1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Müftüden 'kapanın broşürü'ne eleştiri

Müftüden 'kapanın broşürü'ne eleştiri

ADANA Müftüsü Arif Gökçe, Sakarya'daki halk plajında cübbeli ve sarıklı kişilerin güneşlenen kadınlara 'kapanın' diye telkinlerde bulunmasının dikkate alınmamasını isteyerek, "Herkesin inancına saygı duyulması gerek" dedi.

A+A-

260620141449092552381.jpg

Müftü Gökçe, ramazan ayında yapılacak etkinlikler konusunda basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu. Gökçe, gazetecilerin Sakarya'nın Karasu İlçesi'ndeki halk plajında cübbeli ve sarıklı kişilerin güneşlenen kadınlara 'kapanın' uyarısıyla ilgili sorularını da yanıtladı. Gökçe, "Biz Ramazan Bayramı hürmetine nasıl oruç tutanlara, ibadet ehline saygı duyulmasını istiyorsak oruç tutanlar, camiye gelenler, Müslüman hassasiyetini muhafaza edenler de öteki dediği, dışarıdaki dediği veya karşısında olarak gördüğü insana aynı saygıyı fazlasıyla duymak zorundadır. Onun için bu hareket sahillerden başlayarak, topyekün herkes benim gibi düşünsün, benim gibi yapsın anlamına gelen bir hareket değildir. Ama Türkiye'de 70 milyon nüfus var. Bunun içerisinde durumdan vazife çıkarıp kendi kendine bir şeyler yapmak düşüncesinde insanlar olabilir, bu her zaman olmuştur. Bunları dikkate almamak lazım" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in 'Hiç kimse, kimseyi ötelememeli. Ben yapıyorum, sen niye yapmıyorsun dememeli' sözlerini hatırlatan Gökçe, şöyle devam etti: 

ORUÇ TUTANLAR TUTMAYANLARA SAYGILI OLMALI

"Oruç tutanlar tutmayanlara her zamankinden daha saygılı olmalı. Önce sen saygılı ol, hakkı hukuku bil ve karşındaki insanın hakkı ile hukukuna saygı duy. Eğer bunları yapmazsan düşman edersin. Düşmanlıkla mesafe kat etmek mümkün olur mu? Bir araya gelmek mümkün olur mu? Olmaz. O bakımdan bunlar münferit, hiç kimsenin tasvip etmediği, etmeyeceği çalışmalardır. Ama insan çıkmış orada kendi kendine fotokopileri çoğaltmış plajda dolaşan kadınların kapanmasını ibadet sayıyorsa, her şeyi bitirmiş tek bir oradakileri kapatmak mı kalmış?"

BİR GECEDE BİN 500 KİŞİYİ ÖLDÜRDÜLER

Herkesin inandığını bir başkasına dayatmadan rahatlıkla yaşayabilmesi gerektiğine vurgu yapan Gökçe, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu tür olaylarla karşılaşacağız. Ölçümüz bu olunca o zaman ne birinin başında nöbet tutmaya, ne de birine 'benim dediğimi yaparsın yoksa...' demeye ihtiyaç olmaz, olmuyor. Bunu yapanların işte durumu ortada. Benim mezhebimden değilsin diye bir gecede bin 500 kişiyi öldürüyorlar. Müslüman olduğunu söylüyor, 'La ilahe illallah' diyerek bunu yapıyor. Diğeri de Müslüman. Bunu yapmalarındaki gerçek sebepler neler, bizim bilgimiz ötesinde. İnanç hürriyeti, hak ve hukuku koruduğunuz kadar muhatabınızın da hak ve hukukuna saygı duymalısınız."

Akif ÖZDEMİR/ADANA, (DHA)

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.