1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. 'Türk telekom o paraları geri ödesin'

'Türk telekom o paraları geri ödesin'

Yapılan hesaplamalara göre toplam alacak bedeli 250 milyon TL’yi aşıyor. Tartışma yaratan konu ile ilgili TÜRKSAT’ın, Telekom’a karşı alacak davası açtığı ortaya çıktı.

A+A-
Sayıştay Başkanlığı, TÜRKSAT’a ait frekans bandının Türk Telekom tarafından bedelsiz kullanımını mevzuata aykırı buldu. Hazırlanan denetim raporunda, 10 yıldan beri yapılmayan ödemelerin faizi ile istenmesi önerildi. Yıllık kullanım bedelinin ise 26.4 milyon TL olduğu bilgisi raporda yer aldı. 
 
Sermayesinin tamamı Hazine’ye ait olan TÜRKSAT (Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş) ile ilgili hazırlanan Sayıştay denetim raporunun en önemli gündem maddesi ‘frekans bantları’ konusu oldu.  Raporda, TÜRKSAT’a tahsis edilen frekans bantlarının Türk Telekom tarafından kullanıldığı bilgisine yer verildi. Türk Telekom’un (TT) özelleştirmesi sonrası da bu durumun devam ettiği işaret edilen raporda “Bu durumu son verilsin. Yıllık kullanım bedelleri ise faizi ile geri alınsın” denildi. 
 
 ‘HER RAPORDA UYARDIK’
Raporda, sorunun çözümü için, gerek TT, gerek TÜRKSAT için Sayıştay’ın geçmiş yıllarda hazırladığı denetim raporlarında sorunun çözümü için uyarılarda bulunulduğu kaydedilerek, gerekli adımların atılmadığına vurgu yapıldı. TÜRKSAT, BTK (Bilgi Teknolojileri Kurumu) ve Sayıştay arasında bir dizi yazışmanın yapıldığına işaret edilerek, verilen kimi bilgilerin ise çelişkili olduğuna işaret edildi.
Sayıştay raporuna göre, TÜRKSAT uydularına tahsis edilen frekans bantları Eylül 2004’de yapılan bir sözleşme ile Türk Telekom’un kullanımına geçti. Rapora göre, kullanım bedeli ise ödenmedi. Raporda, TT tarafından geçmiş yıllara dönük kullanım bedelinin ödenmesi gerektiğine işaret edilerek, kamu kaynağının ücretsiz olarak kullanıldığı eleştirisi yapıldı. Raporda, frekans bedellerinin TT’ye kullandırılmasına ilişkin ise  “Mevzuatta yer almayan gerekçelere dayandırıldı” değerlendirmesi yapıldı. Sayıştay bu bandın yıllık bedelin sadece 2013 yılı için 26,4 milyon lira olduğuna ilişkin 2013 raporlarında tespiti vardır. 10 yıllık bir süreyi kapsayan bu kullanımın sadece bedeli faiz ve temerrüdü hariç yaklaşık 250 milyon lirayı aşıyor.
 
TÜRKSAT DAVA AÇTI
Raporda, TÜRKSAT’a birçok kez yapılan uyarılar sonrası konunun yargıya taşındığı bilgisi de yer aldı. TÜRKSAT tarafından Türk Telekom’a karşı 11 Mart 2013’de Ankara Asliye Ticaret Mahkemesi’nde alacak davansın açıldığı bilgisi rapora yansıdı. Söz konusu davanın devam ettiği öğrenildi.
 
CHP Adana Milletvekili Turgay Develi dün yapılan KİT Komisyonu toplantısında konunun ele alındığına işaret ederek “Konuyu gündemde tutup bu frekansların geri alınması ve kira bedellerinin tahsisi yolundaki mücadelemiz üzerine dava açıldı” dedi. Eski TÜRKSAT yönetiminin KİT Komisyonu ve Sayıştay’a çelişkili yanıtlar verdiğini öne sürene Develi, bu durumun belirsizliğe neden olduğunu ifade etti.
 
Hurriyet
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.