1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Özel trenler geliyor

Özel trenler geliyor

Havayolu taşımacılığında olduğu gibi yakında demiryolunda da özel şirketler hizmet verecek. Yasanın ilk bölümü geçti bile...

A+A-

 

Demiryollarında artık özel trenler de sefer yapacak. TBMM’de bu hafta görüşmelerine devam edilecek olan ve ilk bölümü kabul edilen ‘’Demiryolu Ulaşımının Serbestleşmesi’’ konusundaki yasa tasarısı, demiryollarını özel sektöre açıyor.
 
Tasarı ile TCDD’nin tren işletmesi ile ilgili birimleri ayrılarak, Devlet Demiryolları Taşımacılık Anonim Şirketi kuruluyor. TCDD, ulusal demir yolu altyapısında işletmecilik yapacak. Özel şirketler de, kendilerine ait demir yolu inşa edebilecek. Bu altyapı üzerinde ve ulusal demir yolunda tren işletmeciliği yapabilecek.
 
ÜST YAPI HİZMETİ VERECEKLER
 
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ‘’Demiryollarını, alt ve üstyapı olarak ikiye ayırıyoruz. Altyapı, TCDD olarak devam edecek. Üstyapı için TCDD Taşımacılık A.Ş. kuruluyor. Yeni şirket sadece taşımacılık yapacak. TCDD de sinyal işini tekel olarak yapacak. Altyapıyı her zaman kullanılır hâlde tutacak. Yeterli şartlara sahip şirketler de demiryolu hatlarında taşımacılık yapabilecek. Demiryollarına serbestleşme geliyor’’ dedi.
 
DEMİRYOLCULAR TEDİRGİN
 
Tasarı demiryolcuları ise tedirgin etti. Demiryolcular, 24 saatlik iş durdurma eylemlerine başladı. Demiryolcuların bağlı bulunduğu, Türk Ulaşım Sen ve Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası üyeleri ilk iş durdurma eylemini Eskişehir’de yaptı.
 
Sendikalar, tasarının geri çekilmesini istedi. Demiryolcular, ‘’Demiryolu taşımacılığı, kamu hizmeti olmaktan çıkacak. Kamusal alan tasfiye edilip özelleşecek. Ucuz ve güvencesiz işgücü gelecek’’ gerekçeleriyle tasarıya karşı çıkıyor.
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.