1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Irak kentinde çatışma

Irak kentinde çatışma

Irak'ın Kerkük kentinde güvenlik güçleriyle, Maliki hükümetini devirmek isteyen Sünni protestocular arasında çıkan çatışma sonucu en az 26 kişinin öldüğü açıklandı

A+A-

Irak’ın Kerkük iline bağlı Havice ilçesinde geçen cuma gününden bu yana eylemlerini sürdüren göstericiler ve güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmalarda çok sayıda kişinin öldüğü ve yaralandığı bildirildi. Reuters, ölü sayısını 26 olarak veriyor. 

Kerkük Meclisi üyesi Abdullah Sami Arsi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Havice’den Hemrin Dağlarına kadar olan bölgede, Irak Ordusu’na bağlı Suvad Güçleri ile göstericiler arasında yaşanan çatışmalarda şu ana kadar çok sayıda kişinin öldüğünü ve yaralandığını belirtti. Arsi, çatışmaların durdurulması için hükümeti göreve çağırdı. 

Öte yandan Havice’deki yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, yaralıları almaya giden bir ambulansa açılan ateş sonucu ambulans şoförünün hayatını kaybettiği bildirildi. 3 gündür yaya ve araç trafiğine kapatılan Havice ilçesine, basın mensuplarının da girişine izin verilmediği kaydedildi.

HELİKOPTERLE GAZ SIKILDI

El-Gıyre ve eş-Şeref Meydanı Koordinatörü Abdulmelik el-Cuburi ise, Irak Ordusu’nun sabah saatlerinde Havice'de protestoların düzenlendiği El-Gıyre ve eş-Şeref Meydanı’na baskın yaparak göstericiler üzerine ateş açtığını belirtti. Cuburi, askerlerin yerel saatle 04.30 itibariyle protestoculara ateş açtığını ve helikopterlerle göstericilerin üzerine gaz sıkıldığını kaydetti. Yaralıların da içinde bulunduğu çok sayıda kişinin tutuklandığını söyleyen Cuburi, güvenlik güçlerinin ambulansların bölgeye girmesini engellediğini ifade etti. 

Irak Özgürleri İntifadası Hareketi Sözcüsü Gazi el-Faysal, yaptığı basın açıklamasında, Irak ordusunu, geçen hafta Cuma gününden bu yana göstericilerin bulunduğu meydana gıda ve ilaç girişini engellemekle de suçladı. Meydanda yaklaşık 5 bin kişinin bulunduğunu hatırlatan Faysal, Irak ordusunun çadırlardaki yiyecek ve mutfak malzemelerine de el koyduğunu söyledi. 

EYLEMİN NEDENİ...

Çatışma öncesi açıklamada, kuşatmanın kaldırılması için Kerkük’teki eylemlerin organizatörlerine ve uluslararası insan hakları kuruluşlarına girişimde bulunmaları çağrısı yapan Faysal, "Maliki hükümetini düşürmek ve sahte anayasasını iptal etmek için meydanlara indik. Uluslararası kuruluşlara yaptığımız çağrılardan zayıf olduğumuz anlaşılmasın. Sadece devrimimizde barışçıl olduğumuzu kanıtlamak için bu çağrıyı yapıyoruz" diye konuştu. 

Göstericilerin Cuma günkü eylemde güvenlik güçlerine ateş açtığı ve bu nedenle bir askerin hayatını kaybettiği iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirten Faysal, "Asker, Irak ordusunun açtığı ateşte öldü. Ordunun şiddeti sebebiyle Saad Atiyye isimli gösterici de hayatını kaybetti. Açılan ateşte bazı göstericiler de yaralandı. Ordu ayrıca 140 kişiyi gözaltına aldı" dedi. Irak 

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.