1. HABERLER

  2. ÇEVRE/TARIM/HAYVANCILIK

  3. 'Kızamık vaka sayısı azalıyor'

'Kızamık vaka sayısı azalıyor'

Sağlık Bakanlığı, yurt dışından ülkeye geldiği belirtilen kızamık virüsüne bağlı vaka sayısının son haftalarda düştüğünü açıkladı

A+A-

 

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Torunoğlu, Türkiye'de görülen kızamık vakalarına ilişkin bilgi verdi.

Türkiye'de aşılamanın yapılmadığı 1980'den önceki dönemde yılda 70 bine yakın kızamık vakası görüldüğünü belirten Torunoğlu, daha sonra aşılama programına başlandığını söyledi. Türkiye'de kızamık aşısının ilk olarak tek doz yapıldığını ve o dönemde aşılama oranının düşük olduğunu anlatan Torunoğlu, daha sonra iki doz aşıya geçildiğini ve aşılama oranlarında artış elde edildiğini ifade etti.

2012-2013 DÖNEMİNDE YAKLAŞIK 3 BİN VAKA

Torunoğlu, aşılama oranlarının artmasıyla birlikte vaka sayılarında da önemli düşüşler olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: "2001 yılında 31 bin vaka vardı, 2006 yılından itibaren vaka sayılarımız düştü.

Bunlar da yurt dışı orijinli vakalardı. Daha sonra 2011 yılında 110 vaka görüldü, 2012 yılının Mayıs ayından itibaren de Romanya'dan Türkiye'ye gelen ve müzik yaparak geçimini sağlayan bir grubun getirdiği virüs nedeniyle İstanbul'da başlayan bir vaka grubumuz ortaya çıktı. Daha sonra bu vakalar diğer illere de sirayet etti ve sonuç itibariyle şu anda 2012-2013 döneminde laboratuvar teyitli yaklaşık 3 bin vakamız var. Bunlar, kontrollü bir vaka artışı şeklinde karşımıza çıkıyor.

KIŞ AYLARINDA DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR 

Vaka sayılarımızda sevindirici olan durum, son 3-4 haftadır azalma başlamış durumda. Bazı haftalarda vaka sayımız 200'ün üzerine çıkmıştı, son 3-4 haftadır vaka sayılarımız 100-200 arasındaki periyoda oturmuş durumda. Gittikçe de azalmasını bekliyoruz. Çünkü kızamık damlacık yoluyla ve kış döneminde daha çok görülen bir hastalık. Yazın gelmesiyle ve insanların açık alanlara çıkmasıyla birlikte hem bulaşma azalacak hem de yaptığımız aşıların koruyucu etkileri ortaya çıkacak."

Vakaların üçte birinin 0 yaş grubu olduğunu dile getiren Torunoğlu, "Bunlar henüz aşılama zamanı gelmemiş olanlardır. Üçte biri de 20 yaş üzerinde yine üçte biri de 1-19 yaş arasındaki eksik aşılı ya da aşılandığı halde bağışıklığı gelişmemiş çocuklardır" dedi.

"BU, BİR SALGIN DEĞİL" 

Torunoğlu, kızamık tespit edilen vakaların her birinin tek tek takip edildiğini belirterek, "Kızamık, ciddi komplikasyonları olan ciddi bir hastalıktır. Bu vakalardan hastaneye yatış gerektiren, bazen yoğun bakım ihtiyacı olan vakalarımız da oldu. Şuana kadar herhangi bir kaybımız olmadı" diye konuştu.

Kızamığın görülmesinin beklenen bir durum olduğunu, dünyada zaman zaman böyle durumların yaşandığını vurgulayan Torunoğlu, "Bunun temel nedeni de halen bize yakın ilişkisi olması nedeniyle Avrupa bölgesinde vakaların çok yoğun şekilde görülüyor olmasıdır. Bunlar, çeşitli nedenlerle geliş gidişler sırasında Türkiye'ye bu sırada sirayet edebiliyor. Bilim Kurulu da yaptığı değerlendirmede, bunun bir salgın olmadığını, kontrollü bir vaka artışı olduğunu ortaya koydu" dedi.

Vakaların, İstanbul, Ankara, Gaziantep, Şanlıurfa ve Adana gibi illerde daha çok tespit edildiğini belirten Torunoğlu, bunun il nüfusunun büyük ve çocuk sayısının daha fazla olmasından kaynaklandığını söyledi.

Torunoğlu, bu bölgelerde de aşılama oranının iyi olduğunu ifade ederek, "Tek doz aşı yüzde 100 korumadığından, hassas olan grup, ortamdaki virüsle karşılaştığında hastalanabiliyor" ifadesini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.