1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. İYİ Partili Sezgin GDO’lu pamuk tohumu iddiasını TBMM’ne taşıdı

İYİ Partili Sezgin GDO’lu pamuk tohumu iddiasını TBMM’ne taşıdı

İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Türkiye’de GDO’lu pamuk tohumuna rastlandığı iddialarını Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sordu.

A+A-

Uluslararası basında yer alan, Türkiye’de GDO’lu pamuk tohumuna rastlandığı iddiaları üzerine, İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Tarım ve Orman Bakanı’na "GDO’lu pamuk tohumu iddiaları doğru mudur?” sorusunu sordu.

İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, GDO’lu pamuk tohumlarının, pamuk üretiminde kullanıldığı iddiasına ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) soru önergesi verdi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak cevaplanması istenilen önergede şu ifadeler yer aldı:

ÜRETİM MİKTARLARINDA SON YILLARDA KAYDA DEĞER BİR AZALMA YAŞANMAKTADIR

“Ülkemiz, dünyanın önde gelen pamuk üreticileri arasında yer almaktadır. Pamuk, Ülkemizin en önemli ihraç ürünleri arasındadır. Ancak, üretim miktarlarında son yıllarda kayda değer bir azalma yaşanmaktadır. 2019 yılında pamuk ekimi gerçekleştirilen tarım arazisi yaklaşık 4,7 milyon dekar iken, 2020 yılında bu miktar yaklaşık 3,6 milyon dekara gerilemiştir. Toplam lif pamuk üretimi ise 814 bin tondan 656 bin tona düşmüştür.

YERLİ TOHUMLARA EK OLARAK İTHAL TOHUMLAR DA YAYGIN OLARAK KULLANILMAKTADIR

Ülkemizde gerçekleştirilen pamuk üretiminde, yerli tohumlara ek olarak ithal tohumlar da yaygın olarak kullanılmaktadır. Genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) içeren tohumların pamuk üretiminde kullanılmasını önleyen yasal düzenlemeler bulunmaktadır. 18 Mart 201 tarih ve 5799 Sayılı Biyogüvenlik Kanunu’na göre, ‘GDO ve ürünlerini bu Kanun hükümlerine aykırı olarak ithal eden, üreten veya çevreye serbest bırakan kişi, beş yıldan on iki yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezası ile’ cezalandırılmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

GDO’LU PAMUK TOHUMU İDDİALARI DOĞRU MUDUR?

Ancak, geçtiğimiz günlerde uluslararası basında yer alan haberlerde, Ülkemizdeki ithal pamuk tohumlarında GDO’ya rastlandığı; bu nedenle büyük uluslararası tohum tedarikçilerinin zan altında kalmamak amacıyla ülkemize pamuk tohumu satışını durdurduğu öne sürülmüştür.

Bu çerçevede;

1) 2020 Yılında ülkemizde toplam kaç ton yerli pamuk tohumu üretilmiştir?

2) 2020 Yılında toplam kaç ton pamuk tohumu ithal edilmiştir?

3) Biyogüvenlik Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 2010 yılından bu yana, yasa dışı GDO’lu ürün ithalatı nedeniyle kaç kişi ya da kurum ceza almıştır?

4) Uluslararası basında yer alan GDO’lu pamuk tohumu iddiaları doğru mudur?

5) İddialar doğruysa, ürünler piyasaya sürülmeden toplanmış mıdır?

6) Büyük tedarikçiler tarafından ülkemize pamuk tohumu satışının durdurulması nedeniyle pamuk tohumu arzında bir sıkıntı yaşanması beklenmekte midir?

7) Tohum temininde sıkıntı yaşayacak üreticilerin karşılaşabileceği zararların tazmin edilmesine yönelik bir çalışma mevcut mudur?”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.