1. HABERLER

  2. ÇEVRE/TARIM/HAYVANCILIK

  3. Karadeniz'deki ilk yerleşke

Karadeniz'deki ilk yerleşke

Samsun’un Tekkeköy ilçesinde bulunan ve Karadeniz'deki ilk insan yerleşkesi olan Tekkeköy Mağaraları’nın dünya mirasına kazandırılma çalışmalarında sona yaklaşılıyor.

A+A-

Tekkeköy sınırları içersinde yer alan Samsun’a 14 kilometre, Tekkeköy ilçe merkezine 1 kilometre uzaklıkta olan Tekkeköy Mağaraları’nda Paleolitik ve Kalkolitik döneme ait yerleşim yerleri bulunuyor.

1941 yılında Prof. Dr. Kılıç Kökten, Tahsin Özgüç ve Nimet Özgüç’ten oluşan bir heyet tarafından yapılan kazılar ve araştırmalar sonucunda Paleolitik Çağ, Mezolitik Çağ ve Tunç Çağı’na ait buluntuların olduğu tespit edildi. Karadeniz’deki ilk insan yerleşkesi olan ve M.Ö. 10 bin ile 50 bin yıllarına ait olduğu tahmin edilen 360 bin metrekare alandaki Tekkeköy Mağaraları’ndaki, Rumlardan kalma tarihi 3 evin restorasyon çalışmalarının tamamlanması ve bu evlerin müze ve mescit olarak hizmeti sunulması için çalışmalar sürüyor.
 
Tekkeköy Mağaraları’nda yoğun bir çalışmanın olduğunu belirten Tekkeköy Belediye Başkanı Hayati Tekin, “Mevsimin yaza doğru yaklaşması sebebiyle yani insanların piknik alanlarına doğru akın edeceğini düşünerek, şu anda yoğun bir şekilde Tekkeköy Mağaraları’nın piknik alanlarını tamamlamaya çalışıyoruz. Diğer tarihi mekanlarında ihalesi devam ediyor. Mağaraların şu anda animasyonlarını hazırlıyoruz. Bahçe heykellerini yaptırdık. Mağaralarımız yaklaşık olarak 3 ayda tamamlanmış olur. 360 bin metrekare alanı kapsayan alanın şuanda 96 bin metrekaresini hizmete soktuk. Bundan sonraki süreçte halkımıza ve ülkemize güzel bir hizmet sunup, Tekkeköy Mağaraları’nı dünya mirası olarak tüm insanlığa kazandırmış olacağız” dedi.
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.