1. HABERLER

  2. SPOR

  3. 'Takımı çekme düşüncem devam ediyor'

'Takımı çekme düşüncem devam ediyor'

Trabzonspor Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, PFDK tarafından kendisine verilen cezalarla ilgili olarak, "İnanın bu verdiğiniz açık cezalar bizi hiç etkilemiyor. Biz Türk futbolundaki adaletsizliğin ortadan kalkması için kapalı ceza yatmayı da göze aldığımız

A+A-

Hacıosmanoğlu, hakem hataları nedeniyle bu sezon şu ana kadar 13 puan kaybettiklerini de vurguladı.

Trabzonspor Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri'nde basın toplantısı düzenleyen Trabzonspor Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu'nun konuşmasından önce, bu sezon Süper Lig ve Ziraat Türkiye Kupası'nda bordo-mavili kulüp aleyhine yapılan hakem hatalarının yer aldığı bir video izletildi. Yaklaşık 25 dakikalık videonun ardından kürsüye gelen Başkan İbrahim Hacıosmanoğlu, sözlerine Mersin'de katledilen Özgecan Aslan'a değinerek başladı ve şunları söyledi:

"Özgecan'a Allah'tan rahmet, kederli ailesine başsağlığı diliyorum, acılarını gönülden paylaşıyoruz. Bu tür ahlak dışı suçların cezaları dünyada bellidir. Bizim ülkemizde de bu tür cezaların ivedilikle uygulanmasını, camiam adına bir insan olarak yetkililerden talep ediyorum."

"İZLEDİKLERİNİZ FİLM DEĞİL"

Hacıosmanoğlu, hakem hatalarının yer aldığı videoyla ilgili olarak şunları söyledi: "Biraz önce izlediğiniz görüntüler senaristler tarafından yazılan ve oynanan bir film değil. Fair-Play diye yola çıktığımız, rahmetli Süleyman Seba'nın sezonunda oynanan maçlarla ilgili görüntüler bunlar. Böyle değerli bir insanın ismini sezona veriyorsanız, o sezonun adil ve adaletli geçmesini sağlamak yetkililerin görevidir. Biz konuşuyoruz, karşılığında ceza alıyoruz. Konuşmalarımız da sevdalısı olduğumuz Trabzonspor'un haklarını koruma adına yaptığımız söylemler. Hataları hep beraber seyrettik. Futbol hatalar oyunu, oynayanlar, yönetenler, yazanlar hata yapıyor. Şayet bu hatalar eşit olursa, forma-renk-camia ayrımı yapılmadan herkese eşit olursa, söyleyecek bir şey yok. O zaman hata denir bunun adına. Ama belli takımlara ayrı olarak uygulanıyorsa, bu hatadan çıkıyor, kasta giriyor. Bizim de bunu dile getirmemiz doğal. Bizim gibi haksızlığa uğrayan takımların kamuoyunda hakkını arama adına tepki göstermesini de yetkililerin normal karşılaması lazım. 16 maçtaki hakem hatalarını gösterdik. Etme imkanımız yok ama hadi 10 tanesini hata olarak kabul edelim diyoruz. Kabul edemeyeceğimiz hatalar var. K.Erciyes maçında ligin daha 1. haftası.. Herkesin tutum, davranış ve verdiği kararlarla ahlaklı olması lazım. Süleyman Seba sezonu başlıyor. 48. dakikada özenerek aldığımız ve çok iş yapacağına inandığımız Deniz Yılmaz kardeşimizin topa vurduktan sonra kaleciyle karşı karşıya kaldığı hareket, golün engellenmesi, verilmeyen kırmızı kart ve penaltı bizi üzmedi. Bu arkadaşımız, ancak bu hafta oynayabildi. İlk yarıyı komple kaçırdı" dedi.

"TRABZONLU ÇİZGİ HAKEMİNİ ARADIM"

İbrahim Hacıosmanoğlu, çizgi hakemlerinin de Trabzonspor aleyhine çok karar verdiğini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Yine bir 6. hakem faciası Trabzonspor-Eskişehirspor maçında oluyor. Direkten dönen topu dışarı çıktı diye değerlendirip, Cardozo'nun golünü iptal ediyor. Hakemler aranıyor diyorlar ya maçtan önce. Biz aradık dünya yerinden oynadı. Golü vermeyen hakemin Trabzonlu olduğunu öğrendim. Kendisini aradım, 'Trabzon, Akçaabatlıyım Başkanım. Tüm ailem orada' dedi.

'Bir Trabzonlu olarak orada Trabzon'un nizami gölünü vermediğiniz anda rahatsız oldunuz mu?' dedim. 'Bir hafta 10 gün vicdan azabı çektim, yanlış karar verdim' dedi.

Maçın sonucuna direk etki eden ve Trabzonspor'un kaybettiği 13 puanımız var. Bunlar hakem arkadaşlarımızın bizim aleyhimize verdiği kararlarla kaybettiğimiz puanlar. Bu puanların yarısını gasp etseniz, yarısını verseniz ligde çok iddialı konumdaydık. Rakiplerimize ne yapıyorsunuz? Bize yaptıklarının tam tersini. Onların aleyhlerinde olan kararları lehlerine çevirmekle görevlendirilmiş gibi davranıyorlar. Sonra da Seba Sezonu, temiz sezon, adaletli yarıştan bahsediyoruz. Eğer bu böyle olacaksa, yarış böyle devam edecekse, her sezon kuralların içine koyup ilan etsinler; '3 takımı yarıştıracağız' diye. Diğer takımlar ve Trabzonspor'u ayrı statüye koyun, 'siz tamamlayıcı kulüplersiniz' deyin, ona göre bütçelerimizi belirleyip, ona göre yatırım yapalım. Önemli oyuncuları Trabzon'a getirmemize gerek yok. Bu yörenin yetiştirdiği çocuklarla zaten ligde 4 veya 5'inci oluruz. Bu şekilde futbol nereye gider derseniz, herhalde hiçbir yere gitmeyecek, imkan da yok gitmesine."

"SİZDEN DEĞİL AMA ÇOCUKLARINIZDAN ÇIKAR"

Hacıosmanoğlu, Türk futbolunu yönetenlerin amacının sadece 3 İstanbul takımını yarıştırmak olduğunu da vurgulayarak şunları söyledi: "Sizin amacınız sadece o üç takımı yarıştırmak mı? Bizim verdiğimiz mücadele, bu kadar emeğin karşılığını nerede nasıl alacağız? 2 senedir Avrupa'da Türkiye'yi Trabzonluya yakışan şekilde temsil edip puan topluyoruz. Perşembe günü önemli bir maça Türkiye'yi temsilen çıkacağız. Kadromuzda önemli oyuncular var. Siz hiç düşünüyor musunuz ki, bu oyuncular kendi aralarında veya teknik kadroyla konuştuklarında, 'Biz niye mücadele ediyoruz. Bizim emeğimiz sahada oynanan futbolun dışında alınacaksa bizim mücadele etmemizin ne anlamı var' diye düşündükleri hiç aklınıza geliyor mu. Bu düşünceyi beynine yerleştiren oyuncu kadrosundan üst düzey başarılar beklemeye kimsenin hakkı var mı? Bu hainliği Trabzonspor'a yapmaya kimsenin hakkı var mı? Biz bunları konuşuyoruz, ceza alıyoruz. Yarın yine PFDK'ya sevk edersiniz bir 6 ay ceza daha verirsiniz. Bizim cezalardan yana endişemiz yok. Bizim toplumun geleceği adına endişeye düşüren sizin adaletsiz anlayışınız. Allah adil yönetim göstermeyi sizlere nasip etsin. Bu ülkede kimlerin nasıl organizasyonlar yaptığını herkes biliyor. Bülent Yıldırım'ı aramam çok rahatsız etti insanları. Rahatsız olmasınlar, bunu açıklayan benim. Acaba bu hataları yapan hakem arkadaşlarımızın, 'hata futbolun içinde var' deyip geçiştirecek kadar basit şey olmadığını bilmelerini istiyorum. Eğer bu hataysa 3 takıma da aynı hatalardan yapılmasını bekliyoruz. Eğer yapılmıyorsa bu oynanan haftaya kadar onlar korunuyorsa, aksine onların lehine hata yapılıyorsa, bizim konuşup söylediklerimizin ne kadar doğru olduğu ortaya çıkıyor. Biz bir şekilde bunun üstesinden geliriz. Zor imkanlar içindeki Anadolu takımlarının hakkını yiyenlere, Anadolu insanın, saf, temiz duygularıyla bir ahı yeter. Yarın belki sizden çıkmaz ama çocuklarınızdan çıkacağından emin olun. Hak yiyenin hiçbir zaman hak yanında kalmamıştır."

"İNSANLAR TİYATRO İZLEMEK İSTEMİYOR"

Disiplin talimatında hakem aramanın suçu olmadığını da vurgulayan Başkan İbrahim Hacıosmanoğlu, "Bize ceza veriyorsunuz, o kadar komik ki, disiplin talimatında hakem aramanın suçu yok. Bundan sonra hakem arayana 1 ile 3 yıl arasında ceza vereceksiniz. Bana verdiğiniz cezayı ne ile izah edeceksiniz? Acaba Bülent Yıldırım'ın, 'sportmenliğe aykırı bana konuşması oldu' diye bir raporu var mı sizde? Yok. Ben bugüne kadar şahsımla ilgili cezalarda savunma yapmadım Tahkim'de ama bu sefer yapacağım. Orada da bunu soracağız. Demek ki olmayan ceza maddesinden bize ceza verdiniz, şimdi aklınız başınıza geldi maddeyi değiştirdiniz. Bizim de istediğimiz bu. Biz hakemleri maçtan sonra tebrik edelim, maçtan önce kimse aramasın. Ama sağduyulu bütün insanlar biliyor ki Türkiye'de futbol artık top ile oynanan oyun değil, tiyatro sahnelerinin bir benzeri. Sahada spor severlerin maç izlememesinin asıl nedeni budur. Çünkü insanlar statta tiyatro seyretmek istemiyorlar."

"GEREKİRSE KAPALI CEZA YATARIM"

Hacıosmanoğlu, Trabzonspor'un başarısı ve Türk futbolunun temizlenmesi için her türlü cezayı çekmeye razı olduğunu da vurgulayarak, şunları söyledi: "Türk futbolunu bu noktaya getiren insanlar bugün cezalarla bizi yıldıracaklarını sanıyorlar. Verdiğiniz ceza açık ceza, açık cezayı herkes çeker. Trabzonspor'un tribünde maçlarını izleyemiyoruz, sevdalılarla beraber olamıyoruz. Ama şuna inanın ki ben Türk futbolunun içine girdikten beri içim nasılsa dışım da aynı. Sizler gibi kapılar arkasında hakemlerle konuşmuyorum. Konuştuğumu da kendim açıklıyorum. Bu kadar yatırımlarımızın karşılığında çok sevdiğimiz Trabzonspor'a ve onun sevdalılarına bekledikleri saha sonuçlarını verememenin üzüntüsün yaşıyorum. Bütün kabahati hakemlere yüklemek istemiyorum. Onlar da güvence altında değiller. Bir federasyon başkanı kurullarıyla hakemleri güvence altına alamıyorsa onlar da zoraki de olsa dış etkenlerden etkileniyorlar. Trabzonspor'un büyüklüğünü elbette göreceksiniz. Bizi cezalardan yıldıracağınızı sanıyorsanız, yanılıyorsunuz. Bu bizim için bir dava ve bu davada Trabzonspor sevdalılarına hizmetkar olarak hizmet etmek için yola çıktık. Böyle de devam edeceğiz. Bunun sonu nereye giderse biz onun sonuna kadar gideceğiz. İnanın bu verdiğiniz açık cezalar bizi hiç etkilemiyor. Biz Türk futbolundaki adaletsizliği ortadan kalkması için kapalı ceza yatmayı da göze aldığımızı bilmenizi istiyorum."

"BU BİZİM NAMUS DAVAMIZ"

Hacıosmanoğlu, Konya'daki Beşiktaş maçında hata yapan Mete Kalkavan'ın kupadaki Sivas maçına da atanmasına örnek vererek şöyle devam etti:

"Sadece bir örnek vereceğim. Bunu bizim rakiplerimiz olan 3 takımla ilgili hiçbir zaman yapamıyorsunuz. Beşiktaş maçını kötü yöneten Mete Kalkavan'ı dönüp yine Sivas maçına verdiniz. Başka hakem mi kalmadı? Sivas maçında yaptıkları da ortada. Beşiktaş maçında bizim lehimize karar vermiş olsaydı, Sivas maçında da bizim lehimize karar verseydi, bu hafta Mete Kalkavan'ı sahaya çıkarır mıydınız? İşte daletsiz anlayışınızın, korktuğunuz güçlere nasıl yaranacağınızın cevabı burada saklı. Bize yapılanların altında yatan gerçeği, namuslu bütün futbol paydaşları biliyor. 3 Temmuz sürecinde alamadığınız adil ve adaletli kararların, bugün Türk futbolunu taşıdığı nokta burada. Hukuki mücadelemizin Avrupa'da sürdüğünü, oradan başınıza neler geleceğini, Türk futbolunun nasıl yanacağını biliyorsunuz. Hem kasti hatalarla, verdiğiniz cezalarla, camiamızdan bulduğunuz yandaşlarla, bizi yıldıracağınızı sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Bu bizim namus davamızdır. Bu maçı küme düşme noktalarına da getirseniz bu namus davamızdan vazgeçmeyeceğimizi tekrarlıyoruz."

"UEFA TEŞEKKÜR ETTİ"

UEFA'nın mali kriterlerini yerine getirmek için çalıştıklarını da vurgulayan Hacıosmanoğlu, şunları söyledi:

"1 yıldır UEFA ile mali kriterler konusunda sürekli yazışıyoruz, isteklerini yerine getiriyoruz. Sermaye artışı konusunda inanmıyorlardı. Yapınca teşekkür ettiler, böyle bir işlemi başarabildik diye. Hiçbir sorunumuz kalmadı. Yarattığımız kaynaklarla ve kulüp içinde yaptığımız işlemlerle artıya geçtik.Düşünün ki kendi camiamızdan bile yaptığımız işlemleri, Trabzonsporluluğa sığmayacak şekilde kamuoyuyla paylaşan insanlar çıktı. Siz Trabzonspor'la uğraşın. Herkes yaptığının bedelini bu dünyada ödemezse diğer dünyada ödüyor. UEFA, Beşiktaş ve Galatasaray'la ilgili TFF'yle toplantı yapmaya İstanbul'a geliyor. Trabzonspor'un mali konularda sıkıntısı olsaydı Federasyon o toplantıya bizi de davet ederdi. Agresif gibi görünmüş de olsak, tek istediğimiz ahlak, adalet ve temiz futbol. Sahaya her iki takımdan 11 kardeşimiz çıkıyor. Kim alın terini akıtıyorsa o maçta Allah ona başarıyı nasip etsin. Ama onun dışındaki etkenlerle değil."

SORU-CEVAP BÖLÜMÜ

Hacıosmanoğlu, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Hacıosmanoğlu, "Trabzonspor'a karşı neden bu kadar hırs duyuluyor. TFF'deki Trabzonspor temsilcileriyle görüşür musunuz?" şeklindeki soruyu yanıtlarken şunları söyledi:

"Bize karşı olan hırsın sebebi bizim hukuki olarak Avrupa'da verdiğimiz mücadelenin onları yarın ne kadar zor durumda bırakacağının bir göstergesidir. UEFA temyiz kurulunun gerekçeli kararını bekliyor avukatlarımız. Ondan CAS müracaatından sonra FIFA'nın devreye girmesiyle nelerin yaşanabileceğini herkes görecek. Taraftarlarımızın bu süre içerisinde sağduyulu olmalarını ve hukuki sürecin tamamlanması gerektiğini bekliyorum.

Bizim Trabzonspor'umuzun temsilcisi yok TFF'de. Olsa zaten hissederdik. Ama Trabzonspor'u sahibi gibi görüp te kendileri yönettiği zaman kulüp benimdir onun dışında benim değildir diyen insanların temsilcileri var federasyonda. Trabzonspor sevdasını içinde taşıyan bir insan orada görev yapıyorsa ve hakem sahada bu şekilde doğranıyorsa, örnek vereyim ben orda olsam o hakemler orada maç yönetemezdi. Onun için orada bizim temsilcimiz yok."

"TÜRK FUTBOLU BUZLU HAVUZDA BOĞULMAK ÜZERE"

Hacıosmanoğlu, "Havuzdan çıkmayı düşünüyor musunuz?" sorusuna ise, "Havuz dediğiniz zaten maddi boyutuna bakmayın, şu anda Türk futbolu şu anda bir buzlu havuzun içerisinde ve boğulmak üzere. Onun için Türk futbolunu o havuzun içerisinden çıkarıp gerçek manada geleceğimize hizmet eden bir noktaya taşıyalım. Yoksa su dolu havuzun içerisinde Türk futbolunu boğduktan sonraki ondan sonraki havuzları hiç konuşmanın bir anlamı yok. Bir ihale yapılmış ve ihalenin sonuna kadar kanunen devam etmek gerekiyor. Hiçbir şey yapamazsınız. Ondan sonra kendisini düşünenler on konuda bir girişim yapar. Ama bir konsensüs sağlanmadıktan sonra kulüplerin bireysel olarak bir şey yapacağını sanmıyorum" yanıtını verdi.

Trabzonspor Başkanı, kiralık oynayan Özer Hurmacı ve Hakan Arıkan'ın bonservislerinin alınmasıyla ilgili olarak da, "Özer bizim oyuncumuz. Bonservisini almaya çalıştık devre arasında. Alamadık. Sezon sonundan itibaren de Özer, Trabzonspor'da oynayacak. Hakan'ı kiralık aldık. Oda futbolu Trabzon'da bırakacağını söylüyor. Cenab-ı Allah nasip ederse bizim de amacımız onun futbolu Trabzon'da bırakmasını sağlamak" ifadesini kullandı.

Hacıosmanoğlu, izletilen hakem hatalarını Türk futbolunda yetkili kişilere gönderip göndermeyeceği sorusuna ise, "İlk yarının son haftasındaki Balıkesir maçından sonra İstanbul'a döndüm. Dönünce başkan ile buluştuk ve bize ikinci yarıda hakem hataları olmayacağını söyledi. Ben bu toplantıyı erteledim. Normalde o zaman yapacaktım. Bize olmayan maddelerden cezaları veren insanlara sadece görüntülerle değil farklı bir şeyleri de ortaya çıkarıp, arka planları da ortaya çıkarıp kamuoyuyla delilleriyle paylaşacağımız şeyler olacak" yanıtını verdi.

"TAKIMI ÇEKME DÜŞÜNCEM DEVAM EDİYOR"

Hacıosmanoğlu, Fenerbahçe maçından önce dile getirdiği, hakem hatası sonucu takımı sahadan çekme düşüncesinin devam edip etmediği sorusunu ise şöyle yanıtladı: "O düşüncem aynı şekilde devam ediyor. Ligin her türlü kirli işlerine karışan başkanlarına camiaları sahip çıkıyor ama bizim camiamızdan bazı ismiler açıklama yapıyor; 'sen kim oluyorsun da takımı sahadan çekiyorsun' diye. Biz yönetimiz karar verdik mi takımı sahadan çekeriz. Ne kadar ciddi olduğumuzu bundan sonraki maçlarda da görecekler. Bizim amacımız bu hataların olmaması. Fenerbahçe maçında bizim aramamızdan hakem etkilendi penaltıyı vermedi diyorlar. Bülent hoca kimsenin aramasından etkilenecek bir hakem değil. Kendisine de teşekkür ediyorum. Kendisi de aradım teşekkür etmek için ve yaşananlardan dolayı üzüntü duyduğumu aktarmak için ama görüşemedim. Bizim aleyhimize de hata yaptılar. Bakıldığında takımımızın en agresif oyuncusu Aykut Demir'dir. Tekvandocu, Komanda diyorlar ona ama sahada nasıl şamar yediğini hepiniz gördünüz. O şamarın cezası kırmızı kart değil başka da olabilirdi. Demek bizim aramamızdan değil ortada bir maç yönetti. Ona rağmen etkilendi de penaltı vermedi diyorlar. Niye diyorlar, Çünkü alışmışlar ceza sahası içerisinde düştüğünde, takım sıkıştığında, puana ihtiyacı olduğu zamanda kurtarıcı melekleri onlara yetiştiği için o maçta onlara yetişmedi. Ben tekrar Bülent hocaya gösterdiği performanstan dolayı teşekkür ediyorum."

"UEFA'NIN VERDİĞİ KARARLARIN TERSİNİ NİYE YAPIYORSUN?"

Hacıosmanoğlu, hakemi aramasıyla ilgili olarak Federasyon'un UEFA'dan görüş istediğini de vurgulayarak, "Demek ki UEFA ile istişare içindeler. Bir federasyon düşününki böyle bir olay için UEFA'yı arayıp yardım istiyor. O zaman UEFA hakemi değişme dediyse ve öğütte bulunduysa, sen onu yaptıysan tebrik etmek lazım onları. O zaman UEFA'nın verdiği tüm kararların tersini niye yapıyorsun. UEFA'nın Türk futbolunun temizlenmesi adına ve ileriye dönük gençliğe örnek olması adına verdiği kararların tam tersini yaptığınız anda UEFA'nın fikrine niye başvuruyorsunuz ki. Ben burada TFF bir aciziyet içerisinde görüyorum bu davranışı" dedi.

"BU LİMANA DEMİR ATMADIK"

Napoli maçına taraftarların büyük ilgi göstermesini de değerlendiren Hacıosmanoğlu, "Trabzonspor sevdalılarını memnun eden bir şekilde oynadığı zaman stadı her zaman doldurur. Bizim hem yeni takım olmamız hem de sakatlıklar konusunda ciddi sıkıntılar çekmemiz, hem de hakem arkadaşlarımızın kararları, takım kaptanımız olan Onur'un sakatlanması gibi talihsizlikler yaşadık. Eğer bunlar olmasa kimse takımı borçlandırdınız başarısızsınız demezdi. Biz bu limana demir atmadık, teknemiz de yok. Sadece hizmet etmeye çalışıyoruz. Bizim de görevimiz bitecek ve buradan gideceğiz. Eleştirenler Trabzonspor yenilsin de bu başkan ve yönetim gitsin düşüncesinde olanlar var. Bu takım ligde bu durumdaysa Onur'un sakatlanması, hakem hatalarını da göz önüne almak lazım. Bu durumda olmayı ne olursa olsun biz kabullenmiyoruz" ifadesini kullandı.

Hacıosmanoğlu, Federasyon seçimiyle ilgili olarak da, "Böyle gitmeyeceği ortada. Haziran ayında da federasyon seçimi var. Trabzonspor bugüne kadar seçimlerde aktif gibi gözüktüğü dönemde kaybeden oldu. Trabzonspor adına temsilciniz var mı diye soruldu. Trabzonspor'u yönetenlerin Trabzonspor'un haklarını koruyacak temsilcileri oraya koyması lazım. Sadece bizim için değil Anadolu takımlarının haklarını da koruyacak temsilcilerin odaya seçileceğine inanıyorum" dedi.

Hacıosmanoğlu, kulübün detaylarıyla incelenmesi için İçişleri Bakanlığı'na dilekçe verdiğini de sözlerine ekledi. Hacıosmanoğlu, kulübün çok eleştirilen borcuyla ilgili olarak da, "İnsanlar bizi rahat bırakırsa kulüpten ayrıldığımız zaman aldığımızdan daha az bir borçla bırakacağımızı görecekler" ifadesini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.