1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. "Soma korkuyor, konuşmuyor"

"Soma korkuyor, konuşmuyor"

Manisa Baro Başkanı Zeynel Balkız, CNN Türk'te Manisa Soma kazasına ilişkin Gazeteci Şirin Payzın'ın sorularını yanıtladı. "Somalı korkuyor, konuşmuyor" diyen Balkız, "Ben de şunu hissediyorum, Somalı korkuyor, konuşmuyor." dedi

A+A-

Biz diyoruz ki biz hukukçuyuz. Biz sizin her türlü sorumluluğunuzu almışız. Bu davayı sonuna kadar götüreceğiz. Siz buradan yarın gideceksiniz bizim durumumuz ne olacak 10 bin çalışan varsa 9 bin çalışanın borcu var. Türkiye'deki maden ocaklarındaki güvenlik tedbirlerinin yeniden artırılmalı" dedi.


Soma'da meydana gelen kazanın sıradan bir kaza olmadığını söyleyen Balkız, 301 şehit ailemiz var. Yapacağımız hukuki yardımın hepsini planladık. Kriz masası oluşturduk. Hukuki yardım taahhüdü verdik. Veraset ilamı almaktan, davalar sonuçlanıncaya kadar harç masrafları da dahil olmak üzere bu yardımlar verilecek. Kazanın meydana geldiği ocak kapatıldı. Diğer iki ocakta da iş başı çağrısı yapmışlar. Yarın kazazede işçilerimizin dışındaki işçiler kendi işlerini yapmaya başlayacaklar. Bazı tereddütler geldi. Valimizi aradım. 'O da derhal bu konuda çalışma bakanlığı ve ilgili iş güvenliğini arayacağım' dedi" diye konuştu.

"BU SORUŞTURMA UZUN SÜRECEK DAHA BELGE VE BİLGİLER GELECEK

Balkız, "Bu soruşturma uzun sürecek. Daha belge ve bilgiler gelecek" dedi.
Balkız, madende hayatını kaybedenlerin eşlerinin resmi nikahı olmasa dahi hukuki hakları olduğunu, bunları koruyacaklarını söyledi.

"ŞİRKET YETKİLİLERİ TARAFINDAN DAVA AÇMAYACAKLARINA DAİR BİR KAĞIT İMZALATILDI İDDİALARI"

Maden işçilerinin yakınlarına, şirket yetkilileri tarafından dava açmayacaklarına dair bir kağıt imzalatıldı iddialarına yanıt veren Balkız, "Böyle duyumları biz de aldık. Şahsen bana ulaşmış bir belge yok. Böyle bir imza atıldığına dair bize herhangi bir sonuç gelmedi" açıklamasında bulundu.

"DELİLLERİN TAMAMEN ORTADAN KALDIRILDIĞI
GİBİ BİR KAYGI İÇERİSİNDE DEĞİLİZ"


Maden kazasına ilişkin delillerin tamamen ortadan kaldırılmadığını söyleyen Balkız, "Denetlenmesini istiyoruz savcılarımıza çağrıda bulunuyoruz. Gerekli belge ve sertifika alınmamadan yapılan bir iş varsa, hata zincirleri çok büyüktür. Delillerin tamamen ortadan kaldırıldığı gibi bir kaygı içerisinde değiliz. Gecikmiş de değiliz. Madenin içerisine girildiği zaman bu yangına veya çöküntüye sebep olan her şeyin tespit edileceği inancındayız" ifadelerini kullandı.

"MADENDE, SURİYELİ İŞÇİLERİN ÇALIŞTIRILDIĞI İDDİALARI"

Madende, Suriyeli işçilerin çalıştırıldığı iddialarına yanıt veren Balkız, "Konuya ilişki bir tane somut tespit yapılmış değil" dedi.

"CEZA DAVASINA DA MÜDAHİLİZ

Baro olarak ceza davasına da müdahil olduklarını belirten Balkız, "Raporlama çalışması yapılacak. Çağdaş avukatlar gurubu da Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikâyette bulundu. Ceza davasına da müdahiliz. Bu işin organizasyonu sadece Manisa Barosu yürütecek" dedi.

"ŞUNU HİSSEDİYORUM, SOMALI KORKUYOR, KONUŞMUYOR"

"Somalı korkuyor, konuşmuyor" diyerek açıklamasına devam eden Balkız, "Ben de şunu hissediyorum, Somalı korkuyor, konuşmuyor. Biz diyoruz ki biz hukukçuyuz. Biz sizin her türlü sorumluluğunuzu almışız. Bu davayı sonuna kadar götüreceğiz. Siz buradan yarın gideceksiniz bizim durumumuz ne olacak 10 bin çalışan varsa 9 bin çalışanın borcu var. Türkiye'deki maden ocaklarındaki güvenlik tedbirlerinin yeniden artırılmalı. Yaşam odası diye bir uygulama yok. Mecburiyet olmadığı için bu uygulanmıyor" diye konuştu.
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.