1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. TCG Muavenet gemimize yapılan füze saldırısı anlatıldı

TCG Muavenet gemimize yapılan füze saldırısı anlatıldı

Bursa İbrahim Paşa Kültür Merkezi’nde 7 Nisan akşamı saat 20:00’deki “Tarihte Yolculuk” söyleşi programının konusu "TCG Muavenet Olayı" idi.

A+A-

İlginin yoğun olduğu söyleşinin öncesinde yer alan ilk bölümde Ses ve saz sanatçısı Mehmet Çınar ve arkadaşları kahramanlık türkülerimizi seslendirerek programa ayrı bir renk kattı.

1992 Yılında yapılan NATO Kararlılık Gösterisi tatbikatında DM 357 TCG Muavenet Destroyerimize Amerikan Uçak Gemisi USS Saratoga’dan atılan iki Sea Sparrow füzesi ile komuta köprüsünden vurulurken Gemi Komutanımız ile birlikte 5 askerimiz şehit olmuş, 13 personelimiz de yaralanmıştı.

Moderatörlüğünü daha önce TCG Muavenet gemisinde askerlik yapan ve aynı zamanda “DM 357” romanının yazarı olan M. Fatih Öztürk’ün yaptığı açılış konuşmasıyla başladı.

“Henüz üzerinden çeyrek asır gibi kısa bir süre geçen bir olay. 2 Ekim 1992 tarihinde müttefik devletlerin deniz kuvvetlerinin katılımıyla gerçekleştirilmekte olan NATO Kararlılık Gösterisi Tatbikatı sırasında Deniz Kuvvetlerimize ait DM 357 TCG MUAVENET savaş gemimiz, tatbikatın 2. Safhasının gerçekleştirileceği Saroz Körfezi’ne intikali sırasında Amerikan Deniz Kuvvetlerine ait USS SARATOGA Uçak gemisinden fırlatılan 2 adet SEA SPARROW güdümlü mermisi ile vurulur….

Askerliğini bu gemide yapmış biri olarak bu olay yüreğimde küllenmeye yüz tutmuş gibi göründe de o külün altındaki kor ateş hala yüreğimi yakmaktadır

Normal şartlarda Amerikan Deniz Kuvvetlerine ait bir uçak gemisine 20 milden fazla yaklaşmak mümkün değil iken ve olay anında TCG Muavenet’in 70 mil güneyinde bulunması gereken bir uçak gemisinin hangi sebeplerle savaş gemimize hızla yetişip ardından hızını TCG MUAVENET ile aynı hıza indirmiş olması, üstelik gemimize 4 mil gibi bir mesafeye kadar yaklaşmış olması gayet manidar bir durumdur. USS Saratoga’daki en az 5 personelin ortak kararı ve fiili çalışması ile fırlatılabilecek olan bu füzelerin ateşlenmesindeki sebep ne olabilir?” sözleriyle başlayan program da TCG Muavenet gemimizin vurulması olayından kısa bir süre öncesine kadar gemide Silahçı Subay olarak görev yapan E. Dz.Kd. Albay Fatih Bakkaloğlu TCG Muavenet gemisinin kısa bir tarihini anlatarak,geminin Türk Deniz Kuvvetlerine katılması ve gemideki silah sistemleri hakkında izleyicileri aydınlattı.

TCG Muavenet gemimizin olay anında komutanı olan Dz.Yarbay Levent Kudret Güngör’ün füze saldırısında şehit düşmesinin ardından komutayı ele alan E. Dz. Kd. Albay Meftun Dırman, olay öncesi, olay anı ve sonrasını, gemide yaşanılan ilginç olayları izleyiciyle paylaştı.

E. Albay Meftun DIRMAN, ilk olarak vurulma anını anlattıktan sonra “İsabet sonrası çıkan yangına hemen müdahale ettik. 10-15 dakika içinde yangını söndürerek gemimizi ve 300 civarında personelimizi kurtardık. Bu sırada biz patlama sonrası çıkan yangının gemimizden kaynaklandığını düşünüyorduk.  İsabet alarak parçalanmış çelik levhaları görünce yabancı bir cisim ile vurulduğumuzu anladık. Olaydan birkaç saat sonra iki Amerikan füze uzmanı gelerek gemimizde inceleme yapacakların söylediler. Kendilerinin delil karartmak için füze parçalarını toplamak üzere geldiklerini anladık ve hiçbir parça almalarına müsaade etmedik. Gün ağarınca bir çuval dolusu patlamış Amerikan füze parçası topladık,” dedi. Daha sonra değerlendirme ve kazanımlarımızdan söz etti:

Bu olay;

-Deniz Kuvvetleri personeli ne kadar eğitimli olduğunu ve en zor şartlarda bile soğukkanlılığını koruyabildiğini gösterdi. Olay sonrası Deniz Kuvvetlerimize yeni teknoloji ile yapılmış gemiler geldi. Personelimizin eğitimine ağırlık verildi. Bu hususlar Deniz Kuvvetleri personelinin moral motivasyonunu güçlendirdi. E. Kd. Albay Meftun Dırman, “Olayın kaza olmadığını gösteren birçok done var. Ortada füze kullanılmasını gerektirecek bir düşman yok. Olay yolda giden iki arkadaşın birinin diğerine tokat atması gibi bir durum” değerlendirmesinde bulundu.

Yine olay anında TCG Muavenet gemimizde Silahçı Başçavuş olarak görev yapan ve kendisi aynı zamanda 1974 Kıbrıs Barış Harekâtına katılmış bir gazimiz olanE. Dz. Astsb. Başçavuş. Recep Kayacıözellikle gemiyi vuran füze parçalarının toplanması, bu parçaları toplamak için USS Saratoga uçak gemisinden gelen subaylarla arasında geçen diyalogları, füze parçalarını Amerikalı subaylara vermeyi reddedişini ve bunun sebeplerini anlattı.

E. Dz. Astsubay Murat İlkter savaş gemimizin neden vurulmuş olabileceği, bunun kaza mı yoksa kasıtlı bir olay mı olduğu üzerine mütalaada bulunurken sözü kendisinin DSH Astsubayı olarak Sea Sparrow silah sistemlerini çok iyi bilmesi sebebiyle en az beş kişiden oluşacak ortak bir çalışma ve kararla fırlatılabilecek olan bu füzelerin kaza ile fırlatılmış olabileceğine ihtimal vermediğini dile getirerek sözünü tamamladı.

- TCG MUAVENET 1 Ekim 1992’de vuruldu. 4 Ekim’de Irak’ta Kürt Federe Devleti kuruldu.

- Muavenet vurulduğunda Kuzey Irak’ta Eşref BİTLİS Paşa PKK’ya karşı büyük bir harekât başlatmıştı. Ve ABD bu harekatın yapılmasını istemiyordu,

Program katılımcıların katkı ve sorularına verilen cevaplarla sona erdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.