1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. İYİ Parti milletvekili Sezgin: Ağır risk ve tehdit altındayız

İYİ Parti milletvekili Sezgin: Ağır risk ve tehdit altındayız

İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada "Alınacak S-400'lerin akıbeti konusunda şüphelerim var" dedi.

A+A-

İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, “Dış politikadaki risk ve tehditleri dış güçlere ve içerideki işbirlikçilerine yüklemek sorumsuzluktur” dedi.

Genel kurulda görüşülmekte olan Milli Savunma Bakanlığı bütçesi üzerinde İYİ Parti Grubu adına söz alan Aydın Sezgin, Türkiye’nin doğudan batıya, kuzeyden güneye ve içeride milli güvenlik çıkarları açısından büyük bir tahribata maruz olduğunu belirterek, “Ağır risk ve tehdit altındayız. Cumhuriyet döneminde, İkinci Dünya Savaşı'nın çok özel koşulları hariç bu denli sürekli, dinamik ve vahim tehlikelere muhatap kalınmamıştı” şeklinde konuştu.

Aydın Sezgin, bir devletin asli görevinin, ülkenin güvenlik çıkarlarını korumak ve tehlikeleri asgaride tutmak olduğunu belirterek, “Bu becerilemiyorsa o devleti yönetenler ya mahsus tehlike yaratıyordur ya yönetme ehliyeti zayıftır veyahut da caydırıcı kuvveti, kudreti yoktur” dedi. Sezgin, Türkiye'yi saran risk ve tehditlerin 16 yıllık AK Parti iktidarının zihniyetinden ve hatalarından kaynaklandığını vurguladı.

Demokrasi eksikliğinin, dış politikadaki hataları ve zafiyetleri derinleştirdiğinin altını çizen Sezgin, bugünkü tehditlerin dünkü hataların ve gerçeklerden uzaklaşmış bir zihniyetin neticesi olduğunu belirterek, iktidarın bundan sonra sağlam ve istikrarlı bir ulusal güvenlik politikasına yönelmek iradesi varsa öncelikle bu sebep-sonuç ilişkisini kabul etmesi gerektiğini ifade etti.

Aydın Milletvekili Sezgin, “Türkiye'yi Suriye krizine methaldar edenler Türkiye'yi yönetenlerdir, bunu yaparken muhalefet edenleri dinlememişlerdir. O gün Türkiye'yi yöneten iktidarla bugün yöneten iktidar aynı iktidardır. Dolayısıyla bugün ülkemizin güvenlik çıkarlarına en vahim zararları veren, kısa, orta ve uzun vadede en büyük tehdidi oluşturan Suriye konusuyla ilgili bazı sorulara mevcut iktidarın inandırıcı cevaplar verebilmesi gerekmektedir” diyerek iktidarı Suriye konusunda hesap vermeye çağırdı.

“Terörist PYD/YPG'ye karşı Menbiç'miş, Fırat'ın doğusuymuş, ulusal güvenliğimiz için yapılması gereken hamle ve harekâtları da muhakkak destekleriz, bunda gecikilmiştir bile” şeklinde konuşan Sezgin, bu noktalara nasıl ve niçin gelindiğinin de iktidar tarafından açıklanması gerektiğini, aksi taktirde "her seçim öncesi iktidar bu tür hamlelere girişiyor” şeklindeki istifhamların haklı çıkacağını vurguladı.

“Rusya, büyük ve ciddi bir devlettir, dostluğu önemlidir” şeklinde konuşan Sezgin, ilişkilerimizi karşılıklı millî çıkarlar zemininde ileriye götürülmesi gerektiğini ancak Türkiye’nin Rusya’ya tabi bir ülke izlenimi vermemesi gerektiğinin de altını çizdi.

Aydın Adnan Sezgin, S-400 projesinin tercihi ve muhtemel akıbeti hakkında bir iddia öne sürmek istemediğini ancak konunun aklıselimle bir daha düşünülmesi gerektiğini hatırlatmaktan da kendisini alamadığını vurguladı.

Rusya’dan S-400 füze savunma sistemleri satın alınmasına değinen Aydın Adnan Sezgin, S-400’lerin NATO uyumlu hava savunma sistemimizle bağdaşma sorunları olduğunu vurgulayarak, bu sistemin Eurosam'la yürütülen NATO uyumlu hava ve füze savunma projesini de etkileme ihtimalini hatırlattı. Sezgin ayrıca, S-400'lerin F35 teslimatıyla bağlantısı sorununun ortaya çıkarılmasının haksız bir durum olduğunu ama bu konuda Pentagon'un ABD kongresi için hazırladığı raporun kamuya açık özetinde vahim imalar mevcut olduğunu belirtti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.