı'nın desteklediği Cumhuriyet Halk Partili Belediye Meclis Üyesi Burhan Karışık seçildi. 

CHP ve İYİ Parti’nin ardından HDP de komisyondan ayrıldı

TBMM'de kadına yönelik şiddetin araştırılması amacıyla kurulan komisyonun HDP'li üyeleri, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının geri alınmamasını gerekçe göstererek komisyondan çekildi. Daha önce Komisyon'dan CHP ve İYİ Parti de ayrılmıştı.

MKE’nin yapısını değiştiren kanun teklifi kabul edildi

Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumunun yapısını değiştirecek olan kanun teklifi kabul edildi.

Nöbet ücretleri geri istenen sağlıkçılar icra tehlikesiyle karşı karşıya

Laboratuvar ve röntgen teknikerlerinin ‘acil çalışanı’ sayılmaması gerekçe gösterilerek, 2 yıl boyunca kendilerine ödenen nöbet ücretleri geri istenmeye başlandı. Konuyu TBMM'de gündeme getiren CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, "Sağlık çalışanlarının fedakarlıklarının karşılığı bu şeklide cezalandırılmamalı" dedi. 

Çiftlik Bank’ın kurucusu ‘Tosuncuk’ lakaplı Mehmet Aydın teslim oldu

Kurucusu olduğu Çiftlik Bank üzerinden binlerce kişiyi dolandırdıktan sonra yurt dışına kaçan ve kırmızı bültenle aranan 'Tosuncuk' lakaplı Mehmet Aydın'ın, Brezilya Sao Paulo'da teslim olduğu bildirildi. 

AKP’li belediyenin 11,5 milyon TL harcadığı, bina kaderine terk edildi

AKP’li Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından 2017 yılı Kasım ayında temeli atılan Payitaht Müze binası 2019 yılında tamamlandı. Ancak 11,5 milyon lira harcanan müze 2 yıl geçmesine rağmen hizmete açılmadı.

Emine Erdoğan’dan israf uyarısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, “Küresel bir seferberlikle bireysel davranışlarımızı değiştirerek insanlığı içine düştüğü bu utançtan kurtarabiliriz. Gelin hep birlikte basit önlemler alalım. Alışverişe çıkmadan önce alınacaklar listesi hazırlayalım. Porsiyonlarımızı küçültelim. Sadece ihtiyacımız kadarını alıp bozulacağını bildiğimiz yiyecekleri istiflemekten vazgeçelim" dedi.

Sigarayla ilgili yeni düzenleme! Bakanlık 6 ay süre verdi

Sigaraya yeni bir düzenleme daha geldi. Tarım ve Orman Bakanlığı'nca hazırlanan yeni yönetmelikle sigara paketlerinin arka yüzeylerinde yer alan birleşik sağlık uyarısı alanı, yüzde 85'ten yüzde 100'e çıkarıldı. Düzenlemeye geçiş için sektöre 6 ay süre tanındı.

Sivas Valisi Ayhan’dan 2 Temmuz açıklaması: Herhangi bir kısıtlama yok

Sivas Valisi Salih Ayhan, 2 Temmuz 1993'te yaşanan Sivas Katliamı'nın 28'inci yıl dönümü anma etkinleri kapsamında herhangi bir kısıtlamaya gidilmeyeceğini açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’nde “virgül” kargaşası

Kamu kurumlarında normal çalışma düzenine dönüş kararının duyurulduğu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi'ndeki bir cümle farklı yorumlara neden oldu. Bazı kamu kurumları, 60 yaş altındaki kronik hastalar ile 60 yaş üzeri çalışanlarını yarın işbaşı yapmaya çağırdı. Kronik hasta ve 60 yaş üstü çalışanlar genelgedeki cümlenin acilen netleştirilmesini bekliyor.

Babacan’dan Erdoğan’a çağrı: Lütfen önden buyurun

Kamuda tasarruf tedbirleri genelgesinde Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı ve TBMM Genel Sekreterliği'nin muaf tutulmasına tepki gösteren DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, “Şatafatlı harcamaları kesmesi gereken, bütçesini küçültmesi gereken ilk kurum Cumhurbaşkanlığı'dır. Sayın Cumhurbaşkanı, lütfen önden buyurun” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kılıçdaroğlu’na tazminat davası

Cumhurbaşkanı Erdoğan, grup toplantısında yaptığı konuşma nedeniyle CHP lideri Kılıçdaroğlu hakkında 500 bin liralık manevi tazminat davası açtı.

CHP, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem için ilkeleri açıkladı

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan Parti Meclisi'nde Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem için ilkeleri 29 madde halinde açıkladı.

Kılıçdaroğlu, Erdoğan’a 5 dilde yanıt verdi

 CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın, “Deutsche Bank’a tehdit sallıyorlar, ‘Ödemeyi kesinlikle yapmayız’” sözlerine, 5 dilde yanıt vererek, “Erdoğan, halkımın parasında ve doğasında gözü olan herkese aynı şeyi söylüyorum, Türkiye’nin hazinesinden para alamayacaklar” dedi.

Erdoğan’dan Kılıçdaroğlu’na ‘doktorlu’ gönderme

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na sert sözler: Bizim bunca yalanı büyük bir keyifle ardı ardına sıralayan siyasetçi sıfatlı bu ruh hastasına ayıracak tek saniyemiz yoktur. CHP Genel Başkanı artık tıp ilminin, psikiyatrinin konusudur. Hakikatle bağını bu derece koparmış bir insana doktorlar herhalde bir teşhis koyacaklardır, inşallah tedavisi de mevcuttur.

Muharrem İnce’den Kılıçdaroğlu’na: Beraber televizyona çıkalım

Kanal İstanbul projesiyle ilgili açıklama yapan Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, “Hem Erdoğan hem Kılıçdaroğlu yanlış söylüyor. Üçüncü bir yol var" dedi. Öte yandan İnce, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na televizyonda tartışma teklifinde bulundu.

CHP’li Özkoç’tan Erdoğan’a çağrı: Bizim yüzümüze bakarak anlat

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2 Temmuz'da gerçekleştireceği tank palet fabrikası ziyaretiyle ilgili çağrıda bulunan CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, "Biz de 40’a yakın milletvekili ile geleceğiz. Oraya geldiğimiz zaman bize de bir anlatsın Tank Palet fabrikasını nasıl satmadığını" dedi.

Haklarımız bizim, ötesi yok

Bugün de yurdun dört bir yanında kadın örgütlerinin çağrısıyla sokaklar, kadınların isyanıyla dolacak. “Bize biçilen rolleri, görevleri, kalıpları, eşitsizliği, şiddeti, adımıza karar verenleri reddediyoruz. Sokağa dökülüyoruz. Haklarımız bizim, hayat bizim, İstanbul Sözleşmesi bizim. Hayatlarımıza birlikte sahip çıkmak için haydi sokağa!”

THK uçakları çürütülüyor!

İki yıl önce kayyum atanan Türk Hava Kurumu yönetiminin tüm yangın söndürme uçağı pilotlarını ve teknisyenlerini işten çıkardığı açığa çıktı. THK’nin eski yöneticileri, “Yangın söndürme uçakları çürütülüyor” dedi.

Rant uğruna doğal limandaki iskeleleri söktüler, balıkçılar açıkta kaldı

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Meşelik Köyü cennet Kuyucak Koyu’nda asırlardır balıkçıların doğal liman olarak kullandıkları koyda 20 balıkçı teknesinin bağlı bulunduğu küçük ahşap iskeleler bugün jandarmalar ve iş makinaları ile söküldü. Tekne bağlama yerleri sökülen balıkçılar denizin ortasında açıkta kaldı.

Herkes çöp diye yakıyordu, çok değerli bir gübre olduğu ortaya çıktı

Türkiye'de en fazla zeytin ağacı varlığına sahip Aydın’da her yıl budama ve kesim sonrası yakılarak imha edilen zeytin yapraklarının atık değil çok faydalı bir gübre olduğu ortaya çıktı.

Güne başlarken ekonomi ve piyasaların gündemi

Ayın ilk günü her zaman olduğu gibi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri piyasalar tarafından yakından takip edilecek. OPEC toplantısı da gündemin diğer önemli maddesi olacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yabancı para cinsinden mevduat ve katılım fonu zorunlu karşılık oranlarında tüm vadelerde 2 puan yükseltti. Uygulanacak 2 puanlık zorunlu karşılık artışı 19 Temmuz itibariyle yürürlüğe girecek. 

TCMB, yabancı para cinsi zorunlu karşılık hamlesinin ardından bir düzenleme de TL cinsinden zorunlu karşılıklarla ilgili yapıldı. Merkez Bankası, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğinin  artırılması amacıyla, Türk lirası zorunlu karşılıkların döviz  cinsinden tesis edilmesi imkânını azami oranı yüzde 20’den yüzde 10’a  düşürdü. Bu kararın 1 Ekim 2021 tesis tarihinde sonlandırılacağı  bildirildi.

Alınan bu iki kararla, ilk aşamada Türk lirası cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin 13,2 milyar TL, döviz cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin yaklaşık 2,7 milyar ABD doları tutarında artması bekleniyor.

Döviz: Yurt içinde döviz kurları, zorunlu karşılıklar için alınan artış kararına sınırlı tepki verirken dolar/TL, 3 gündür olduğu gibi  8,70 seviyelerindeki hareketlerini sürdürüyor. Düne göre çok sınırlı bir düşüş yaşayan dolar/TL, 8,69 civarında el değiştiriyor. Benzer grafiklerle hareket eden euro/TL'de 10,32-10,33 bandında.

GÜNÜN EKONOMİ AJANDASI

Yurt içinde 5 Temmuz Pazartesi günü açıklanacak olan enflasyon verileri için öncü göstergelerden biri kabul edilen ve İstanbul Ticaret Odası tarafından hazırlanan perakende ve toptan fiyatlar verileri açıklanacak (12.00). İstanbul'da Mayıs ayında perakende fiyatlarda yüzde 1,67, toptan fiyatlarda yüzde 2,27 artış yaşanmıştı.

Mayıs ayında 49,3 olarak açıklanan Türkiye İSO İmalat Sektörü PMI Haziran ayı verisi de piyasaların beklediği veriler arasında bulunuyor (10.00).

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. TCMB haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu ve rezervler öncelikli olarak izlenecek (14.30).

Gün boyu 37 ülke için gelecek İmalat Sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri piyasalar tarafından yakından takip edilecek.

Euro Bölgesi İşsizlik Oranı açıklanacak (12.00).

ABD'de Challenger işten çıkarmalar (14.30), işsizlik başvuruları (15.30), inşaat harcamaları, ISM İmalat Sektörü PMI (17.00) verileri bulunuyor.

S&P Global tarafından "Küresel Gelişen Piyasalar Online Konferansı" düzenlenecek. Konferansta Asya, EMEA ve Latin Amerika bölgeleri ana konu olacak (11.00).

OPEC ve OPEC dışı bakanlar toplantısı gerçekleşecek.

Elektriğe yüzde 15 zam geldi

Elektrik fiyatlarında 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olmak üzere tüm abone gruplarına yüzde 15 zam yapıldı.

Doğalgaza zam geldi

Doğalgazda konut abone grubu tarifesine yüzde 12, sanayi abone grubu tarifesine yüzde 20 zam geldi. Elektrik üretim amaçlı santrallerin tarifesinde de yüzde 20 artışa gidildi. BOTAŞ'ın yayımladığı tarifeye göre, doğalgaz fiyatı Ocak ayından bu yana yedinci defa artmış oldu.

LGP’ye zam! Pompaya yansıyacak…

Sektör kaynaklarından edinilen bilgiye göre, LPG'ye yarın geceden itibaren geçerli olmak üzere yaklaşık 50 ile 60 kuruş aralığında zam gelecek. Zammın 26 kuruşu ÖTV'den düşülecek, gerisi pompa fiyatına yansıyacak.

Saray muaf, muhalif basına ilan kelepçesi

Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan tasarruf genelgesiyle belediyelerin Atatürk’ü anma ve milli günlerde basına verdiği ilanlar tasarruf adı altında yasaklandı. Kamu şirketlerinin yandaş basın ilanlarına ise engel yok.

‘Ekonomi, ekonomi dışı önlemlerle yönetilemez’

Fiyat istikrarı görevi kanunla TCMB’ye verilmesine rağmen 5 bakanlı komite kurulması tartışma yarattı. Ekonomistler, Türkiye’nin güvenilir para politikasına ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Bakan Elvan’dan enflasyon ve büyüme açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan: "İlk çeyrek büyümesinde hem yatırım harcamalarının hem de dış talebin katkı sağladığını görüyoruz. Yılın 2’nci çeyreğinde güçlü baz etkisinin devreye girmesiyle çift haneli bir büyüme oranı bekliyoruz. Önümüzdeki en önemli ve en öncelikli sorun yüksek enflasyon" 

Kurbanlık fiyatlarında yüzde 30’a varan artış

Bayram öncesi kurbanlık piyasası hareketlenirken kimi zincir marketlerde kurbanlık fiyatlarına son 1 yılda yüzde 30'a varan artış meydana geldi.

Türkiye’de oyun sektörü bir unicorn daha çıkardı

Türkiye'de oyun sektörü 1 milyar değerlemeye ulaşan bir şirket daha çıkardı. Türkiye'nin ilk unicorn'u olan Peak Games'in eski çalışanları tarafından kurulan Dream Games, 1 milyar dolar değerleme ile 155 milyon dolar yatırım aldı.

Pandemi hafifledi lüks uçuş talebi arttı

Lufthansa havayolu şirketi, Almanya'nın Münih kentinden yapılacak uçuşlarda yolculara first-class sınıf koltuk sağlamak için önümüzdeki yaz 5 adet Airbus A340-600'i geçici olarak tekrar aktif hale getireceğini duyurdu.

7’nci varlık barışı 6 ay uzadı

2008 krizinden bu yana birbiri ardına varlık barışı çıkaran iktidar, 7’nci barışın süresini bu yılın sonuna kadar uzattı. Barış adı altında rüşvet paralarının aklanmasından endişe ediliyor.

Türkiye, Sezgin Baran Korkmaz’ı Avusturya’dan resmen istedi

Avusturya'nın Wels şehrinde yakalanarak Viyana'ya getirilen SBK Holding'in sahibi Sezgin Baran Korkmaz'ın Türkiye'ye iade edilmesi talebiyle Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan dosya Dışişleri Bakanlığı kanalıyla Viyana Eyalet Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

Çavuşoğlu ve Lavrov’dan flaş açıklamalar

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Antalya'da ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, "Ne Kanal İstanbul'un Montrö Anlaşmasına etkisi var, ne de Montrö Anlaşmasının Kanal İstanbul'a etkisi var" ifadesini kullanırken Lavrov ise, "Kanal İstanbul yabancıların asker bulundurmasına zemin hazırlamayacak" dedi.

ABD-Türkiye arasındaki Afganistan pazarlığının detayları ortaya çıktı

ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times, ABD ile Türkiye arasında devam eden Afganistan pazarlığının detaylarını yazdı.

Gazete, Türkiye’nin bölgede kritik bir rolü olduğunu hatırlatarak, “Türkiye’nin Afganistan’daki havalimanını korumak için kalması Afganistan’ın komşusu Pakistan’ı etkiliyor. Pakistan, Taliban’ı etkileyen bir destekçi olarak öne çıkarken, Pakistan aynı zamanda Erdoğan ile de iyi ilişkiler içerisinde” ifadesini kullandı. New York Times, ABD ile Türkiye arasında birçok sorun olduğunu yazarken en büyük sorunun ise Ankara’nın Rusya’dan S-400 satın alması olduğunu aktardı. 

En sosyal Avrupa ülkesi Danimarka oldu

2020 yılında 16-74 yaş arası kişilerin yüzde 57’si sosyal ağlara katılırken, 2019 yılına kıyasla bu oranın yüzde 3 arttığı gözlendi. Avrupa’da en yüksek katılım ise yüzde 85 ile Danimarka’da oldu.

‘Ukraynalılar ve Ruslar tek millettir’ diyen Putin’e Ukrayna’dan cevap

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukraynalılar ve Rusları tek millet olarak gördüğünü söylemesine tepki göstererek, "Ukraynalılar ve Ruslar iki farklı ulustur" dedi.

Aşırı sıcaklar Kanada ve ABD’ye ölüm saçıyor: Yüzlerce insan öldü

Kanada'nın batısı ve ABD'nin kuzeybatı bölgelerinde aşırı sıcaklar adeta ölüm saçıyor... Son 5 günde Kanada'da en az 486 insan yaşamını yitirirken ABD'nin Oregon eyaletinde de 63 kişi aşırı sıcaklardan öldü.

ABD Temsilciler Meclisi onayladı! Kongre baskını araştırılacak

ABD Temsilciler Meclisi’nde yapılan oylamada, 6 Ocak'taki Kongre baskınını araştırmak için Demokratlardan oluşan seçilmiş bir komitenin kurulması 222'ye karşı 190 oyla kabul edildi.

Trump sınırda konuştu: Biden ülkemizi yok ediyor

Eski ABD Başkanı Donald Trump Teksas’ta, Teksas valisi Greg Abbott ile Rio Grande’de inşaatı yarım kalmış olan sınır duvarı önünde konuştu.

ABD Başkanı Joe Biden'ın göreve geldiğinden bu yana sınırdaki karmaşanın arttığını belirten Trump, “Sınırı güvenli kılmak için bütün başkanlardan daha çok şey yaptım” dedi. Biden'ın 5 aylık yönetimi boyunca Amerikalıları savunmasız bıraktığını iddia eden Trump, Texas'ın federal yönetimin eksikliğini kapatmak için eyalet bütçesinden harcama yapmak zorunda kaldığını söyledi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi 2 Sırp yetkiliyi 12 yıl hapse mahkum etti

Uluslararası Ceza Mahkemeleri Mekanizması (MICT), eski Sırbistan Devlet Güvenlik Teşkilatı Başkanı Jovica Stanisiç ve yardımcısı Franko "Frenki" Simatoviç'i 1990’larda eski Yugoslavya'nın parçalanması sırasında Sırp milis güçlerini finanse etme ve yardım sağlamadaki rolleri nedeniyle suçlu bularak, 12 yıl hapse mahkum etti.

Irak ve Afganistan kanlı işgallerinin mimarı Donald Rumsfeld öldü

Afganistan ve Irak'ın işgalinde önemli rol oynayan ABD'nin eski Savunma Bakanı Donald Rumsfeld 88 yaşında öldü.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.