1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. "Türkiye, Pakistan gibi olacakmı!"

"Türkiye, Pakistan gibi olacakmı!"

Irak ve Şam İslam Devleti’nin (IŞİD), Musul’da kontrolü ele geçirdikten sonra diğer kentlere doğru ilerlemesi ve Türk Başkonsolosluğu’na düzenlediği baskın dış basının da gündemine oturdu. İngiliz Telegraph gazetesinde ise Türkiye'nin Pakistan gibi radika

A+A-
Amerikan haber sitelerinde IŞİD sözcüsü Ebu Muhammed El Adnani’nin, "Hedef Bağdat ve Kerbela" sözlerini içeren ses kayıtları büyük yankı uyandırırken, Irak Başbakanı Nuri el Maliki’nin geçen ay ABD’ye gizlice götürdüğü hava operasyonu teklifinin Obama yönetimi tarafından reddedildiğinin altı çizildi.
 
Bölgede giderek büyüyen IŞİD tehdidi İngiltere basınında da başlıca haber ve yorum konusu oldu.
İşte dış basında çıkan o haberler:
 
CNN – Irak, yıllar içinde bu duruma geldi
Irak’ta bugün olanlar dramatik, belirleyici, tarihi öneme sahip olabilir ancak kimileri için şaşırtıcı değil. Musul’un ele geçirilmesi belki ani ve beklenmedik olabilir ancak Şii-Sünni gerilimi yüzyıllara dayanmıyorsa da on yıllardır var olan bir gerçek. Tüm bu olanlar, yoktan gelmedi. Uzmanlar yıllardır bölgedeki birçok faktörün istikrarsızlık ve şiddeti körüklediğini söylüyor.
Washington Post – Irak’ın kuzeyindeki isyancılar kilit şehirleri ele geçirdi, Bağdat’a ilerliyor
El Kaide eğilimli isyancılar, hızlıca Bağdat’a doğru ilerliyor. Pek fazla direnişle karşılaşmayan isyancılar, artık geniş bir şeridi kontrol altında tutuyor. Militanlar, havanın kararmasıyla birlikte Bağdat’ın sadece 110 kilometre uzağındaki Samarra kentine kadar ulaştı.
New York Times – Irak, ABD’den militanları vurmasını istemiş
Irak’ın batısındaki Sünni militanların yarattığı tehdit, geçtiğimiz ay iyice yükselince, Başbakan Nuri el Maliki’nin gizlice Obama yönetiminden hava operasyonu düzenlemesi istediği ortaya çıktı.Ancak Irak’ın bu askeri yardım talepleri, Beyaz Saray tarafından karşılık bulmadı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.