1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. IMF de tasdikledi: Türkiye salgınla mücadeleye en az harcama yapan ülkelerden

IMF de tasdikledi: Türkiye salgınla mücadeleye en az harcama yapan ülkelerden

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) salgınla mücadelede ülkelerin harcamalarına ilişkin araştırmasına göre Türkiye, gayri safi yurt içi hasılaya oranla en az harcama yapan ülkelerden biri oldu.

A+A-

Uluslararası Para Fonu (IMF), “Covid-19’la mücadelede mali önlemler” başlıklı raporunu yayınladı. Rapor, Ocak 2020’den Mart 2021’i kapsayan dönemde ülkelerin gayri safi yurt içi hasılaya (GSYİH) 
oranla salgın için ne kadar harcadığını gösteriyor.

Verilere göre Türkiye, şu ana kadar GSYİH’nın yüzde 1,9’una tekabül edecek kadar ek harcama yaptı, vergi indirimi gibi uygulamalarla hazine gelirlerinde kesintiye gitti.

ÇİN'İN MAKAO ÖZEL İDARİ BÖLGESİ LİSTENİN ZİRVESİNDE

Euronews’un internet sitesinde yer alan habere göre, Çin Halk Cumhuriyeti Makao Özel İdari Bölgesi, yüzde 27,4 ile liste başı olurken, özerk bölgeyi yüzde 25,5 ile ABD takip etti.

GSYİH’nın yüzde 10’undan fazlasına denk gelecek kadar salgınla mücadeleye bütçe ayıran ülkeleri ABD, Macao, Birleşik Krallık, Japonya, Avusturya, Yunanistan, Hong Kong, Yeni Zelanda, Singapur, Mauritius, Mikronezya Federal Devletleri, Tuvalu, Kiribati, Lesotho, Doğu Timor, İsrail, Almanya, Kanada ve Avustralya oluşturuyor.

Çin’e bağlı Hong Kong ve Makao özerk bölgelerindeki harcamaların oranı GSYİH’nin yüzde 15’ini aşarken, ana karada bu rakamın 4,8 olduğu yazıldı.

GSYİH’nın yüzde 2,5’inden azına tekabül edecek kadar az harcama yapan ülkeler arasında Türkiye, Meksika, Suudi Arabistan, Arnavutluk, Cezayir, Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Belize, Botsvana, Brunei, Romanya ve Katar yer alıyor.

Küresel çapta ortama alındığında ise yüzde 9,2 olan rakam Avrupa Birliği geneli ortalamasında yüzde 3,8 olarak kaydedildi.

Raporda, her ülkenin ihtiyaçlarının ve salgından etkilenme düzeyinin farklı olduğu gözetildiğinde sıralamada kıyaslama yapmanın doğru olmayacağının altı çizildi.

3 HAFTALIK KISITLAMA HARİÇ TÜRKİYE VERİLERİ

Türkiye’de ilaç, aşı ve tıbbi malzeme gibi kalemlerde ek harcamaların 4,3 milyar TL, hastane ihtiyaçları ve koruyucu malzeme masraflarının 1,3 milyar TL, sağlık personeli primlerinin 9,6 milyar TL olduğu yazıldı.

Salgından dolayı mali yardım ve emekli maaşlarının 7,5 milyar TL, işsizlik yardımının 5,1 milyar TL, kısa çalışma ödeneğinin 27,7 milyar TL ve iş veren desteğinin 8,3 milyar TL arttığı da raporda yer alan bilgilerden.

Veriler, Türkiye’de 29 Nisan’da başlayacak 3 haftalık kısıtlamalardan kaynaklanan giderleri kapsamıyor.

BUĞRA KAVUNCU: KEŞKE 128 MİLYARIN 3-5 MİLYARINI VATANDAŞA AKTARSALARDI!

Dün katıldığı bir canlı yayında, iktidarın salgın süreci yönetimini eleştiren İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu, bu konuya dikkat çekmiş ve şunları söylemişti:

"Bu tam kapanma kararında evde oturan, ekonomik sıkıntıda olan vatandaşa yönelik herhangi bir tedbir, herhangi bir destek açıklanmadı. Dünyada pandemiden dolayı en az nakit desteği veren ülkelerden bir tanesiyiz. Yüzde 1.1'de kalmışız. Gelişmekte olan ülkelerin yüzde 1.6'lık bir ortalaması var.  Zengin ülkelerin yüzde 12'ler civarında. Milli gelirin yüzde 12'si kadar bir miktarı vermişler pandemide destek olarak vatandaşlarına, biz 1.1'in üstüne çıkamamışız. En azından 128 milyar doların 3-5 milyarını vatandaşa akıtsalardı da bayrama kadar insanlar nefes alacak halde devam etseydi." 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.