1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Reyhanlı cehennem yerine döndü : 42 ölü, 100 yaralı

Reyhanlı cehennem yerine döndü : 42 ölü, 100 yaralı

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde bugün öğle saatlerinde kent merkezinde patlayıcı yüklü iki araçla düzenlenen terör saldırısında ilk belirlemelere göre; 42 kişi yaşamını yitirdi, 29'u ağır 100'den fazla kişi de yaralandı

A+A-

Suriye’deki iç savaşın ardından ülkelerinden kaçanların sığındığı sınır illerimizde meydana gelen terör saldırısı ve patlamalarda en çok can kaybı yaşanan olay bugün Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde meydana geldi.Daha önce de ilçenin sınır kapısı olan Cilvegözü’ndeki patlamada 17 kişinin yaşamını yitirdiği Reyhanlı’da saat 13.55 sıralarında ilçe merkezinde 2 araca yüklendiği tahrip gücü yüksek patlayıcıların infilakı sonucu ilk belirlemelere göre biri Suriyeli en az 42 kişi öldü, 29’u ağır 100’den fazla vatandaş yaralandı, onlarca bina hasar gördü, bir ev de çöktü. Ölü sayısının ağır yaralıların yaşamını yitirmesi ve ceset parçalarının toplanmasıyla değişebileceği belirtildi

PATLAMALAR 600 METRE ARAYLA OLDU

Atatürk Caddesi’ndeki Reyhanlı Belediyesi’nin sol tarafına düşen cadde üzerinde meydana gelen patlamanın hemen ardından bu noktaya 600 metre uzaklıkta yine Atatürk Caddesi üzerinde karşılıklı olarak bulunan PTT binası ve Halk Bankası’nın ortasında kalan meydanda ikinci bir patlama oldu.Bomba yüklü otomobiller yaklaşık 1-2 dakika arayla infilak ederken daha uzak noktalardan da 2 patlama sesi geldiği öne sürüldüğü, ancak bütün araştırmalara rağmen yeri belirlenemedi.Yaklaşık 2 kilometrelik alanda etkili olan patlamalarla birlikte ilçe merkezinde can pazarı yaşandı, paniğe kapılan halk ne yapacağını şaşırdı. Belediye ve PTT binaları önünde çok sayıda araç hasar gördü, alevler ve dumanlar arasında yaralıların ’imdat’ ve çığlık sesleri yükseldi. Elektriklerin de kesildiği ilçede hafta tatili olması nedeniyle izinli sağlık ve güvenlik personeli görev başına çağrıldı, alarm verilip kriz masası oluşturuldu. Çevre il ve ilçelerden de Reyhanlı’ya ambulanslar sevk edildi.

BİLANÇOYA İNANMAK İSTEMEDİLER

Patlamaların meydana geldiği 2 ayrı noktada yaralıların ambulanslara alınması yaklaşık 45 dakika sürdü. Daha sonra da enkazlar arasında yaralı ve cesetler araştırılmaya başlandı.Mardin gezisini yarıda keserek Reyhanlı’ya hareket eden İçişleri Bakanı Muammer Güler ilk açıklamasında 4 ölü 18 yaralı olduğunu açıklarken, saat başı bu sayı yükselmeye başladı. Ardından Bakan Güler 18, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da 20 yaralı olduğunu duyurdu. Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve ardından Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın açıklamalarında ölü sayısının 42’ı bulduğu, 29’u ağır 100’den fazla yaralı olduğu belirtildi.Yapılan ilk incelemede, patlamalar 2 ayrı araçta meydana geldi. Reyhanlı Belediye binası gibi büyük binalar dahil onlarca binanın hasar gördüğünü, ahşap bir evin de tamamen çöktüğünü, 50’ye yakın aracın da hasara uğradığını belirtildi.Yaralılardan durumları ağır olanlar başka illerdeki hastanelere sevk edildi, Sağlık Bakanlığı da 2 ambulans helikopter gönderdi.

'BOMBA DÜŞTÜ' İDDİASI

Atatürk Caddesi’nde işyerleri olan bazı esnaf, binalara 2 ayrı bomba düştüğünü ileri sürdü. Ölü sayısının fazla olduğunu ileri süren esnaf, ilk bombanın Belediye İş Merkezi’ne düştüğünü, merkezin altında da çok sayıda iş yeri olduğunu söyledi. Diğerinin de aynı bölgedeki Atike Hanım Camii yakınlarına düştüğünü ifade eden Reyhanlılar, olay yerlerine 50-60 metre uzaklıkta olduklarını, vatandaşların sokakta gördükleri Suriyelilere saldırdıklarını anlattı. Ancak havadan bir saldırı olduğu iddiası doğrulanamadı.

DEŞİFRE EDİLEN ARAÇLAR MI?

İstihbarat ve güvenlik birimleri Suriye’nin Rakka kentinde 23 Nisan günü üç otomobile bomba yüklendiğini ve şüphelilerin kişisel eşya kamuflajıyla Türkiye’ye dönük saldırı planladığını, bombacıların yakalanmamak için Gaziantep, Hatay ve Şanlıurfa’da üç ayrı sınır kapısını kullanabileceğini belirlemişti.
Hazırlanan istihbarat raporunda araçların eylem talimatı beklediği, bu nedenle Türkiye’ye hareket saatlerinin net olmadığı ifade edilmişti. Ayrıca jandarma, polis ve MİT’in modelleri belirlenen üç araca karşı duyarlı olunması için sınır kapılarını gizli yazıyla uyardığı ileri sürülmüştü.
10 Mayıs’ta gündeme gelen bu iddianın ardından Reyhanlı’da yaşanan patlamanın deşifre edildiği iddia edilen otomobillerle gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği ise henüz soru işareti olarak bekliyor. Deşifre edilen söz konusu araçların Türkiye’ye giriş yaparak Reyhanlı’daki eylemi gerçekleştirmiş olma ihtimali ise bölgede sınırlarındaki güvenlik zafiyetini olarak değerlendirilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.