1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. Ömer Bezci,"Geri Kalmışlık Orta'nın Kaderi Değildir"

Ömer Bezci,"Geri Kalmışlık Orta'nın Kaderi Değildir"

Milliyetçi Hareket Partisinden Çankırı'nın Orta ilçesi Belediye Başkan Adayı Ömer Bezci ve ekibi; Orta Belediyesi’ni yönetmeye, yükseltmeye ve yüceltmeye hazır.

A+A-

Söyleşimizi gerçekleştirmek için çalışma ofisinde ziyaret ettiğimiz Milliyetçi Hareket Partisi Orta Belediye Başkan Adayı Ömer Bezci bizi merdivenlerde kendinden emin, güler yüzlü ve içten bir “merhaba”yla karşılıyor. Ofisin bulunduğu kısma doğru ilerlerken bize henüz yeni yerleştiklerini ve bazı eksiklikleri olsa da masa başı çalışmalarını buradan yürüttüğünü anlatıyor. Bu esnada yeni komşularıyla kısa sürede kurduğu sıcak ilişkiler de gözümüzden kaçmıyor. Bize ofisi tanıtırken demli çaylarımız söyleniyor. Ardından eğitimden sağlığa, ekonomiden sosyal belediyeciliğe Orta’nın temel sorunları ve çözümleri; kısa, orta ve uzun vadeli hedefleri, seçim sonrası projeleri başta olmak üzere birçok konuda, kimi zaman samimi, kimi zaman hüzünlü ve kimi zaman da hararetli geçen uzun bir söyleşiye başlıyoruz…

Sayın Bezci takipçilerimiz için kendinizi tanıtır mısınız?

1966 yılında Çankırı’nın güzide ilçesi Orta’da Mustafa ve Feriyze Bezci çiftinin yedi çocuğundan üçüncüsü olarak dünyaya geldim. Baba tarafından Dağlıoğlangil, ana tarafından Danacıgillerdenim. İlk ve orta öğrenimim süresince memleketim Orta’daydım. Bu yıllar için hayatımın en mutlu günleri diyebilirim. Lise tahsilimi ise Kocaeli’de tamamladım. Liseden mezun olduktan hemen sonra bir taraftan ticaretle uğraşırken diğer taraftan üniversite eğitimimi tamamlamakla meşguldüm. Yani hayata çok genç yaşta atıldığımı söyleyebiliriz. Nihayetinde Anadolu Üniversitesi Mahalli İdareler Bölümü’nden mezun oldum. Şu anda evli ve iki çocuk babasıyım. Ticari anlamda Urfa’da radyolojik tanı merkezi işletmeciliği ve İstanbul’da medikal sarf malzeme satış işiyle uğraşıyorum. Siyasi geçmişime değinecek olursak da 1989 yılından bu yana Milliyetçi Hareket Partisi’nde aktif siyaset yaptığımı söyleyebilirim. Bu süre zarfında Ülkü Ocakları Başkanlığı, ilçe yöneticiliği, divan kurulu üyeliği gibi çeşitli görevlerde bulundum. Mevcutta da, bilginiz olduğu üzere, MHP Orta Belediye Başkan Adayı’yım.

mgm_4627-copy-web.jpg

Siyasete yönelme çizginizde üzerinizde etkili olan hususlar neler olmuştur? Neden MHP saflarında yer aldınız?

Türkiye’nin coğrafi açıdan oldukça stratejik öneme sahip bir konumda olduğu hepimizin malumudur. Bu özelliğinden dolayıdır ki yüzyıllardır dış mihrakların ilgisini çekmekte ve bu mihraklar tarafından üzerinde siyasi oyunlar tertiplenmektedir. İşte benim çocukluk ve gençlik yıllarım bu siyasi tertiplerin zirve yaptığı ve duyarlı bir Türk gencinin tepkisiz kalmasının mümkün olmadığı bir döneme rastlamaktadır. Yani nasıl ki bugün Orta’nın kötü gidişi karşısında sessiz kalamadıysam, o gün de Türkiye’nin gidişatı hususunda endişeye kapılarak siyasete atılma kararı aldım. Tabi burada siyasetten kastım siyasi partiler değil, gençlik hareketleri ve bildiğiniz üzere o dönemde gençlik hareketi ekseninde iki tercih söz konusuydu: Ülkücülük ve komünizm. Takdir edersiniz ki ben de muhafazakâr, mukaddesatçı ve milli değerlerine sadakatle bağlı bir ailenin evladı olmamın da etkisiyle MHP saflarında yer almayı tercih ettim. Bu kararımdan da zerre pişman değilim. Ayrıca bugün her Türk gencine siyasete atılmasını veyahut en azından hem kendi yaşadığı bölgeyi hem de ülkemizi ilgilendiren meselelerle yakından alakadar olmasını tavsiye ediyorum.

Bu söylediklerinizden yola çıkarak Ömer Bezci’nin hitap ettiği kitle muhafazakâr ve mukaddesatçı seçmendir, diyebilir miyiz?

(Sert bir ifadeyle konuşuyor) Sizce mahalli idareler seçimlerinde böyle bir ayrıma girişmek doğru olur mu?.. Bir hemşerimi diğerinden ayırmam mümkün mü? Ki biz en başından beri çıkış noktamızın “Orta ortak paydası” olduğu vurgusunu yapıyoruz. Çünkü bizim yegâne derdimiz; Orta’nın geri kalmışlığından kurtulup Çankırı’da bir yıldız gibi parlayarak her alanda örnek ilçe konumuna yükselmesidir. Bu kapsamda hiçbir hemşerimizi sağcı, solcu; doğulu, batılı; ülkücü, komünist şeklinde ayırmamız mümkün değildir. Orta için -canı gönülden- bir taş dahi taşıyorsa, o elin siyah mı yoksa beyaz mı olduğunun bizim için önemi yoktur. Hepimiz Orta’nın evlatlarıyız, sahipleriyiz. Bizim için her Ortalı birdir ve hepsi birbirinden kıymetlidir.

mgm_4633-web.jpg

Kaldı ki biz Orta’ya siyaset yapmaya gelmiyoruz. Bütün bilgi, birikim ve tecrübemizi belediyenin imkânlarıyla birleştirerek güzide ilçemize renk, tat ve koku vermeye geliyoruz. Yani Orta’yı dışa göç vermeyen yaşanılabilir bir şehir yapmaya geliyoruz. Edindiğim izlenimlerin ışığında şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim; hemşerilerimiz bizim bu duygu, düşünce ve temennilerimizin farkındalar ve bize karşı olan yaklaşımlarını da bu çizgide belirliyorlar.

Söyleşimizin başında uzun yıllar boyunca değişik Orta dışında ikamet ettiğinizi söylediniz. Peki bu seçmenler üzerinde olumsuz bir etki bırakıyor mu?

Bu durumun, hemşerilerimiz için tercih noktasında bir kıstas olacağını zannetmiyorum; mevcut Belediye Başkanımız ve başvuruları kesinlik kazanan diğer adayların neredeyse hepsi ilçemiz dışında ikamet etmekte. Elbette, bunun dışında kendimce sebeplerim de var. Orta dışında ikamet ettiğim süreçte hemşerilerimle olan bağlarımı asla koparmadığımı söyleyebilirim. İhtiyacı olduğunda bana ulaşan ve makbul taleplerde bulunan hiçbir hemşerimi geri çevirmedim. Gerek sağlık alanında, gerekse de elektrik, su vb. gibi aslında yerel yönetimlerin mükellefiyetinde olan hususlarda imkanlarım ve sosyal çevrem dahilinde hemşerilerime her zaman yardımcı oldum.

Bununla beraber il dışında Çankırılılık ve Orta namına kurulan bütün derneklerde aktif rol oynayarak, gurbete gelen ve gurbette ikamet eden hemşerilerimizin bir araya gelmelerine önayak oldum. Evet, yıllarca gurbette yaşadım; fakat bir elim, bir gözüm, bir ayağım ve en önemlisi gönlüm daima Orta’daydı. Devrez Çayı’nda, Ankara Köprüsü’nde, Öteyüz’de tuttuğumuz balıklar, yeşili, mavisi, kokusu daima buradaydı.(kalbini gösteriyor) Son dönemde adalet sarayı ve hastanenin merkeze taşınması gibi hemşerilerimin maruz bırakıldığı haksız yaptırımlar karşısında ise elimi taşın altına koyma zamanımın geldiği kanısına vararak yapılacak ilk mahalli idareler seçiminde belediye başkanlığına aday olmaya karar verdim. Bugün geldiğimiz noktada ise bu kararımın ne kadar doğru ve yerinde olduğunu görmenin gururunu yaşıyorum.

Sayın Bezci Orta Belediye Başkanlığı’na aday olmak iyi bir ekiple olur. Sizin böyle bir ekibiniz var mı?

Elbette var. Gerek sosyal medyada, gerek sahada birlikte hareket ettiğimiz, Orta’nın tüm sorunlarının tespiti noktasında altyapı çalışmaları yaptığımız ve Orta’nın önünü açarak ekonomik anlamda ayağa kalkmasını sağlayacak ciddi projeler hazırladığımız uyumlu ve disiplinli bir ekibimiz var. Ki zaten böyle bir ekiple yola çıkmasaydık, söylediğimiz tüm sözler havada kalır ve kuru seçim vaadi olarak akıllara kazınırdı. Çünkü ben aday adaylığımı açıkladığım günden bu yana ekibimle birlikte hemşerilerime Orta’nın tüm sorunlarını çözeceğimi anlatıyor ve taahhüt ediyorum. Şu ana kadar yapmış olduğumuz çalışmalar da bu konuda ne denli istekli, samimi, kararlı ve iddialı olduğumuzun göstergesidir.

Şu ana kadar bu yönde bir çalışmanız oldu mu, yoksa seçildikten sonra uzman ekiplerle çalışarak mı sorun tespiti yapmayı düşünüyorsunuz?

Kesinlikle oldu. Üstelik hâlâ da devam etmekte. Hem de ev ev, sokak sokak. Bir yandan bizzat ben hemşerilerimle karşılıklı istişarelere devam ederken, diğer yandan ekip arkadaşlarım Orta’yı karış karış dolaşarak sorunların tespiti ve çözümü noktasında topyekûn bir çalışma yürütmekteler.

Şunu da belirtmeden edemeyeceğim; beraber çalıştığım arkadaşlarım Orta’ya hakim ve kendi alanında uzman kişilerdir.

Peki Sayın Bezci bugüne kadar yapmış olduğunuz araştırmaların neticeleri hakkında bizleri kısaca bilgilendirir misiniz? Orta’nın ivedilikle çözülmesi gereken temel sorunları nelerdir? Bu sorunların çözümlerine yönelik öneri ve projeleriniz var mı?

Söze nereden başlayacağımı bilmiyorum, desem yeridir. Benden bu soruyu bir tek cümleyle cevaplamamı isteseydiniz, “bir dokundum, bin ah işittim” derdim. Çünkü Orta’nın musluğundan bile sorun akıyor. Hemşerilerimiz arıtma tesisinin yetersizliğinden yakınıyorlar. Haksız da değiller; çeşmeler açıldığında etrafa kötü bir koku yayılıyor.  İşsizlik; anaların, babaların bağrında bir yara. (derin bir nefes alıyor) Tıpkı bir zamanlar beni yerimden yurdumdan, evimden barkımdan, anamdan atamdan ayırdığı gibi yeni nesil gençlerimizi de gurbet yollarına düşürüyor. Üniversite eğitimini tamamlayıp ata toprağına dönmeyi, iş güç edinip oraya yerleşerek hayatını idame ettirmeyi kim istemezdi ki? Dilerseniz, tespitlerimizi sizinle madde madde paylaşayım.

Sağlık ve Temizlik

Biz iş başına geldiğimizde hemşerilerimizin sağlığını tehdit eden mevcut arıtma tesisinin daha temiz ve daha verimli bir şekilde hizmet vermesini sağladıktan sonra daha büyük ve daha donanımlı bir tesisle, hemşerilerimizin sağlığını tehdit eden bu sorunu kökten çözeceğiz. Üzülerek söylüyorum ki hastanemizin de taşınmasının ardından ilçemizde sağlık alanında hemşerilerimizin taleplerini karşılayabilecek yeterli kuruluş kalmamıştır. Bu nedenle hastanemizi ilçemize tekrar kazandırmak için gerekli adımları atacağız. Bu süreçte yaşanan mağduriyeti gidermek açısından bir hasta nakil sistemini hemşerilerimizin hizmetine sunacağız. Böylece acil vakalarda hiç kimse gözü yolda ambulans beklemeyecek.

İlçemizin temizliği de bizim için çok önemlidir. Bugün Orta’da temizlik işleri bakımından belediyenin yetersiz olduğunu görüyoruz. Temizlik işlerinden kastım yalnızca çöplerin toplanması ve sokakların süpürülmesi değil. Ben bütünüyle bir temizlikten bahsediyorum. İlçemizin günlük temizlik işlerini bir yana bırakacak olursak, bizim bu konudaki ilk icraatımız Devrez Çayı’nın ıslah çalışmaları olacaktır. Ardından bu bölgeye bir mesire alanı yapmayı planlıyoruz.

Ekonomi

Akabinde hem kaderine terk edilen Organize Sanayi Bölgesi Projesi’ni yürürlüğe koyarak hem de belediyemiz kapsamında yeni iş sahaları yaratarak ve iletişimde olduğumuz sanayici ve işadamlarını bölgemize yatırım yapmaya teşvik ederek işsizlik sorununa kesin bir çözüm bulacağız. Küçük sanayi sitesini kuracağız. Belediyemiz bünyesinde açacağımız yeni birimler vasıtasıyla ek kadrolar oluşturacağız. Bu şekilde Orta’nın genci eğitim ve seyahat dışında ilçemizi terk etmeyecek.

Ayrıca biz esnafımızın sorunlarına da vakıfız. İlçe ekonomimizin canlanması için yüksekokulun bir an önce açılması gerektiğini düşünüyoruz ve bu meseleyi kesinlikle çözeceğimize inanıyoruz.

Kadınlarımızla ilgili de bazı projelerimiz var; meslek edindirme kurslarıyla kadınlarımızın sosyal hayata adaptasyonunu ve oturdukları yerden ev bütçelerine katkıda bulunmalarını sağlamayı hedefliyoruz.

Spor ve Sosyal Belediyecilik

Biz sosyal belediyeciliğe de çok önem veriyoruz. Örneğin; ilçemizde neden sosyal yaşam alanları yok? Biz şu anda hem herkesin kullanımına açık spor alanına sahip yürüyüş parkurları hem de güvenli çocuk oyun parkları ve mesire alanları gibi evin reisinin eşini ve çocuklarını götürebileceği, iş stresinden, günün yahut haftanın yorgunluğundan kurtulabileceği tesislerin altyapı çalışmalarını yapıyoruz. Ayrıca ilçemizde görev yapmakta olan devlet memurlarımızın da bizden bu yönde bazı istekleri oldu. Onları da göz ardı etmeyerek mümkün mertebe taleplerine cevap vereceğiz.

Bir de gençlerimizle yaptığımız sohbetlerde ilçemiz futbol sahasının düzensizliğinden ve halı sahanın bakımsızlığından şikâyetçi olduklarını gördük. Keşke her sorunun çözümü bunun gibi basit olsa, demeden edemiyor insan. Gençlerimiz, bu mağduriyetlerini de en kısa sürede gidereceğimizden şüpheleri olmasın.

Diğer meseleler

Orta’nın sorunları ve çözüm önerilerimiz bunlarla da sınırlı değil;

Tam teşekküllü itfaiye aracımızı da ilçemize kazandıracağız. İlçemiz dışından gelen ziyaretçi ve yatırımcıları ağırlamak maksadıyla belediyeye ait bir konaklama tesisi inşa edeceğiz.

Tüm bunların yanı sıra ilçemizin imar planının çıkartılması, belediye terminal binasının standartlarının yükseltilerek çevre düzenlemesinin yapılması, belediye hamamımın yeniden faaliyete geçirilerek tüm hemşerilerimizin faydalanabileceği düzenlemelerin gerçekleştirilmesi ve düğün salonumuzun gerek ses düzeni, gerek iç dekorasyonu, gerekse de ekipman ve malzeme bakımından standart düzeyde donatılması gibi saymakla bitmeyecek plan ve projelerimiz bulunmakta.

Seçimi kazanamamanız halinde tüm bu gayret ve çabanızın boşa gideceğini düşünmüyor musunuz?

(Gülümsüyor) Neden boşa gitsin ki? Biz bu özveriyi ilçemiz için, hemşerilerimiz için gösteriyoruz. Kaldı ki hemşerilerimizce, bizim dışımızda bir arkadaşımızın Belediye Başkanlığı makamına layık görülmesi halinde elimizdeki tüm verileri paylaşacağımızdan da hiç kimsenin şüphesi olmasın. Çünkü bizim için aslolan; Orta’dır, Ortalı hemşerilerimizin huzur ve güven ve refahıdır.

Sayın Bezci, örneğin; adayların seçmenlere maddi yardımda bulunması gibi her seçim öncesi görmeye alışkın olduğumuz bazı sahneler var. Sizin gelecekte böyle bir çalışmanız olacak mı?

Bu düpedüz özgüven eksikliğidir. (öfkeli bir ses tonuyla) Siyasi rüşvettir. Yalnızca şahsi heves ve menfaatlerinin peşine düşmüş niteliksiz bir siyasetçinin başvuracağı ilk yoldur. Hemşerilerine hor gözle bakan bir siyasi anlayışın tezahürüdür. Bizim böyle bir siyasi ahlaksızlığa meyletmemiz söz konusu dahi olamaz.

Kaldı ki bugün Orta’da gencinden yaşlısına herkesin tek bir temennisi var; o da değişim. Fakat bu yalnızca bir ismin değil; bütünüyle Orta’nın değişmesi; değişimle beraber güçlenmesi, kalkınması ve ayaklanması. Bu yüzden sabrın sınırlarına dayanan hemşerilerimin bu tür ayak oyunlarına itibar edeceğine ihtimal vermiyorum. Onlar en doğru kararı verecek idrak ve iradeye sahipler.

Bir cümleyle seçmenlerinize seslenmenizi isteseydik ne söylerdiniz?

Ömer Bezci ve ekibi; Orta Belediyesi’ni yönetmeye, yükseltmeye ve yüceltmeye hazır.

Sayın Bezci; gördüğümüz kadarıyla çok yoğunsunuz. Bir yandan ticari faaliyetleriniz, diğer yandan seçim çalışmaları tam bir keşmekeş içerisindesiniz. Dileriz; gönlünüzce bir netice elde eder ve memleketiniz Orta’ya faydalı olacak işler yaparsınız. Bizlere zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederiz.

Estağfurullah. Asıl ben size teşekkür ederim. Kıymet verip buraya kadar geldiniz ve bana seçmenlerime sesimi duyurma imkânı verdiniz. Ben de bundan sonraki çalışmalarınızda sizlere başarılar dilerim.

Ömer Lütfi Özenç - İSTANBUL

mgm_4634-001.jpg
 

Fotoğraflar - Hasan Güner

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.