1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Para, bağış alana yüzde 35 vergi

Para, bağış alana yüzde 35 vergi

Gelir Vergisi Kanunu ve diğer bazı kanunlarla ilgili değişiklik tasarısında, mirasçıları ilgilendiren ilginç düzenlemeler var.

A+A-

Yürürlükteki Gelir Vergisi Kanunu değişiyor. Hazırlanan tasarıda “karşılıksız edinimler”, vergiye tabi gelir kabul ediliyor.
Kendisine gayrimenkul, otomobil ve cip alınan ya da para verilen eş ve çocuklar ile anne, baba, kardeşler veya diğer kişiler (örneğin sevgililer) yüzde 35’e kadar vergi ödeyecek.

EŞ ve çocuklar ile anne, baba ve kardeşlere alınan veya bağışlanan ev, dükkan, yazıhane, arsa, arazi, otomobil, cip ya da bunlara verilen paraya veya banka hesabına ortak etmeye, yüzde 35’e kadar “gelir vergisi” geliyor.
Vergiyi, kendisine gayrimenkul, otomobil ve cip alınan ya da para verilen eş ve çocuklar ile anne, baba, kardeşler ve diğer kişiler (örneğin sevgililer) ödeyecek.

YENİ GELİR VERGİSİ

“Bu da nereden çıktı?” diye merak edenler için açıklayalım.
Yürürlükteki Gelir Vergisi Kanunu baştan sona değişiyor.
Yeni Gelir Vergisi Kanunu tasarısı ile; “karşılıksız edinimler”, vergiye tabi gelir kabul ediliyor ve “Diğer kazanç ve iratlar ile karşılıksız edinimler” başlığı altında gelir vergisine tabi tutuluyor.
Tasarıda yer alan düzenlemeye göre;
Hibe yolu ile veya herhangi bir suretle, karşılıksız edinilen paraların veya sair suretlerle edinilen kıymetlerin, yıllık 2.500 lirası vergiye tabi olmayacak.
Aşan kısmı, gelir vergisine tabi tutulacak. Buna göre;
· 1 milyon liraya kadar olan kısmının yüzde 50’si,
· 1-5 milyon lira arasındaki kısmın yüzde 60’ı,
· 5 milyon lira ve üzerindeki tutarın yüzde 70’i, hak sahibi (yani kendisine ev, dükkan, arsa, arazi, otomobil, cip hediye edilen, para verilen veya banka hesabına ortak edilen eş, çocuk, anne, baba, kardeş ve diğer kişiler) tarafından, “elde edilmiş gelir” kabul edilecek ve bu kişilerce gelir vergisi ödenecek.
Yukarıdaki tarifeden de fark edileceği gibi, ev, dükkan, yazıhane, arsa, arazi ve diğerlerinde, beyan edilen tutarın 75 bin lirayı aşan kısmı yüzde 35 oranında gelir vergisine tabi tutulacak.
Gelir vergisi beyannamesi, edinimin gerçekleştiği tarihi izleyen yılda, 1-25 Şubat tarihleri arasında verilecek. Hesaplanan gelir vergisi de Şubat ve Haziran aylarında, iki eşit taksitte ödenecek.

VERGİ DIŞI OLANLAR

· Örf ve adete göre, “bakımını üstlenmeleri olağan sayılan kişilere”, bakımlarının gerektirdiği tutarla sınırlı olmak üzere, intikal eden değerler ve nafakalar, gelir vergisine tabi olmayacak.
· Yargı kararı uyarınca ödenen, “maddi ve manevi bir zarar karşılığı verilen tazminatlar”, elde edenlerce gelir olarak beyan edilmeyecek.
· Türk vatandaşlarının, “yabancı ülkelerde karşılıksız olarak edindikleri” ve bu edinim nedeniyle ilgili ülkelerde gelir veya servet üzerinden alınan bir vergiye tabi tutulmuş para veya diğer kıymetler için de gelir vergisi ödenmeyecek.
· Örf ve adete göre verilmesi mutad bulunan (nişan, düğün ve benzeri özel günlerde verilen) hediye, cihaz, yüzgörümlüğü ve drahomalar (gayrimenkuller hariç) ve her türlü sadakalar, elde edenlerin vergiye tabi geliri olarak kabul edilmeyecek.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.