1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. IŞİD militanları aylardır Türkiye sınırında

IŞİD militanları aylardır Türkiye sınırında

En çok bomba yüklü araçla eylem yapıyorlar

A+A-
IRAK'ın Musul kentini ele geçiren, Türkiye'nin Başkonsolosluğu'ndaki 49 kişiyi ve 31 Türk şoförü rehin alan El Kaide bağlantılı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), aylardır Türkiye sınırında yer alıyor. IŞİD militanlarının Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi'nin karşısındaki Telabyad ve Gaziantep'in Karkamış İlçesi'nin karşısındaki Carablus sınır kapılarını şiddetli çatışmaların ardından ele geçirmesinin ardından Türkiye, Karkamış ve Akçakale sınır kapılarını kapattı. Bu iki sınır kapısı aylardır kapalı tutulurken, son olayların ardından sınır hattındaki önlemler de iyice artırıldı. 

İç karışıklığın sürdüğü Suriye'de, Özgür Suriye Ordusu militanları 3 yıl önce rejim güçleriyle çatışmaya başladı. Muhalifler, savaşın ikinci yılında Türkiye sınırına yöneldi ve aylar süren çatışma sonrası Hatay'dan Mardin'e kadar uzanan sınır hattındaki kapıların kontrolü ele geçirdi. İç savaşın ikinci yılının sonunda kendi içinde bölünen muhalifler, İslami bir yönetim anlayışını benimseyen El Nusra ve PKK'nın Suriye'deki uzantısı olan PYD arasında sınır kapılarının ve bulundukları bölgelerin kontrolünü ele geçirmek için çatışma başladı. Zaman içerisinde IŞİD adıyla El Kaide militanlarının Suriye'ye girmesinin ardından El Nusra yanlıları devre dışı bırakıldı. Kanlı eylemleri ile dikkat çeken ve rejimin de desteklediği iddiasıyla kısa sürede etkili olan IŞİD, Suriye topraklarında ÖSO ve PYD'ye karşı savaşmaya başladı.

2 SINIR KAPISINI ELE GEÇİRDİLER

Bazı küçük ilçe ve köylerin ardından Suriye'nin Türkiye sınırına 90 kilometre uzaklıktaki Rakka kentini ele geçiren ve burayı karargah gibi kullanan IŞİD mensupları, geçen yılın son aylarında sınırdaki yerleşim birimlerini ele geçirerek, gümrük kapılarını kontrol etme düşüncesiyle Türkiye sınırına yöneldi. Geçen yıl Kasım ayında başlayan çatışmaların ardından IŞİD mensupları, ÖSO'ya bağlı hareket eden grupların hakimiyetindeki Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi'nin karşısındaki Telabyad Sınır Kapısı'nı 5 Ocak, Gaziantep'in Karkamış İlçesi'nin karşısındaki Carablus Sınır Kapısı'nı ise 17 Ocak'ta ele geçirdi. IŞİD mensupları aynı dönemde ele geçirmek istediği PYD kontrolündeki Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinin karşısındaki Rasulayn ile Kilis'teki Öncüpınar Sınır Kapısı'nın karşısındaki ÖSO hakimiyeti altında bulunan Azez ilçesi ve Türkiye'ye açılan Es-Selame Sınır kapılarında ise başarılı olamayarak çekilmek zorunda kaldı.

SINIR KAPILARI KAPATILDI

IŞİD'in kontrolü ele geçirmesinin ardından 5 Ocak'ta Akçakale, 17 Ocak'ta ise Karkamış Sınır Kapısı, güvenlik gerekçesiyle kapatıldı. Aylardır kapalı tutulan IŞİD mensuplarının kontrolündeki 2 kapıdan da girişlere kesinlikle izin verilmezken, zaman zaman ülkelerine dönmek istediğini bildirenler, yapılan kontrolün ardından özel izinle bu kapıları kullanarak Suriye'ye gönderiliyor. Kapalı olan sınır kapılarının yanı sıra ÖSO denetimindeki diğer sınır kapıları ise zaman zaman Suriye tarafında yaşanan çatışmaların şiddetine göre geçici olarak kapatılıp, güvenlik riski ortadan kalktığında açılıyor.

IŞİD EN ÇOK BOMBA YÜKLÜ ARAÇLA EYLEM YAPIYOR

IŞİD'in kontrolü ele geçirmesinin ardından sınır hattında yaşayan çoğunluğu Türkmen binlerce Suriyeli doğduğu toprakları terk ederek Türkiye'ye geldi. Bazıları yalın ayak ülkelerinden kaçarak Türkiye'ye gelen Suriyeliler, büyük korku yaşadıklarını IŞİD militanlarının acımasızca katliamlar yaptığını ileri sürdü. Türkiye'ye sığınanlar; radikal IŞİD militanlarının, sigara içtikleri veya namaz kılmadıkları için bile insanları infaz ettiği iddiasında bulundu. Suriye'deki varlığının tehdit oluşturmasının ardından; farklı grup, birlik veya tugay adı altında bağımsız hareket eden yapılar Özgür Suriye Ordusu çatısında birleşerek, IŞİD'e karşı ortak mücadele etmeyi benimsedi. Suriye'de rejim karşıtı olan ancak görüş farklılıkları nedeniyle ayrı hareket eden grupların ortak mücadele kararı aldığı IŞİD militanları ise sınır hattında kontrolü ele geçirmek için zaman zaman çatışmalarını sürdürüyor. Kimi zaman yüzlerce militanıyla; özellikle Kilis'in karşısındaki Azez ile Ceylanpınar'ın karşısındaki Rasulayn'a saldıran IŞİD, bunda başarılı olamadı. Ancak, son aylarda IŞİD militanları toplu halde saldırmak yerine ÖSO denetimindeki Azez ile PYD kontrolündeki Rasulayn'a bomba yüklü araçlarla saldırı düzenledi. IŞİD militanları saldırılarını; halkın bulunduğu pazar yerleri, sınır kapıları yakınındaki kontrol noktaları veya düşman olarak gördükleri ÖSO ya da PYD güçlerinin karargah olarak kullandıkları bölgelere gerçekleştirdi. Bomba yüklü araçların infilak ettirildiği saldırılarda onlarca kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı. IŞİD son saldırısını ise dün Ceylanpınar'ın karşısındaki Rasulayn'da PYD güçlerinin karargah olarak kullandığı Türkiye sınırına birkaç kilometre uzaklıktaki bölgede düzenledi.

MUSUL'DA ELE GEÇİRİLEN MÜHİMMAT SURİYE'YE GETİRİLİYOR

Öte yandan IŞİD'in, saldırarak ele geçirdiği Irak'ın Musul kentinde el koyduğu askeri mühimmat ve araçların bir bölümünü Suriye'ye gönderdiği iddia edildi. Suriyeli kaynaklar, IŞİD mensuplarının Musul'da ele geçirdiği çok sayıda silah, mühimmat ve aracı Suriye'nin Haseki kenti kırsalında kontrolü elinde bulundurdukları bir bölgeye getirerek yığınak oluşturduklarını öne sürdü.

SINIRDA ENDİŞE ARTTI

Aylardır IŞİD'e komşu olan Gaziantep'in Karkamış ve Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde yaşayan vatandaşlar ise son gelişmelerle birlikte endişelerinin arttığını ifade ediyor. Şiddetli çatışmaların yaşandığı dönemde sınırı aşan mermilerin ölümlere ve yaralanmalara yol açtığı her iki ilçenin sakinleri, IŞİD'in varlığı nedeniyle var olan tedirginliğin Musul'da yaşananlarla birlikte daha da arttığını vurguladı.

SINIRDA ÖNLEMLER ARTTIRILDI

Suriye ve Irak'ta faaliyet gösteren IŞİD güçlerinin, Musul'da kontrolü ele geçirmesinin ardından Türkiye- Suriye sınırında önlemler arttırıldı. Gaziantep'in Karkamış ve Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi'nin karşısındaki ilçelerin kontrolünü elinde bulunduran IŞİD güçlerinin olası saldırı ihtimaline karşı, bu bölgedeki birimlerin uyarıldığı öğrenildi. Önlemlerini en üst seviyeye çıkaran güvenlik güçleri, sınır hattındaki devriye görevlerini de sıklaştırdı. Sınır hattındaki önlemlere ek olarak Gaziantep ve Şanlıurfa'da hakim noktalara konuşlandırılan radar üslerinden de 24 saat alan taraması yapılıyor ve gelişmeler anlık takip ediliyor.
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.