1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. 'Özerklik değil kurucu meclis'

'Özerklik değil kurucu meclis'

PKK’nın Suriye uzantısı PYD’nin Eş Başkanı Salih Müslim, Fransa Parlamentosu’nda düzenlenen Kürt sorununa ilişkin konferansa katılmak için bulunduğu Paris’te Suriye’nin kuzeyindeki yeni oluşumu DHA kameralarına anlattı.

A+A-

İlan edilen meclisin ‘kurucu meclis’ olduğunu belirten Müslim, “Bu meclisin kurulması Rojava’da (Suriye’nin kuzeyi) özerk bir yönetim ilan edildiği anlamına hiçbir zaman gelmez. Suriye’de çözüm bulunursa bu meclis de bu çözüme dahil olacak” dedi. Müslim şunları söyledi:

Kamışlı’daki toplantıda alınan yeni oluşum kararı hakkında bize bilgi verir misiniz? Rojava’da son durum nedir?


Müslim: Savaş hala devam ediyor, bu gruplarla çetelerle. İlan edilen sivil yönetim geçicidir. Bunun ilerisi için bunu muhakkak bir şereat kazandıracağız.Bir seçimle olacak.Kurucu meclistir.Bir toplumsal sözleşme söz konusu da var, tasnif ettiler. Rojova’yı üç kantona böldüler.Her kantonun bir meclisi olacak ama yukarda da bir meclis olacak.Bunun hepsi seçimle gelecek.Ama olan sivil yönetimdir.Hiçbir zaman hükümet değildir.Hiç bir zaman otonomi de değildir. Bu sadece bir buçuk sene içinde tecrübemizden dolayı halkın ihtiyaçları vardır bunları karşılamak hem ihtiyaçları yerine geçmeler, adaylar, bunlar korumak için.Bu sadece bir yönetimdir.Yarın bir çözüm bulunursa buradaki çözümde onun bir parçası olacak.Bütün bölgelerde yapılmış. Halep’te yapılmış.Bagda yapılmış.Numbaraka’da yapılmış bunun şeriatçılar yapmışlar.Biz Kürtler bunu yapınca artık çok şey oldu anti propoganda.

Şu anda bölgedeki en büyük sıkıntınız nedir? Erdoğan Barzani görüşmesi sizin için bir handikap mı PKK ile nasıl bir pozisyon şu anda otonomi?

Müslim: Bizi sıkan bizim halkımıza uygulanan ambargodur. Her şeye Türkiye müsaade etmiyor. Bazı yardımlara müsaade ediyor. Ama hepsine değil. Bizim istediğimiz açık ticaret olsun.İster Türkiye üzerinden isterse güney üzerinden hepsi yolları kapatmışlar. (Şimdi yeni bir ..) duvar birşey değil ,sadece şehir içinde o da ileride yıkılacak.70 senedir orada bulunan duvardan daha zahmet bu mayın tarlaları falan ayıramadı şimdi iki metrelik bir duvar mı ayıracak. Onu da yıkarlar yani, manasız utanç duvarıdır başka birşey değil. Bu da gider.

Türk yönetimi ile temasınız?

Müslim: Vardı iki defa İstanbul’a gittim.Şimdi birşey söylüyorlar,başka bir şey uyguluyorlar.Bir taraftan orda söz veriyorlar,Bu selefileri falan da destekliyorlardı.Son zamanlarda azalmış.Temenni ediyorum kesilsin bu yardımlar.O zaman aramızda bir sorun kalmaz.

Barzani Erdoğan görüşmesini nasıl karşılıyorsunuz?

Müslim: Normal bir şeydir.Daha öncede görüşmüşlerdi.Bizim umduğumuz bu halkın yani Kürt halkının çıkarları aleyhine olmasın.

Türkiye bu selefi gruplara eskisi gibi yardım etmiyor ortada görüyoruz dediniz?

Müslim: Sonuçları bilmiyoruz ama gözle görülür birşey. Daha önce çatışma olduğunda bir bakıyorduk oradaki sınırlar açılıyordu, yaralılar geliyordu bu tarafta son böyle bir durum olmadı.Biz kesilmesini umarız. Bizim karnımız şiş bunlara destek gitmezse bir hafta dayanmaz.(bunlara verilen destek kesilmeli diyorsunuz)Tabi doğrudur.

Neden şimdi yapıyorsunuz bunu?

Müslim: Altı aydan önce düşünüyorduk bunu.Bu projemiz baştan beri vardı.Altı aydan beri tartışıyorduk.Güzel bir şey.Geç kalmışız.Kimseye karşı değil.

Niçin şimdi tam gerçekleştiremiyorsunuz altı ay önce gerçekleştiremediniz askeri olarak daha güçlü olduğunuz için mi?

Müslim: Yok değil bu ancak Kürt grupları son zamanlarda gidip şeye katıldımı koalisyona katıldıktan sonra anladık ki bunlardan umut kalanları şey yaptık.

Bütün sınırı kontrol edebiliyor musunuz?

Müslim: Hayır, o bazı noktalar var. Onlar zaten dinci gruplara vermiş.Türkiye kabule etmiyor, kabul ederse sınır kapıları hepsi onların elindedir.Türkiye müsaade etmiyor .Biz Türkiye’ye söyledik biz bunları ele geçiririz o zaman bunları kapatırız demek ki bu onların elinde olmasını istiyorlar.

Şimdi ciddi bir cihatçı tehlikesi altı ay önceki gibi devam ediyor mu?

Müslim: Hiç onların tehlikesi yok, çünkü halk kabul etmiyor. Bunlar .... başkaları onları kullanıyor. Bu rejimi ne Kürtler kabul eder ne Ortadoğu halkları kabul etmez.Sadece kullanıyorlar yani.Çok vahşice ama kullanıyorlar.

-PYD EŞ BAŞKANI SALİH MÜSLİM KAYBETTİĞİ OĞLU SORULUNCA GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

Müslim: Öte yandan Salih Müslim konferans sırasında da bir katılımcının Suriye'de yaşananları anlatırken geçtiğimiz ay kaybettiği oğlu Şervan Müslim'i hatırlatması üzerine gözyaşlarına hakim olamadı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.