1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. İYİ Parti’den ‘polis ve jandarmanın sandık sonuçlarını toplaması’ kararına tepki

İYİ Parti’den ‘polis ve jandarmanın sandık sonuçlarını toplaması’ kararına tepki

İçişleri Bakanlığı, sandık sonuçlarının polis ve jandarma tarafından alınıp Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi’ne (GAMER) gönderilmesini kararlaştırdı. Ardından İYİ Parti’den karara ilişkin tepki gecikmedi.

A+A-

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine geri sayım başladı. 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde İçişleri Bakanlığı’nın Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi (GAMER) üzerinden özel bir seçim modülü hazırlayarak, paralel seçim kurulu oluşturma girişimi daha önce YSK'den dönmüştü.

Son olarak Sözcü'den İsmail Saymaz'ın haberine göre, sandık sonuçlarının polis ve jandarma aracılığıyla alınıp excel tablosu haline getirilerek, GAMER'e gönderilmesi kararlaştırıldı. Cumhuriyet TV’ye konuşan İYİ Parti Yüksek Seçim Kurulu Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk karara tepki gösterdi.

"JANDARMA VE POLİSİN SANDIK SONUÇLARINI TOPLAMA YETKİSİ YOK"

Anayasanın ilgili maddeleri ile jandarma ve polisin sandık sonuçlarını toplama yetkisinin olmadığının altını çizen Öztürk, “Kimse anayasadan üstün değildir, biz kanunlarla yönetilen bir ülkeyiz. Anayasa’nın 79. Maddesi çok açık, seçimlerin genel yönetim ve denetimi başlığı altında, 'seçimler yargı organlarının genel yönetimi ve denetimi altında yapılır' diye başlıyor. Devamında, tüm seçim iş ve işlemlerinin Yüksek Seçim Kurulu’nun yetkisinde ve görevinde olduğuna ilişkin açık bir kanun maddesi. Ayrıca yine 298 sayılı kanunumuz, seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri hakkında. Burada da 9. Madde’nin başlığı: Seçim işlerinin yürütülmesi. Seçim işleri seçim kurullarınca yürütülür, valiler, kaymakamlar, belediye başkanları, muhtarlar ve bütün kamu görevlileri her türlü seçim işleri ve seçmen kütükleri yazımında seçim kurullarının istediği bilgileri, belgeleri gecikmeden süresinde doğru olarak göndermeye mecburdur. Yani bu kanun maddesi bize, bu seçim döneminde, seçimin başlamasıyla birlikte tüm yetkinlik onlara geçtiğini gösteriyor. Burada jandarmanın ve polis arkadaşlarımızın böyle bir yetkisi yok. Bunlar seçimin güvenliğini ne şekilde sağlayacaklarına yönelik emirleri seçim kurullarından alacaklar” ifadelerini kullandı.

"TAMAMIYLA PARALEL BİR YAPI"

Uygulamayı ‘paralel yapı’ olarak tanımlayan Öztürk sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sandık kurulundan alınacak, ilçe seçim kurulundan alınacak, burada polislere ve jandarmaya, kolluk kuvvetlerine herhangi bir yetki tanınmamış. Tamamıyla paralel bir yapı olarak adlandırabiliriz bunu. Kaldı ki tüm yetkiler ellerinde, AK Parti’nin de burada sandık görevlileri var, müşahitleri bulunuyor, bu kadar neden ısrar ettiklerini anlamak mümün değil. Bunun hiçbir yasal dayanağı yok. Burada savaşa değil seçime gidiyoruz. Bunun için eğer resmi olarak böyle bir karar alındıysa derhal geri çekilmesi gerekir. Bir girişim olduğu zaman gerekli başvurular, suç duyuruları, partimizin ilgili kanallarıyla birlikte yapılacaktır.” 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.