1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Kurultayda Salt Çoğunluk Önemli

Kurultayda Salt Çoğunluk Önemli

MHP Genel Başkan adayı Meral Akşener’in hukuk danışmanı Feridun Bahşi, 19 Haziran’da yapılacak olan kurultayda tüzük değişikliği için salt çoğunluğun yeterli olacağını ve üçte iki iddialarının gayri hukuki olduğunu açıkladı.

A+A-

MHP’de 19 Haziran’da yapılacak tüzük kurultayı için geri sayım devam ediyor. Devlet Bahçeli cephesinden gelen “Çağrı heyetinin 19 haziran kararını tanımıyoruz” açıklaması karşılık bulmayınca “delegelerin üçte ikisinin onayı olmadan tüzük değiştirilemez” tezi ileri sürülmüştü.

Konuyla ilgili Yeniçağ’a açıklamalarda bulunan genel başkan adayı Meral Akşener’in hukuk danışmanı Feridun Bahşi, “Büyük kongrede yeter sayısı, hazır bulunan üyelerin salt çoğunluğudur” dedi. Bilinçli olarak kafa karışıklığı oluşturulduğunu vurgulayan Bahşi, “delegenin üçte ikisi tüzük değişikliğine evet demeli” tezinin hiçbir hukuki geçerliliğin olmadığını söyledi.

SALT ÇOĞUNLUK YETERLİ

Bahşi’nin açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

“Siyasi partiler kanununun 14. maddesinin 9. fıkrası konuyla ilgili olarak net düzenlemeleri hüküm altına almıştır. Buna göre "Büyük kongre yeter sayısı, büyük kongre üye tam sayısının salt çoğunluğudur. İlk çağrı üzerine yapılan toplantıda toplantı yeter sayısı bulunamıyorsa, ikinci çağrı  üzerine yapılacak toplantıda toplantı yeter sayısı aranmaz. Büyük kongrenin yeter sayısı, kanunda veya parti tüzüğünde daha büyük bir sayı gösterilmediği hallerde, hazır bulunan üyelerin salt çoğunluğudur" dedi.  

Görüldüğü gibi bu konuda Siyasi Partiler Kanunu toplantı ve karar için yeter sayıyı net olarak  belirlemiştir. Bu sayı da hem toplantı hem karar için salt çoğunluktur.

SİYASİ PARTİLER KANUNU NE DİYOR

Konuyla ilgili olarak MHP parti tüzüğünün 117.maddesine atıf yapan Bahşi, ilgili maddeye göre siyasi partiler kanunun esas alınacağını ifade etti.

Bahşi, "Siyasi Partiler Kanununda bu konuda hüküm bulunduğuna göre artık başka mevzuat aramaya gerek yoktur ve Siyasi Partiler Kanununun 14/9 maddesi uygulanarak önce toplantı için büyük kongre delegelerinin toplam sayısının  salt çoğunluğu aranacak daha sonra da karar için yine katılanların salt çoğunluğu aranacaktır" şeklinde konuştu.

Kaynak: Yeniçağ

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.