1. HABERLER

  2. ÇEVRE/TARIM/HAYVANCILIK

  3. Tarihi ağaçlar tehlike yaratıyor

Tarihi ağaçlar tehlike yaratıyor

Muğla'da, Sakar Geçidi'nden indikten sonra Gökova'yı Marmaris'e bağlayan eski yoldaki tarihi okaliptüs ağaçları, kaderine terk edildi. Tarihi ağaçlar, son günlerde bakımsızlıktan birer birer yıkılırken, yoldan geçenler için de tehlike yaratıyor

A+A-

 

Ula İlçesi’ne bağlı Gökova Beldesi’nden Akçapınar Köyü’ne kadar uzanan ve her iki yanında okaliptüs ağaçları bulunan yol, 1930 yılında köylüler tarafından imece usulüyle yapıldı.

1938 YILINDAN İTİBAREN VAR OLAN AĞAÇLAR...

Yolun her iki kenarına dönemin Muğla Valisi Recai Güreli tarafından 1938 yılında 700 okaliptüs ağacı dikildi. O ağaçlar büyüyerek zamanla dallarıyla yolun üstünü kapattı ve gökyüzü görünmez oldu. Otomobilleriyle yıllarca bu yoldan gidenler gördükleri manzaradan etkilendi.

1980’li yıllarda yeni yol yapılınca, eski yol nostalji yaşamak isteyenlerin güzergahı oldu. Dünyanın en uzun ağacı sınıfına giren, 100 metrenin üzerine ulaşabilen, bünyesinde 200 ila 1000 metreküp su bulundurması nedeniyle bataklık alanların kurutulması amacıyla dikilen okaliptüs ağaçları da her geçen yıl yaşlandı. 2000’li yılların başından itibaren de fırtınalar bu ağaçları devirmeye başladı.

KADERİNE TERK EDİLDİ

Gökova Körfezi, Akçapınar Köyü hudutları içinde devlet karayolu kıyısında bulunan sıra anıt ağaçların kaderine terkedilmesi yöre halkı ve çevreciler arasında tepkilere neden oldu.

Akçapınar Köyü Muhtarı Şükrü Arslan, ağaçların bakımlarının yapılması için gerekli yerlere başvurduklarını söyledi.Aslan, "Bu ağaçlar dünyaca ünlü. Aynı zamanda hepsi tescilli. Ancak uzun süredir bakımları yapılmıyor. Zamanı gelince budanmaları gerekiyor. Köyümüze ulaşım sağlayan ve aynı zamanda yöreye gelen yerli ve yabancı turistlerin gezdikleri ağaçlı yol artık tehlike saçıyor" diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.