1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Milyar dolarlık bebek!

Milyar dolarlık bebek!

Moda ikonlarının hazırladığı kıyafetleri giyen saniyede 3 tane satılan Barbie 54 yıldır hayatımızda. Ve sahibi Mattel ise dünyanın en büyük oyuncak şirketi.

A+A-

Bundan tam 54 yıl önce Barbie bebek dünyaya geldi ve şu an dünyanın en popüler oyuncak bebeği. 54 yılda ne kadar sattığı bilinmiyor ancak üreticisi Mattel 1 milyarı aştığını tahmin ediyor. 130’dan fazla mesleği olan İran ve Suudi Arabistan’da satışı yasaklanan ‘incecik’ kadın dünyada saniyede 3 tane satmayı başararak en çok satan oyuncak olma ünvanını yıllardır elinde tutuyor. 
Barbie bebek ABD ’li işkadını Ruth Handler’ın kızı Barbara Handler’dan esinlenerek yaratıldı ve tam adı Barbara Millicent Roberts. O zamana kadar kartondan yapılan oyuncaklar yerine yeni bir bebek için Mattel’e giden Ruth’un teklifi ilk başta tümü erkeklerden oluşan yöneticilerden red cevabı alır. Bunun üzerine Ruth, Almanya ’ya gitti ve orada satılan “Lilli” adlı bebeklerden aldı. Ona bir yetişkine benzeyen bir bebek yaptı, hatta giysilerini tasarlaması için profesyonel bir terzi bile tuttu. Bebeği ellerinde gören Mattel yöneticileri daha fazla direnemediler ve Ruth’un kızından ismini alan ilk Barbie bebekleri 1959’da piyasaya çıktı. 

3.6 milyar dolarlık satış 

Piyasaya çıktığı anda dünyayı değiştiren Barbie bugün yıllık 3.6 milyar doları aşan satışa ulaşıyor. Sahibi Mattel’i de dünyanın en büyük oyuncak şirketi. Ancak Barbie sadece bir oyuncak değil. Anoreksik görünümü ve ‘bağımsız’ kadın imajı daima eleştirilere neden oldu. ABD’de tek başına yaşayan kadınların artması “Barbie dünyası” olarak adlandırılıyor ve bu 24-35 yaş arası olan kadın nüfusunun yüzde 1,6’su bu durumda. 
Tüm tartışmalara ve eleştirilere rağmen dünyada her saniye 3 Barbie bebek satılıyor. Hatta 2010 seçimlerinde ABD başkanlığına bile oynadı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.