1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Türkiye ve dünya gündeminden en çarpıcı başlıklar (1 Haziran 2021)

Türkiye ve dünya gündeminden en çarpıcı başlıklar (1 Haziran 2021)

Türkiye ve dünya yeni güne bu haberlerle başladı. İşte, gündemin en çarpıcı başlıkları...

A+A-

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, medeniyetlerin, hoşgörünün, barışın, huzurun kenti Hatay'da coşkuyla karşılandı. Hatay Havaalanı’nda Akşener’i karşılayan yüzlerce kalabalık ‘Cumhurbaşkanı Meral Akşener’ sloganları attı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haziran ayı normalleşme takvimini  açıkladı. Erdoğan, 1 Haziran'da başlayacak yeni COVID-19 önlemlerini açıkladı. Buna göre, hafta sonu yasağı tek güne indi. Lokanta-Kafeler 07.00-21 arası açık olacak, pazar günleri paket servisi devam edecek. Düğünler 1 Haziran itibariyle başlayacak. 

Türkiye, normalleşmeye yönelik gündemi tartışırken sürpriz “tedbir paketi” açıklaması geldi. Bütçeye GSYH’nin yüzde 0,8’i kadar müdahale edilecek. Yaratılan mali alan kullanılmayacak ancak salgın nedeniyle gerekirse kullanılacak. Bütçe açığı yüzde 18,41 oranında azaltılacak. Bunun için bütçe yıl sonu temel büyüklükleri tahmin ve hedefleri değiştirildi. Harcamalar yüzde 8,05 oranında daha fazla hedeflendi ancak yüzde 13,94 gelir artışıyla bütçe açığı aşağı çekilecek. Yıl sonu bütçe açığının GSYH’ye oranı yüzde 4,3’ü düzeyinden, yüzde 3,5’i seviyesine çekildi. Bunda yıl sonu büyüme tahmini revizesi de yer aldı.

Global piyasalarda Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri, yurt içinde 3 Haziran'da açıklanacak enflasyon verileri için gösterge verilerden biri kabul edilen İstanbul için perakende satış fiyatları izlenecek.

Rusya Koronavirüsle Mücadele Merkezi tarafından yapılan açıklamada, Türkiye ile Tanzanya'ya olan uçuş yasağının 21 Haziran’a kadar  uzatıldığı duyuruldu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA), Avrupalı lider ve  parlamenterleri dinlediğine dair çıkan haberler ile ilgili ABD’den  açıklama beklediğini açıkladı.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA), İran’ın Ortak Kapsamlı Eylem Planı’nın (JCPOA) bir parçası olarak kabul edilen zenginleştirilmiş uranyum stok sınırını 16 kattan fazla aştığını duyurdu.

Çin'de Caixin tarafından hazırlanan imalat sektörü PMI, Çin Ulusal İstatistik Bürosu'nun açıkladığı resmi imalat PMI'dan farklı bir görüntü ortaya koydu.

Japonya Maliye Bakanı Taro Aso, 4-5 Haziran tarihlerinde Londra'da  yapılacak G7 maliye bakanları toplantısında G7 global minimum kurumlar  vergisinin tartışılacağını bildirdi.

İşte, son 24 saatte Türkiye ve dünya gündemine damga vuran en çarpıcı başlıklar...

GÜNCEL KORONA VERİLERİ: 122 CAN KAYBI, 6 BİN 493 YENİ VAKA

Sağlık Bakanlığı, corona virüsü salgını nedeniyle yaşanan yeni can kaybını, vaka ve hasta sayısını açıkladı. Dün semptom gösteren 596 hastayla birlikte 6 bin 493 yeni vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 5 milyon 249 bin 404’e çıktı. Can kaybı da 122 artarak 47 bin 527’ye yükseldi. Son 24 saatte, 9 bin 582 kişinin daha sağlığına kavuşmasıyla toplam iyileşen sayısı 5 milyon 114 bin 624’e ulaştı.

Son 3 günlük test sayıları ise şöyle:

►29  Mayıs:  222 bin 613 
►30 Mayıs:  218 bin 957 
►31 Mayıs:  219 bin 461


TÜRKİYE AŞI SERTİFİKASI ANLAŞMASINI 4’E ÇIKARDI

Türkiye’nin Covid-19 aşılarının karşılıklı tanınması için anlaşma yaptığı ülke sayısı Yunanistan’ın da eklenmesiyle dörde ulaştı.

NORMALLEŞME KARARLARI AÇIKLANDI, İŞTE DETAYLAR!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sokağa çıkma yasağı saatlerinin esnetildiğini açıkladı. Yeme-içme yerlerinin çalışma saatlerini de paylaşan Erdoğan; kahvehane, kafe, çay bahçesi, halı saha, spor salonu, lunapark gibi işletmelerin açıldığını duyurdu. 

Haziran ayı boyunca sokağa çıkma sınırlamaları hafta içi ve cumartesi günü akşam 22.00 ile sabah 05.00 saatleri arasında uygulanmaya devam edecektir.
Bu sınırlamalar hafta sonu ise cumartesi 22.00 ile pazartesi sabahı 05:00 arasında yani pazar gününün tamamını da kapsayacak şekilde uygulanacaktır.

Temmuz ayında bu kısıtlama süreleri ve günleri vaka ve vefat sayılarındaki değişime aşılamada kat edilen mesafe ye göre yeniden belirlenecektir.

* Restoran, lokanta, kafeterya, pastane gibi yeme içme yerleri sabah 07:00 ile akşam 21:00 saatleri arasında belirlenen kurallara göre masaya servis yapılabilecek, saat 24:00'e kadar da paket servisini sürdürebilecektir.

2 doz aşı olan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 18 yaş altındakiler için ayrıca sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmayacak. Kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi, çay ocağı gibi yerlerde oyun oynanamayacak, sinema salonları "bir koltuk dolu-bir koltuk boş" şeklinde yüzde 50 kapasite sınırına uymak şartıyla hizmet verebilecek.

Tam gün sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanacağı pazar günleri bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılar 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek.

Hakkı bulunmasına rağmen aşı olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar pazar günleri dışındaki diğer günlerde 10.00-14.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek, pazar günleri ise tam gün sokağa çıkma kısıtlamasına tabi olacaklar.

AÇILMASINA İZİN VERİLMEYENLER HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI

İçişleri Bakanlığı’nın kademeli normalleşmeyle ilgili yeni genelgesine göre; 440 günden beri kapalı olan hamamlar, saunalar, masaj salonları, nargile kafeler, kapalı yüzme havuzları, gazino, taverna, birahane gibi işyerleri faaliyetlerine ara vermeye devam edecek.

Bu sektörlerdeki çeşitli işyerlerinde temizlik görevlisi, cankurtaran, tellak, masör, masöz, resepsiyonist, garson, aşçı, komi, müzisyen, dansöz, konsomatris olarak çalışan on binlerce kişi dün açıklanan kararlar sonrası hayal kırıklığına uğradı.

ÇİFTÇİLERDEN AKŞENER’E: KEMAL BAŞKANA VE SİZE GÜVENİYORUZ

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde esnafı ziyaret ederek çiftçilerin sorunlarını dinledi. 
Akşener'e dert yanan çiftçilerin, "Kemal Başkan'a ve size güveniyoruz" sözleri dikkat çekti. Tarlalarında kalan soğanı yere döken çiftçiler "Kusura bakmayın sizi daha iyi daha neşeli karşılamak isterdik" dedi. Akşener de çiftçilere "Neşemiz mi var kardeşim" yanıtını vererek yaşanan sorunlara işaret etti.
Hükümete tepkisini elinde kalan soğanları yere dökerek gösteren çiftçi, "Çaremiz yok. Ülkemi terk edecek halim yok.....Bakanımız geldi, hiç soğandan bahsetmedi. Buğdayı aldı, gittiler. Biz burada çaresiziz" ifadelerini kullandı.

BOĞAZİÇİ ÖĞRENCİLERİ ÇADIR NÖBETİ BAŞLATTI

Boğaziçi Üniversitesi'nde öğrenciler, Gezi Direnişi'nin 8’inci yıl dönümünde Güney Kampüs’te çadır nöbeti başlattı. Öğrencilerin nöbeti devam ederken çok sayıda polisin Güney Kampüs kapısında beklediği bildirildi.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN TÜRKİYE’YE GİRİŞTE YENİ GENELGE

Edirne Valiliği, İçişleri Bakanlığı’nın almış olduğu karar gereği Türkiye’ye; Afganistan, Bangladeş, Brezilya, Güney Afrika, Hindistan, Nepal, Pakistan, Sri Lanka’dan gelenler ile son 14 günde bu ülkelerde bulunduğu anlaşılan kişilerden ülkemize girişten azami 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporu ibrazı talep edileceğini ve bu kişilerin valilikçe belirlenen öğrenci yurtlarında 14 gün süreyle karantinaya alınacağını, Birleşik Krallık, İran, Mısır ve Singapur’dan gelen kişilerden ise girişten azami 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporunun ibrazının isteneceğini açıkladı.

SAVCILARA SARAY BASKISI OLACAK

‘İnfaz torbası’nda yer alan ve yargılama bağımsızlığını yok edeceği değerlendirmesi yapılan düzenlemelere muhalefet karşı çıktı. CHP, HDP ve İYİ Parti’den “Savcılar üzerinde parti baskısı kurulacak” açıklaması geldi.

SEDAT PEKER'DEN YENİ İDDİA: PLANLARI BİR CEM EVİNE SALDIRI

Suç örgütü lideri Sedat Peker, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada yeni bir iddia daha ortaya attı. Peker, "Planları bir cemevine saldırıdır" iddiasında bulundu.

DAVUTOĞLU’NDAN PEKER’İN SURİYE İDDİALARINA YANIT 

Organize suç örgütü liderliğinden hüküm giymiş isimlerden Sedat Peker'in Suriye ile silah ticareti iddialarına yanıt veren Gelecek Partisi Genel Başkanı, eski başbakan Ahmet Davutoğlu, "İddialar araştırılsın. Ama asla benim dönemimle alakalı değildir" dedi. Davutoğlu, Kanal İstanbul'la ilgili de çarpıcı bir ihale bilgisi paylaştı.

MUSTAFA AKINCI: TÜM GERÇEKLERLE DERHAL YÜZLEŞİN

Eski Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı AkıncI: "Adalı cinayetini Türk devleti adına yetkili kılınmış faşistlerin yeraltı örgütleri işbirliğiyle işledikleri ortaya çıktı." Falyalı sürekli UBP yönetiminin en üst kademeleri ile birlikte anılan bir isim oldu. Her düzeydeki seçimlerde UBP’yi tüm maddi imkânlarıyla desteklediği herkesçe biliniyor" Dedi.

DAVUTOĞLU: ŞENTOP, SOYLU'NUN ÖRGÜTLENDİĞİNİ SÖYLEDİ

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yanıt verdi. Davutoğlu, "Madem ki pandoranın kutusunu açtılar. Binali Yıldırım, Süleyman Soylu, Berat Albayrak bu üç kişi. Bu üç kişinin hesapları farklıydı" dedi. TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile arasında geçen diyaloğu aktaran Davutoğlu, "Mustafa Şentop, bana gelerek, 'AK Parti içinde Süleyman Soylu örgütleniyor, AK Parti'yi başka yönlere kaydırıyor' dedi" iddiasında bulundu.

“SAHNE SANATÇILARININ MARUZ BIRAKILDIKLARI ŞEY İDEOLOJİK”

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 'kademeli normalleşme' takviminde sanatçılar için adım atılmadı. Müzisyen Harun Tekin, "Bu ülkenin birbirinden değerli müzisyenlerinin, müzik emekçilerinin, sahne sanatçılarının maruz bırakıldıkları şey rasyonel değil ideolojiktir" dedi.

ATATÜRK’ÜN HEYKELİNE BELEDİYE SAHİP ÇIKTI

Adana Büyükşehir Belediyesi, çevresi temizlenmediğinden mezbelelik haline gelen Çukurova Üniversitesi’ndeki Atatürk heykeli için harekete geçti. Atatürk heykeli ve çevresi temizlendi.

PİYASALARDA SON DURUM

Döviz: Yeni haftanın ilk gününde büyüme verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesinden destek alan Türk Lirası, dolar ve euro karşısında güçlenmişti. 8,50'nin altına gerileyen dolar/TL, bu sabah saatlerinde de 8,48-8,49 düzeyinde yatay başlangıç yapıyor. Dünkü düşüşler sonrası 10,38'lerde dengelenen Euro/TL'de bu seviyeler bu sabah da korunuyor.

Piyasalar: Asya borsaları yükseliş kaydetti. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0,3 artıda Tayvan ve Güney Kore piyasaları da yukarı yönlü seyrederken Japonya'nın Nikkei endeksi, Avustralya ve Hong Kong borsaları geriledi.  MSCI'ın Asya endeksi son bir ayın zirvesine tırmanırken yıl başından bu yana artış yüzde 7 seviyesine ulaştı.  Güney Kore borsası ülkenin Mayıs ayında son 32 yılın en yüksek ihracat seviyesine ulaşmasının ardından yüzde 0,8 yükseldi.

Altın-petrol: 5 ayın zirvesindeki yükselişini sürdüren spot altın fiyatları, bu sabah saatleri itibarıyla 1.914  liraya kadar tırmandıktan sonra 1.912 dolar civarında işlem görüyor. Petrol fiyatları da salgın sonrası normalleşme adımlarına bağlı talep artışı potansiyeli ile yüzde 1'in üzerinde yükseldi ve 70 doların üzerine çıktı

GÜNÜN EKONOMİ AJANDASI

Yeni ayın ilk günü tüm Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de İmalat Sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verisi açıklanacak. İSO İmalat Sektörü PMI Nisan ayında 50,4 olarak açıklanmıştı.

Her ayın ilk günü İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından açıklanan ve Türkiye enflasyon verileri için öncü verilerden biri kabul edilen İstanbul perakende ve toptan fiyatlar verileri duyurulacak, İstanbul'da Nisan ayında perakende fiyatlar aylık yüzde 1,01, yıllık yüzde 16,34 artış göstermişti.

Yurt dışında da her ayın ilk günü olduğu gibi İmalat Sektörü PMI  verileri gelecek. Asya'dan başlayıp, Amerika'da sonlanacak şekilde  sırayla 37 ülke için PMI verileri açıklanacak.

Almanya'da işgücü verileri (10.55), Euro Bölgesi tüketici fiyatları ve işsizlik oranı Avrupa'da takip edilecek veriler olacak.

ABD'de PMI verileri dışında inşaat harcamaları (17.00), Dallas Fed Teksas İmalat Aktivite Endeksi (17.30) ve API petrol stokları (23.30)  verileri takip edilecek.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Ticaret Komiseri Valdis Dombrovskis, yeni ABD Yönetimi, Brexit ve 2021 yılının ilk 6 ayını  değerlendirecek (15.00).

OPEC ve OPEC dışı bakanlar toplantısı Video konferans yoluyla   gerçekleşecek.                         

İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Andrew Bailey, iklim  değişikliği  ve bankanın rolü üzerine değerlendirmelerde bulunacak (18.00).

TÜİK’E GÖRE YÜZDE 7 BÜYÜDÜK

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın ilk çeyreğine ilişkin Gayrisafi Yurtiçi Hâsıla (GSYH) verilerini açıkladı. Buna göre Ocak-Mart döneminde ülke ekonomisi yüzde 7 oranında büyüdü.

DOĞALGAZ FİYATLARINA ZAM YAPILDI

Doğal gazda konut ve sanayi abone grupları için haziranda geçerli olacak fiyat tarifelerine yüzde 1 zam yapıldı. Doğal gazda fiyat tarifeleri aylık olarak hesaplanıyor.

TL MEVDUATA STOPAJ DESTEĞİ UZATILDI

TL mevduata stopaj indirimi desteğinin süresi uzatıldı. Karar henüz Resmi Gazete'de yayımlanmadı ancak Hazine kaynakları, mevcut uygulamanın haziran ve temmuz aylarında da süreceğini aktardı.

HASTALIKLI BÜYÜME

Ülke işsizlik, ekonomik kriz ve salgının çemberinde yılın ilk çeyreğinde yüzde 7 büyüdü. Emeğin büyümedeki payı azalırken sermayenin kârı arttı. Yüksek enflasyonda hormonlu büyüme meydana geldi.

MAKARNA VE BULGUR İHRACI KAYDA BAĞLANDI 

Şehriye, kuskus, mantı, erişte ve hazır/anında noodle da dahil olmak üzere makarna, bulgur ve buğday irmiği ihracı kayda bağlı mallar listesine eklendi.

RUSYA, TÜRKİYE’YE YÖNELİK UÇUŞ YASAĞINI UZATTI

Rusya'nın Türkiye ile uçuşlara yönelik kısıtlamaların 21 Haziran'a kadar uzatıldığını bildirildi.

ÇAVUŞOĞLU: ERDOĞAN-BİDEN ZİRVESİ İÇİN TEYİT BEKLİYORUZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD-Türkiye ilişkileriyle ilgili, 'Yeni ABD yönetiminin Türkiye ile daha iyi ilişki içinde olma arayışını görüyoruz' ifadesini kullandı. Çavuşoğlu, başka bir ülkenin 'S-400'leri kullanmayın' teklifini ise kabul etmenin mümkün olmadığını söyledi.

AŞI OLANLARIN AB’YE SEYAHATİ KOLAYLAŞACAK

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, üye ülkelere, AB tarafından onaylı yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşılarını yaptıran kişilerin seyahatlerinde test veya karantina uygulanmamasını teklif etti.

AVRUPA’DAKİ HURDA ÜRETİCİSİNDE TÜRKİYE’Yİ KAYBETME ENDİŞESİ

AB'de hurda ihracatının kısıtlanması yönündeki talepler Avrupa'daki metal geri dönüştürme şirketlerini endişelendiriyor. Sektör, özellikle en büyük ithalatçılardan Türkiye'ye satışların durması ya da azalması halinde AB'de hurda fiyatlarının sert şekilde gerilemesinden kaygı duyuyor.

SİNOVAC’TA UMUT VERİCİ SONUÇ: SALGINI DURDURDU

Çin'de Sinovac Biotech'in geliştirdiği corona virüsü aşısı ile ilgili Brezilya'da geniş kapsamlı bir araştırma yapıldı. 45.000 kişinin yaşadığı Serrana'da halkın yüzde 75'ine Çin'in aşısı yapıldı ve sonuçlar kamuoyu ile paylaşıldı.

KANADA’DA YERLİ ÇOCUKLAR KRİZİ BÜYÜYOR

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Kanada'nın Kamloops kentindeki eski bir yatılı okulda 215 çocuğun kalıntılarını içeren toplu mezar bulunmasına yanıt olarak hükümetinin daha fazla önlem alacağını duyurdu.

ESKİ BAŞBAKAN VE MECLİS BAŞKANI GÖZALTINDA

Kırgızistan’da eski Başbakan Ömürbek Babanov, eski Meclis Başkanı Asılbek Ceenbekov ve milletvekili Torobay Zulpukarov, Kumtör davası kapsamında yolsuzluk şüphesiyle gözaltına alındı.

İRAN, SINIRI ÇOK AŞTI

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA), İran'ın Ortak Kapsamlı Eylem Planı'nın (JCPOA) bir parçası olarak kabul edilen zenginleştirilmiş uranyum stok sınırını 16 kattan fazla aştığını duyurdu.

YSK'DAN VENEZUELLA AÇIKLAMASI

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), bir kurul üyesinin resmi temaslar için görevli gittiği Venezuela ziyaretiyle ilgili yapılan haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.