1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Petrol aramalarına teşvik

Petrol aramalarına teşvik

HASEN Uzmanı Dr. Cemil Ertem, yeni petrol kanun tasarısının petrol ve doğalgaz aramalarını kolaylaştırmayı ve şirketleri teşvik etmeyi amaçladığını söyledi.

A+A-

Yeni petrol kanun tasarısı hakkında değerlendirmelerde bulunan Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) Uzmanı Dr. Cemil Ertem, mevcut petrol kanununun günümüz ihtiyaçlarına cevap vermede yetersiz kaldığını ve 59 yıldır yürürlükte olan kanunun Türkiye'nin halihazırda yürürlükte olan en eski kanunlardan biri olduğunu söyledi.

29 maddeden oluşan yeni kanun tasarısının sektör ve uygulayıcılar açısından ruhsatlandırma usulündeki bürokratik işlemleri asgariye indirdiğini dile getiren Ertem, şunları kaydetti:
 
"Tasarıdaki yeni düzenlemeyle her bir ruhsatın ilk verilişi ve uzatılması esnasında şirketlerce taahhüt edilen ve teminata bağlanan sondaj yükümlülüğü dahil her türlü saha faaliyetinin yerine getirilmesi şartı aranıyor. Bugün için sahip olunan ruhsatların yüzde 20'sinde sondajlı arama faaliyeti gerçekleştirilirken yeni uygulamayla bu oran yüzde 90'lar seviyesine çıkabilecek. 2012 yılında mevcut 380 arama ruhsatında toplam 90 adet arama ve tespit amaçlı kuyu açılmışken, yeni sistemde ruhsatların tamamında kuyu açılması gerekecek. Böylelikle sondaj faaliyetlerinde 5 kat daha fazla artış sağlanacak."
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.