1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Kanser ilacı artık eczanelerde satılacak

Kanser ilacı artık eczanelerde satılacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile yaşadığı diyaloğun ardından Türkiye’nin gündemine oturan kanser hastası Dilek Özçelik’in gözyaşları, benzer durumdaki hastalara çare oldu.

A+A-

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile yaşadığı diyaloğun ardından Türkiye’nin gündemine oturan kanser hastası Dilek Özçelik’in gözyaşları, benzer durumdaki hastalara çare oldu.

Hürriyet internet sitesinin haberine göre, Dilek’in ithal olan ilacının eşdeğerini üreten yerli bir firma, ilacını geçtiğimiz günlerde ödeme tablosuna dahil ettirdi. Kamuoyuna yansıyan söz konusu diyalog üzerine SGK’ya talimat veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, eşdeğer ilacın ödeme tablosuna dâhil edilmesini istedi. İlaç, dün itibarıyla ödeme tablosuna girdi. İhtiyacı olanlar artık eczanelerden temin edebilecek. Ödemelerin ise SGK tarafından yapılacağı belirtildi.
 
Kanser hastası kızın gözyaşları herkesi kurtardı
 
Bu ilacın piyasada olmayan, ithal bir ilaç olduğunu söyleyen Bakan Faruk Çelik, ilacı Türk Eczacıları Birliği (TEB) aracılığıyla yurtdışından getirttiklerini belirtti. Bakan Çelik şöyle devam etti: “Bana verilen bilgiye göre, TEB’in elinde de ithal edilmiş yeterli oranda ilaç vardı. Ancak geçen hafta yerli bir firma, bu ilacın eşdeğerini üreterek, ruhsatını Sağlık Bakanlığı’ndan almış. Yani ilgili ilaç jenerik durumuna girmiş. SGK tarafından da ödeme tablosuna dahil edilmiş. Sadece işlemin tam olarak yürürlüğe girmesi için birkaç günlük prosedür kalmış. Ben, Dilek kızımızın sorununu duyar duymaz, ödeme tablosuna alınması için hemen SGK’ya talimat verdim.”
 
Dilek Özçelik’in tedavisine de dün itibarıyla başlandı. Edirne Valisi Hasan Duruer, Bakan Bayraktar’ın talimatı üzerine Özçelik’e ulaştı ve genç kız Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Hematoloji Servisi’nde tedavi altına alındı. Bugün Edirne’ye gitmesi beklenen Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da kanser hastası genç kızın ilaçlarının temin edileceği sözünü verdi. Vali Duruer, “Hastalığının tedavisi konusunda her konuda yardımcı olacağız, destek vereceğiz. İlaçla ilgili sıkıntılarını biliyorum. Yarın (bugün) Sağlık Bakanı’mız buraya gelecek. Geldiği zaman sizin ve sizin gibi olanların durumunu ayrıca kendisine anlatacağım.” dedi.
 
Yaşadığı sıkıntıları anlatan Dilek Özçelik de, “Her başvurduğum yerde ilaç yok dendi. Lenf kanseriyim ve haliyle teşhis yapıldıktan sonra doktorum, bazı ilaçlarımın devlet tarafından karşılanmadığını söyledi. Bu ilaçlar Türkiye’de yok. İthal ilaçlar. Yurtdışından getirilmesi gerekiyor.” diye konuştu. Bakan Bayraktar’ı şans eseri gördüğünü anlatan Dilek Özçelik, Bakan Bayraktar ile arasında geçen tatsız olayı ise şöyle aktardı: “Bir iki dakika beni dinlemesini arzu ettim. Tabii ki, ben ilaç deyince o para dedi. Mevki ve makam sahibi değilim ama şunu söyleyebilirim ki, insanım ben de; değer yargılarım var. Teşekkür ediyorum. Bakan’ımız dün yapmış olduğu davranışının hata olduğunun bilincine varmış olsa gerek ki, üzüntüsünü dile getirmiş. Fakat Sağlık Bakanı’nın geleceğini söylediniz. Sağlık Bakanı yardım ederse kabulümdür. Ama Sayın Bayraktar’ın yardımını istemiyorum. Benim tek derdim ilaç. Dün görmek istediğim, insanlıktı.”
 
Bakan Erdoğan Bayraktar da, Edirne Valisi ile genç kızın problemini görüştüklerini ve yakından ilgileneceklerini söyledi. Bayraktar, “Esas olan bu kızımızın tedavi olması, şifa bulmasıdır, gerisi teferruattır. ‘İlaçlarımı alamıyorum’ dedi. Biz de orada bir harekette bulunduk ama bunların hiçbiri önemli değil. Kızımıza acil şifalar diliyorum. Genç bir yavrumuz tedavi olsun, gerisi ne olursa olsun.” ifadelerini kullandı.
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.