1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Kosova da 23 Nisan Töreni

Kosova da 23 Nisan Töreni

Kosova Türklerinin Milli Bayramı olan 23 Nisan başkent Priştine’de görkemli bir törenle kutlandı.

A+A-

Ulusal tiyatro salonunda düzenlenen törene Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı ve Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan, TBMM milletvekilleri Gülay Dalyan ile Melda Onur, TC. Kültür Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Faruk Şahin, Kosova Meclisi Türk Milletvekilleri, başta Türk askeri ve polisi olmak üzere, Türkiye’nin Kosova’daki kurumlarındaki temsilcileri dâhil 700 yakın kişi katıldı. 

Tören, Kosova ile Türkiye milli marşlarının okunmasıyla başladı. Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, “Biz Kosova Türkleri, Balkan coğrafyasında yüzyıllar boyunca bu topraklarda başta Arnavutlar olmak üzere, tüm diğer halklarla birlikte yaşıyoruz ve ortak kaderi paylaşıyoruz. Kosova devleti çok etnikli, bağımsız, egemen bir cumhuriyet olmuştur. Bu cumhuriyetin önemli unsurlarından biri Kosova Türkleridir. Kosova Türk toplumu, Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte Kosova’nın bağımsızlığını desteklemiş, yeni devletin tanınması ve kalkınmasında başrolü üstlenmiştir” ifadelerini kullandı. Konuşmasının ardından Bakan Yağcılara çiçek vermek için sahneye çıkan küçük çocuk, heyecandan söyleyeceği metni unutunca, salondakiler alkışlarla destek verdi. 

Törende kürsüye çıkan Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan, Kosova’nın Kosovalı Türklerle, Arnavut, Boşnak, Roman, Torbeş, Goralı, kardeş ve akraba topluluklarının bir arada yaşadığı Türkiye için çok özel ve güzel bir ülke olduğuna vurgu yaptı. Kosova’nın Türkiye için özel anlamı olduğunu ve her zaman dost ve kardeş ülke kalacağını belirten Büyükelçi Ozan, “Buradaki Türkler, yani siz soydaşlarımız, iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşliğin en güzel köprüsüsünüz” dedi. AK Parti milletvekili Gülay Dalyan’da birlik ve beraberliğin korunmasına çağrı yaparak, “Bu birlik ve beraberliği Türkler arasında görmek, bir gurur kaynağı oldu. 23 Nisan’da Türklerin tek çatı altında toplanması, Türklerin birlik ve beraberlik içinde bu otoriteyi sağlaması, ayrı bir güzellik. Sizler, bağımsızlığın 5’inci yılında bu güzel bayramı kutlayabiliyorsanız, Türk bayrağını buraya asabiliyorsanız, kardeş Kosova bayrağını da yan yana koyabiliyorsanız, bu birliğiniz ve beraberliğiniz oluşmuştur” şeklinde konuştu.

CHP Milletvekili Melda Onur, yaptığı konuşmada, “Bu topraklara adım atmak içimizi bambaşka titretir. Bu topraklardaki Osmanlı – Türk izlerinin peşine düşmek, çok önemli anıtlara, eserlere yeniden bakmak ve bu değerleri bugün bize tekrar kazandıranlara ve gelecek nesillere de aktaranlara buradan teşekkür ederek, gurur duyduğumu belirtmek isterim” ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından yaklaşık 2 saat süren TC. Kültür Bakanlığı Lale Türk Sanat Müziği Kadınlar Topluluğu ve Prizren’in 60 yıllık Doğru Yol Türk Kültür Sanat Derneği tarafından konser düzenlendi. 

KOSOVA GÜVENLİK GÜCÜ DE KOSOVALI TÜRK YETKİLİLERİ VE TÜRKİYE’DEN GELEN HEYETİ KABUL ETTİ

23 Nisan Kosova Türklerinin Milli Bayramı ve Türkiye’nin Ulusal Egemenlik ile Çocuk Bayramı vesilesiyle, Kosova Güvenlik Gücü (FSK) Bakanı Agim Çeku’ da, Kosovalı Türk yetkililer ile Türkiye’den gelen heyeti kabul etti.

Priştine Adem Yaşari kışlasında verilen kabulde, Kosova Kamu Yönetim Bakanı Mahir Yağcılar, Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan, Kosovalı Türk Bakan Yardımcıları, Kosovalı Türk Milletvekilleri ile TBMM milletvekilleri, Türkiye’nin FSK’ın üst düzey komutanları, FSK’nın Kosovalı Türk mensupları, Kosova’da KFOR bünyesinde görev yapan Türk Temsil Heyet Başkanı Albay Aygün Ekerin beraberindeki Türk askerleri hazır bulundu. Kabulde konuşan Mahir Yağcılar, “Kosova Türk toplumunun Kosova’da en iyi bütünleşmiş toplumlardan biri. Amacımız bu bütünleşmeyi devam ettirmek, FSK’da daha fazla temsilcilerimiz olsun. Diğer kurumlarda daha fazla temsilcimizin olmasını istiyoruz. Kosova’ya daha fazla katkı vermek istiyoruz” diye belirtti.

Askerlerin 23 Nisan Bayramını kutlayan Bakan Yağcılar, 23 Nisan Türkiye’ye ve Kosova’ya kutlu olsun. Elbette ki ordular arasındaki birlik ve beraberlik devam etsin ifadesini kullandı. Kosova Kürkleri’nin Milli Bayramı 23 Nisan’ı ve Türkiye’nin Ulusal Egemenlik ve çocuk bayramını kutlayan Kosova Güvenlik Gücü (FSK) Bakanı Agim Çeku yaptığı açıklamada, FSK’da hem Kosovalı Türk, hem de Türkiye’den gelen yetkilileri ağırlamaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.

Dünyanın en güçlü ülkelerinden biri olan Türkiye’den gördükleri destek dolayısıyla müteşekkir olduklarını söyleyen Bakan Çeku, “Türkiye ve Türk ulusu ile işbirliğimizin her geçen gün pekişmesinden dolayı gurur duyuyorum” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.