1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Maaş yükseltmek için sınav kazanmak şart

Maaş yükseltmek için sınav kazanmak şart

Kamuda yükselmek ve maaşı artırmak için görevde yükselme sınavında başarılı olmak şart. Görevde yükselmeyle hizmetli memur olunca maaşı 200 TL, memur şef olunca maaşı 150 TL artarken, şef müdür olunca maaşı 1100 TL yükseliyor

A+A-

 


Unvan yükselterek de maaş artırmak mümkün

Kurumlarda memurlar şube müdürü unvanına kadar görevde yükselme yapabilmek için sınava girmek zorunda. Görevde yükselmede memur kariyer yanında özellikle maaş artışını gözetiyor. Kamuda sınavsız olarak amirin inisiyatifiyle atanabilecek unvanlar da mevcut. Bunlardan Bakanlık Müşavirliği, Özel Kalem Müdürlüğü, İl Müdürlüğü, İl Müdür Yardımcılığı, Belediye Başkan Yardımcılığı sadece birkaç örnek.

Bu görevlere sınavsız atanan memur, bir süre bu görevlerde bulunduktan sonra isterse sınavla atanılan şube müdürlüğü görevine sınavsız atanabiliyor. Yani bu kademeler sınavsız olarak şube müdürlüğüne atanmak için basamak olarak kullanılıyor. Böylece memur sınava girmeden amirinin inisiyatifi ile maaşını da artırmış oluyor.

Örneğin; Ankara’da bir kamu kurumunda şef olarak görev yapan Hayriye Hanım, sınavsız olarak kurumunun Artvin il müdür yardımcılığına atanıyor. Hayriye Hanım il müdür yardımcısı olarak 3 ay görev yaptıktan sonra kurumuna dilekçe vererek Ankara’da boş bulunan il müdür yardımcılığına göre alt görev olan bir şube müdürlüğüne atanmak istiyor.

Kurumu atamaya yetkili amiri de uygun görürse Hayriye Hanım, Ankara’da asaleten şube müdürü olarak atanıyor. Şef ile şube müdürü arasında yaklaşık 1200 TL maaş artışı oluyor. Memurlar sınavsız ve hakkaniyete uygun olmayan bu atamaların son bulmasını talep ediyor. Bu kadrolara sınavla atama yapılmasını ve herkese fırsat eşitliği sunulmasını istiyor.

Yüksek lisans yapan zam alıyor

Memurlardan doktora veya yüksek lisans yapanların derece ve kademeleri 657 sayılı kanunla yükseltiliyor. Bu düzenleme gereğince, memuriyete girmeden önce veya memurken yüksek lisans yapanlarla, yüksek öğrenim kurumlarında en az bir yıl ilave öğrenim yaparak lisansüstü ihtisas sertifikası alanlara bir kademe, tıpta uzmanlık belgesi alanlara ve meslekleri ile ilgili öğrenim dallarında doktora yapanlara ise bir derece yükselme uygulanıyor.

Doktora meslekle ilgili olmalı 

Yüksek lisanstan dolayı bir kademe alan memura mesleğiyle ilgili öğrenim dalında doktora yaptığı takdirde iki kademe uygulanıyor. Doktora üstü üniversite doçentliği unvanını üniversitede görevliyken kazananlara bir derece, diğer memuriyetlerdeyken bu unvanı kazananlara ise iki kademe ilerleme uygulanıyor. Yüksek lisans nedeniyle memurun bir kademeden yararlanmasında mesleği ile ilgili öğrenim dalında öğrenim yapma şartı aranmıyor. Her bölümde yüksek lisans yapan memur bir kademe yükselmesinden yararlanıyor. Doktora yapan memurun bir derece veya iki kademe yükselmesinden yararlanabilmesi için ise doktora öğreniminin mesleği ile ilgili olması gerekiyor.

Bir üst dereceye çıkarıyor 

Doktora ve yüksek lisans yapan memurların maaşlarına etkisi yüksek lisansı bitirenler için bir kademe yükselmesine göre oluyor. Kişinin bulunduğu derece içinde bir kademe alması maaşını çok az etkiliyor. Bulunduğu derecenin 3’üncü kademesindeyken yüksek lisansı bitirenlere verilen bir kademe ise bir derece yükselmesini sağlıyor. Böylece de kişi bir üst dereceden ve bu üst dereceye ait ek göstergeden bir yıl önce maaş almaya başlıyor.

Eğitimin etkisi farklı

Memurların göreve başladıklarındaki öğrenimlerinin;

- Görevdeyken aynı düzeyde de olsa mesleki ve teknik okulu bitirmeleri nedeniyle değişmesinin,

- Yüksekokul ve fakülte gibi üst öğrenimleri bitirmeleri,

- Yüksek lisans ve doktora yapmalarının maaşlarındaki değişime etkisi farklı oluyor. Bazı üst öğrenimler sadece derece ve kademeleri değiştiriyor, ek göstergeleri artırıyor. Özellikle teknik hizmetler sınıfında görevli memurların, üst mesleki veya teknik öğrenimleri bitirmelerinde ise memur maaşını belirleyen önemli unsurlardan olan tazminatları hissedilir şekilde artırıyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.