1. HABERLER

  2. ÇEVRE/TARIM/HAYVANCILIK

  3. Meyveler neden dökülür?

Meyveler neden dökülür?

Meyve ağaçlarında türe, çeşide ve iklim şartlarına bağlı olarak, çiçek tomurcuğu dökümü, küçük meyve dökümü, haziran dökümü ve hasat önü dökümü olmak üzere dört döküm dönemi vardır.

A+A-

ÇİÇEK TOMURCUKLARININ DÖKÜLMESİ

cbd97674796b97410623e7414da3422b.jpgÇiçeklenme döneminde kabul edilebilir sınırlar içindeki dökülmeler normaldir.

Örneğin elmada açılan çiçeklerin % 85-90 oranında çiçek tomurcukları ve çiçeklerin dökülmesi normaldir. Aşırı dökülmeler don ya da soğuk zararından, kalsiyum eksikliğinden, mantarı hastalıkların etkisinden veya döllenme sorunlarından dolayı olabilir.

Sebepleri araştırılmalıdır. Soğuklama ihtiyacı karşılanmayan kayısı ve benzeri ağaçların çiçek tomurcukları aşırı dökülür ve yaprak tomurcuklarında düzensiz uyanmalar görülür.

KÜÇÜK MEYVE DÖKÜLMESİ

elma.jpg

Döllenmenin yetersiz olduğu küçük meyveler dökülür ve dökülmeleri de normaldir. Eğer ağaçlarımızda azot ve fosfor eksikliği varsa, döllenme yeterli olsa bile, aşırı dökülmeler meydana gelebilir. Bu yüzden bol çiçek ve yeterli döllenme olmasına rağmen meyve tutmayan ağaçlarda çiçeklenmeden 3 hafta önce nitratlı gübrelerin verilmesi dökülmeleri azaltır veya önler.

Hava sıcaklığının 7 derecenin altına indiği zamanlarda ağaçlar kendisini korumaya alarak meyvelere besin elementlerini göndermemektedir. Bu yüzdende meyveler dökülür. Bu sebeple ihtiyaç duyulan besinler yaparak gübrelemesi yapılarak meyve dökümü önlenebilir.

HAZİRAN DÖKÜLMESİ

seftali.jpg

Oluşan meyvelerin tohumlarında üretilen oksin düzeyleriyle da yakından ilgisi bulunmaktadır. Meyvelerin tohumları içinde bulunan embriyonun hızlı büyüdüğü dönemde oksin hormonu azaldığından meyve dökümü başlar,  embriyo gelişiminin tamamlanmasından sonra ise oksin düzeyinin tekrar yükselmesiyle döküm son bulur.

Sürgün büyüme hızı yüksek olan ağaçlarda besinler sürgünlere gittiğinden meyve dökümleri meydana gelmektedir.İlkbaharın geç dönemlerinde ortaya çıkan su eksikliği sebebiyle meyvelerdeki su, yapraklar tarafından çekildiğinden dökülmeler olmaktadır.Meyveler arasındaki besin maddeleri yönünden rekabette bazen dökülmelere sebep olabilmektedir.

HASAT ÖNCESİ MEYVE DÖKÜMLERİ

erik.jpg

Bu durum bazen çeşit özelliği olarak ortaya çıkmakta, bazen de ağaçların yeterli suya ulaşamamalarından kaynaklanmaktadır. Bu meyve dökümleri zararlı olduğundan ağaçların su ve beslenme düzenine gereken önem verilmelidir.

Meyvelerin tohumları içinde bulunan endosperm dökülmeyi önleyici oksin gibi hormonları bünyesinde taşımaktadır. Eğer endosperm iyi gelişmedi ise oksin hormonu da az olacağından dökülmeler meydana gelebilmektedir.

AĞAÇLAR GÖZLENMELİ

ceviz.jpgMeyve ağacı sahiplerinin bu 4 maddeyi göz önünde bulundurarak kendi ağaçlarında gözlemledikleri meyve dökülmelerinin normal mi,  yoksa bir hastalık, zararlı, ya da yetersiz besin elementlerinden mi kaynaklandığına karar vermeleri, veremiyorlarsa da bir bilene yani ehline danışmaları tavsiye edilir.

Kaynak: Dr. Mevlüt Şahin

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.