1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Mısır'dan Türkiye'ye diplomatik 'darbe'

Mısır'dan Türkiye'ye diplomatik 'darbe'

Mısır, Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı'yı "istenmeyen kişi" (persona non grata) ilan etti. "Türkiye'nin iç işlerine müdahale etmesini" gerekçe gösteren Mısır, Ankara'yla diplomatik ilişkilerin derecesini de düşürdü.

A+A-

Mısır Dışişleri Bakanlığı, "istenmeyen kişi" ilan ettiği Büyükelçi Botsalı'dan ülkeyi terk etmesini istedi.

Türkiye'yle diplomatik ilişkileri maslahatgüzar seviyesine indirme kararı alan Mısır ayrıca Ankara Büyükelçisi'ni de geri çağırdı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bedir Abdülati, Mısır'ın Ankara Büyükelçisi'nin hali hazırda Kahire'de olduğunu söyledi.

Abdülati, Ankara'nın Mısır'ın çıkarları aleyhinde kamuoyu oluşturmaya çalıştığını öne sürerek, "Mısır'da istikrarsızlık yaratmak isteyen örgütlerin toplantılarına destek oluyorlar" iddiasında bulundu.

"TÜRK HALKINI TAKDİR EDİYORUZ"
Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Abdülati, başkent Kahire'de düzenlediği basın toplantısında, Mısır'ın Türk halkını takdir ettiğini belirterek, "Türk halkı ile bizi bir arada tutan bağlar var ancak Türk hükümetinin tutumu ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın defalarca Mısır'ın iç işlerine yönelik kabul edilemez, müdahaleci ifadeleri karşısında sessiz kalınamazdı" şeklinde konuştu.

"Elbette ülkemizde yaşayan Türkleri memnuniyetle karşılıyoruz" diyen Abdülati, "İki ülke arasında yaşanan gelişmelerin, Türkiye'de yaşayan Mısırlıların hak ve çıkarlarını etkilememesini temenni ediyoruz" ifadesini kullandı.
     
TÜRK ÖĞRENCİLERİN DURUMU
Ezher Şeyhi Müsteşarı Abduddayim Nasır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversitelerinde okuyan Türk öğrencilerin Mısır ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerden etkilenmeyeceğini vurgulayarak "Ezher Şeyhi'nin Türk öğrencilerin siyasetten uzak bir şekilde korunmasına dair açık ve net talimatı var" diye konuştu.

Ezher Üniversitesi'nde 485 Türk öğrenci eğitim görüyor.

"DUA ETMEYE DEVAM EDECEĞİM"
Mısır Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğü'nden ayrıldıktan sonra Mısır hükümetinin aldığı kararı AA'ya değerlendiren Botsalı, "Türk ve Mısır halkları kardeştir. Mısır'ın iyiliği için dua etmeye devam edeceğim. Mısır çok önemlidir. Mısır'ın demokratik yolda kalması bölge ve dünya için elzemdir" diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.