1. HABERLER

  2. MAGAZİN

  3. Türkiye ilk kez tarihi Newfoundland Alayı’nda..

Türkiye ilk kez tarihi Newfoundland Alayı’nda..

Türkiye ilk kez, Çanakkale Savaşları’na Kuzey Amerika’dan katılan tek birlik olan tarihi Newfoundland Alayı’nın geleneksel toplantısına davet edildi ve ressam Hikmet Çetinkaya’nın Gelincikler Resim Sergisi’nin de açılışı yapıldı..

A+A-

Çanakkale Savaşları’nda önemli görevler üstlenen ve Kuzey Amerika kıtasından Anadolu topraklarına gelen tek birlik olan tarihi Newfoundland Alayı, her yıl geleneksel olarak düzenlenen Beaumont-Hamel Yemeği’ne, bu yıl Türkiye’yi de davet etti.

Davete katılan Türkiye’nin Ottawa Büyükelçisi Selçuk Ünal, aynı zamanda Newfoundland Alayı günü olan 1 Temmuz’da Savaş Anıtı’nda düzenlenen  Kanada Milli Günü töreninde Türkiye’yi temsil etti. Aynı tarihte Eyalet Valisi Frank Fagan’ın resmi konutunda ressam Hikmet Çetinkaya’nın Gelincikler Resim Sergisi’nin de açılışı yapıldı. Büyükelçi Selçuk Ünal, ressam Çetinkaya ile birlikte Savaş Anıtı’na çelenk koydu. Böylelikle Türkiye Newfoundland Anma törenlerinde ilk kez temsil edilmiş oldu.
-Gelincikler eyalet konutunda…

Sanatçı Çetinkaya’nın sergisi eyalet valisi tarafından resmi konutunda düzenlenen 200 davetlinin katıldığı bir resepsiyon ile açıldı. Hikmet Çetinkaya’nın Gelincikler Resim Sergisi, resmi konuttan sonra, adını savaşlarda hayatını kaybeden askerlerin anısından alan Memorial Üniversitesi’nde devam edecek.

-Yemeğe de katıldı
Kuzey Amerika’dan Çanakkale Savaşı’na katılan tek birlik olan Newfoundland Alayı’nın kışlasında, her yıl geleneksel olarak düzenlenen Beaumont-Hamel Yemeği’ne eyalet makamlarının daveti üzerine Büyükelçi Selçuk Ünal da katıldı.

- Büyükelçi Selçuk Ünal’a dede sürprizi
Çanakkale Zaferi’nin 100. yıldönümü vesilesiyle Türkiye’yi ziyaret eden heyette yer alan Eyalet Valisi Frank Fagan’ın da konuşma yaptığı toplantıda alayın tarihi anlatıldı. Türkiye’deki törene giden Alay Komutanı Tuğgeneral Furlong konuşmasında, Büyükelçi Selçuk Ünal’a da bir sürpriz yaptı. Büyükelçi Selçuk Ünal’ın Çanakkale’de şehit düşmüş akrabalarına ve I. Dünya Savaşı’nda asteğmen olarak çarpışmış dedesi Bahattin Ünal’a da atıfta bulunan Alay Komutanı Tuğgeneral Furlong’ın konuşması duygulu anlara neden oldu.
Tarihi Newfoundland Alayı, Gelibolu sırtlarında…
 
-Kraliçe’nin saygılarını sundular
Yemek sonunda Eyalet Valisi Frank Fagan ve Alay Komutanı Furlong tarafından Türk milleti adına Sayın Cumhurbaşkanımıza, İngiltere Kraliçesi Elizabeth’in saygıları sunuldu. Selamlamanın ardından alay orkestrası İstiklal Marşımızı çaldı.
Yemek sonunda kapanış konuşması yapan Büyükelçi Selçuk Ünal, Çanakkale Ruhu ile geçmişteki trajedileri unutmadan barışa sahip çıktığımızı, geçmişte yaşanan çatışmalardan dostluklar yaratıldığını ve geçmişteki trajedileri unutmadan barış mesajına sahip çıkıldığını hatırlattı.

hc-002.jpg


hice.jpg

yemek.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.