1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Manisalı aile, ilk salep hasadını bekliyor

Manisalı aile, ilk salep hasadını bekliyor

KIŞ aylarının vazgeçilmez içeceklerinden salebin Türkiye'de az üretildiğini ve fiyatının yüksek olduğunu öğrenen üretici Manisalı Delen Ailesi, 10 dönümlük arazilerinin 1 dönümünü salep üretimine ayırdı.

A+A-

Aile, şimdi araziden alacakları ürün için Mayıs ayını bekliyor.



Dondurmanın hammaddesi salep orkidesi doğada giderek azalıyor. Yumruları tek olan orkideler söküldüğünde tohumunu, yani kökünü yitirdiği için doğadan yok oluyor. Bu nedenle popülasyonu giderek azalıyor. Çare bulunmazsa bir süre sonra tamamen yok olma tehlikesi bulunan salep üretimi, alternatif arayan üreticilerin tercih ettiği ürünler arasında yer almaya başladı. Yunusemre İlçesi Yağcılar Mahallesi'ndeki 10 dönümlük arazilerinin 1 dönümünü salep üretimine ayıran 9 yıllık evli, iki çocuk sahibi Ruhide (32) ve Ahmet Delen (36) çifti, ilk hasadı Mayıs ayında yapacak. Çocukları için biriktirdikleri 15 bin lirayı salebe yatıran aile, Yunusemre Kırsal Hizmetler Müdürlüğü'nde çalışan ziraat mühendislerinden destek aldı.

İlk denemelerinden iyi gelir elde etmeleri halinde bir sonraki yıl üretimi yaygınlaştıracaklarını belirten Ahmet Delen, "Türkiye'de özellikle dondurma üreticilerinin tercih ettiği salep işlenmemiş olarak kilosu 30-40 liradan satılırken, işlenmiş olarak hazırlanan salebin kilosu ise 300 ile 500 lira arasında alıcı buluyor. Yunusemre Kırsal Hizmetler Müdürlüğü'nden yardım alarak, 1 dönümlük alanda salep ekimine başladık. Bu ilk denememiz. Bize para kazandırdığı zaman bizim dışımızda mahallemizde de bu işi yapacak olanlar var. Salep üretimi tüm Yağcılar Mahallesi'nde yaygınlaşabilir" dedi.

GAZETEDEN GÖRDÜLER

Salep üretiminin Türkiye'de yetersiz olduğuna dair gazetelerde haberler okudukları ve bunun üzerine salep işine girdiklerini belirten Ruhide Delen ise, "Salep üretiminin Türkiye'de az ve fiyatının yüksek olması dikkatimizi çekti. Bu işten iyi gelir elde edersek çocuklarımıza daha iyi bir gelecek sağlayabileceğimizi düşünüyorum. Dikimleri tamamladık. Her gün tarlaya gelerek yabancı ot takip ediyor sulama işini yapıyoruz. Mayıs ayını iple çekiyoruz" diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.