1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Seçim Kanunu teklifi Meclis'ten geçti

Seçim Kanunu teklifi Meclis'ten geçti

AKP ve MHP'li milletvekillerinin ortak imzasıyla hazırlanan Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'ndan geçerek yasalaştı.

A+A-

TBMM Genel Kurulu’nda Milletvekili Seçim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmeleri düzenlendi. Görüşmelerin sonunda teklif kabul edildi ve yasalaştı.

Kabul edilen yasa ile, seçim barajı yüzde 7 olarak uygulanacak. İttifakın aldığı oy toplamı ülke barajını geçtiği takdirde, seçim çevrelerinde milletvekili hesabı ve dağılımı, ittifak içinde yer alan her bir partinin o seçim çevresinde almış olduğu oy sayısı dikkate alınarak yapılacak. Siyasi partilerden grup kurma şartı aranmayacak.

Seçime katılma yeterliliği elde eden parti, ilçe, il ve büyük kongrelerini üst üste iki defa ihmal etmemiş olma koşuluyla seçime katılma hakkını muhafaza edecek.

İl seçim kurulu başkanı ve asıl üyeleri ile yedek üyeleri, 2 yılda bir ocak ayının son haftasında, il merkezinde görev yapan, kınama veya daha ağır disiplin cezası almamış, en az birinci sınıfa ayrılmış ve birinci sınıfa ayrılma niteliklerini kaybetmemiş hakimler arasından, adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonunca ad çekme suretiyle tespit edilecek. Ad çekmeye katılacak hakimin bulunmaması durumunda ise başkan ve asıl üyeler ile yedek üyeler en kıdemli hakimden başlayarak belirlenecek.

Kütük düzenlemesi nedeniyle hiçbir seçmen oy kullanma hakkından yoksun bırakılamaz. Adres kayıt sisteminde görünmeyenler, en son geçerli adres kayıt bilgileri kapsamında seçmen kütüğüne kaydedilecek.

MUHTAR DÜZENLEMESİ ÇIKARILDI

Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunun 32. maddesine eklenen muhtarlarla ilgili düzenleme, AKP ve MHP’nin ortak önergesi ile teklif metninden çıkarıldı. Çıkarılan maddede şu ifadeler yer alıyordu:

“Seçim sonucuna göre, ilk sırada yer alan muhtar adayının seçilme yeterliliğine sahip olduğunu en geç on gün içinde belgelendirmesi halinde kendisine seçim kazandığına dair ilçe seçim kurulunca mazbata verilir. Aksi halde ikinciye, daha sonra üçüncüye ve nihayet seçilme ehliyetine sahip aday bulunana kadar bu işlem yapılır. İlçe Seçim Kurulu'nun bu hususta vermiş olduğu kararlara karşı iki gün içinde İl Seçim Kurulu'na itiraz edilebilir. İl Seçim Kurulu'nun vermiş olduğu kararlar kesindir.”

Dün de AKP’nin önerisiyle iki maddede değişiklik yapılmıştı. İlk önergeyle seçime katılma yeterliliği düzenlemesinde rötuş yapılmıştı. Diğer önergeyle Yüksek Seçim Kurulu’nun görev ve yetkileri arasına, "görme engelli seçmenlerin kullanabilmesi için oy pusulalarına uygun şablon tasarım ve baskısını yaptırma" eklenmişti. Böylece görme engellilerin refakatçiye gerek olmadan oylarını kendileri kullanmaları mümkün hale getirilmişti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.