1. HABERLER

  2. ÇEVRE/TARIM/HAYVANCILIK

  3. Taksim'in ağaçları 'taşınıyor'

Taksim'in ağaçları 'taşınıyor'

Tünel kazısı için Cumhuriyet Caddesi'ndeki asırlık ağaçlar kesiliyor. İBB, '66 ağaç Çağlayan'daki Abide-i Hürriyet Parkı'na taşınacak' derken peyzaj mimarları, 'Bu yaştaki ağaçlar bu şekilde taşınamaz, ölür' diyor.

A+A-

İSTANBUL - Taksim yeraltı tüneli kazısı hızla ilerlerken sıra Cumhuriyet Caddesi’ndeki asırlık ağaçlara geldi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ‘Ağaçları kesmiyoruz,Çağlayan ’a taşıyoruz’ diyor ama vatandaşların çektiği kamera görüntüleri 20’ye yakın ağacın alelacele kesildiğini gösteriyor. 

İBB Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nden bir yetkili, sorularımızı şöyle yanıtladı, “Çapı 20 santimden küçük ağaçları sökme makinasıyla kaldırıyoruz Çağlayan’daki Abide-i HürriyetParkı’na dikiyoruz. 11 ağaç bu şekilde sökülecek. Bunlar bizim 3-5 sene önce diktiğimiz ağaçlardı zaten. Daha büyük ağaçlar için uzman ekiplerle görüşme halindeyiz, onlar daha büyük ve teknolojik iş makinalarıyla gelerek sökecekler. Toplamda 66 ağaç sökülecek. 

“YOK EDİYORLAR” 
 

Taksim Platformu’ndan peyzaj mimarı Faruk Dığış ise, “Bu kesinlikle bir budama değildir, çınarları yok etme işlemidir” dedi. Dığış, “Bu yaşta ve gövde kalınlığına sahip bir ağacı bir yerden başka bir yere nakil edebilmeniz için ilk önce kök ıslahı yapmanız gerekir. Bu işlem en az bir vejetasyon dönemi önce, yani 2011 yılının kış sonunda başlamalıydı. Ayrıca yer değiştirme sırasında kök sistemine zarar vermemek için ağacın gövde çapının en az 12 katı genişliğinde ve 8 katı derinliğinde toprak ile birlikte alınmalı. Yani 35-40 cm. çapında gövde kalınlığı olan bir ağaç için 480 cm. çapında ve 320 cm. derinliğinde bir toprak kütlesini koruyarak dışarı taşımaktan bahsediyoruz” diye konuştu

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum