1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Sigara İçenler Koronaya Daha Yakın

Sigara İçenler Koronaya Daha Yakın

Sigara içenlere kötü haber… Koronavirüs riski 14 kat fazla! Dünyada binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan koronavirüs salgını nedeniyle sigara içenler daha fazla risk altında.

A+A-

Koronavirüs salgını nedeniyle tüm dünya alarma geçti. Türkiye’de ise son olarak 18 koronavirüs görülürken, sağlık açısından büyük tehdit oluşturan sigara, koronavirüs salgınında da ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. Sağlık uzmanları, sigara içenlerin koronavirüse yakalanma olasılığının 14 kat daha fazla olduğunu belirtiyor.

“AĞIR SEYRETMESİNE NEDEN OLUYOR”

Koronavirüsün solunum yollarını etkileyen bir hastalık olduğu dikkate alınınca, ağır vakalarda solunum yetmezliği ve akciğer organ yetmezliği gelişiyor. Sigara içenlerin akciğerlerinde, içilen sigara miktarı ve süresine göre değişken olmakla birlikte hasar gelişiyor ve hastalığın sigara içenlerde daha ağır seyretmesine neden oluyor. Sigarayı azaltmak ise bu riski azaltmıyor. Bilimsel çalışmalarsigara bırakma ne kadar erken gerçekleşirse, sigarayla ilişkili hastalık riskinin de o kadar azaldığı görülüyor.

Yeşilay ise geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamasında, koronavirüse karşı alınacak önlemlerin başında tütün ürünleri ve elektronik sigaranın son verilmesi gerektiğini belirtmişti.

Yeşilay’dan yapılan açıklamanın tamamı ise şu şekildeydi:

“Tütün dumanı ve elektronik sigaralarda solunan aerosolü, bağışıklık sistemini baskılayarak fonksiyonlarını bozuyor. Bu nedenle dumana maruz kalmak, akut ve kronik hastalıklara neden oluyor. Ayrıca duman akciğerde öksürük refleksini bloke ederek, ciddi enfeksiyonlara yol açabilen virüs ve bakterilerin solunum yolları ve akciğerde tutunmasını kolaylaştırıyor. Koronavirüsün vücudu yıktığı organ akciğer olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle koronavirüse karşı alınacak önlemlerin başında tütün ürünleri ve elektronik sigara kullanımına son vermek geliyor”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.