1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Hesap değişti Türkiye uçtu

Hesap değişti Türkiye uçtu

Turizm gelirlerinde hesaplama yönteminin değiştirilmesi gelirleri uçurdu. Türkiye'nin ilk çeyrekteki turizm geliri, eski hesabın kullanıldığı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 39,6 artarak 4 milyar 918 milyon dolar oldu.

A+A-

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2013 yılı ilk dönem (ocak-şubat-mart) turizm istatistiklerini yayımlandı. Buna göre, bu dönemde yapılan harcamaların 4 milyar 406 milyon 212 bin dolarını kişisel, 512  milyon 341 bin dolarını ise paket tur oluşturdu.
 
Kişi başına ortalama harcama 982 dolar olurken, yabancılar ortalama 868  dolar, yurt dışında ikamet eden vatandaş ziyaretçiler ise ortalama bin 442 dolar harcadı.
         
YENİ HESAPLAMA İLE GELEN ARTIŞ
 
Turizm gelirlerindeki bu dev artış TÜİK'in yeni hesaplama yönteminden kaynaklanıyor. TÜİK, bu sene başında AB Eurostat ve Dünya Turizm Örgütü’nün hesap yöntemlerinde yaptığı yeniliklere göre kendi hesaplama yöntemini revize etmişti. Yeni verilere göre 2012 yılındaki turizm geliri de yaklaşık 6 milyar dolar artışla 29.35 milyar dolara çıkmıştı. 
 
Yeni hesaplama yönteminde turizm gelirlerine artık uluslararası tanımlara uygun olarak yerli firmalar tarafından taşınan ziyaretçilerin uluslararası ulaşım harcamaları, marinalarda ziyaretçilerin yapmış oldukları harcamaları kapsayan marina hizmet bedelleri ve ziyaretçilerin Türkiye’de yapmış oldukları GSM dolaşım harcamaları da dahil edildi.
 
TURİST SAYISI DA ARTTI
 
Öte yandan Türkiye'ye gelen ziyaretçi sayısı da aynı dönemde yüzde 18.7 artarak 5 milyon 8 bin kişi oldu. 
 
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, turist sayısında yaşanan artışta en büyük etkenin kongre turizmi olduğunu söyledi. Antalya'ya gelen Alman turist sayısındaki artışında istatistikleri etkilediğini belirten Ulusoy, "Artık set turların dışında gelen turist sayısı da çok arttı. Yalnızca herşey dahil otel tatilcileri gelmiyor. Çıkıyorlar geziyorlar alışveriş yapıyorlar. Kısacası para harcıyorlar"diye konuştu.
 
TUROB Başkanı Timur Bayındır da yaşanan artışta son dönemde gerçekleşen fuar ve kongre gibi etkinliklerin etkili olduğunu belirtti. Bayındır, "Tanıtımımız iyi yapılıyor ve insanlar merak ediyorlar. Havaların bir anda ısınmasının da etkisi tartışılmaz. " diye konuştu.
 
Bayırdır, bu artışın 2013'ün tamamına yayılıp yayılmayacağı sorusuna ise " 2013'te İstanbul için yüzde 10, Türkiye genelinde ise yüzde 5 artış öngörmüştük. Yıl genelinde sonuçların bu rakamların üzerinde geleceği aşikar" diye yanıt verdi. 
 
TRANSİT YOLCULAR DA ETKİLİ
 
Talimhane Otelciler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Avantgarde Collection Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmet Öztanık, turist sayısındaki artışta transit yolcuların da çok önemli olduğunu söyledi. Afrika ve Ortadoğu'ya giden batılı turistlerin hizmet kalitesi nedeniyle THY'yi seçtiklerine dikkat çeken Öztanık, "Transit yolcular pasaportuna kaşe bastırıp geçiyor. ancak bunlar da turist sayıldığı için rakamlar şişiyor. Normalde bizim faaliyet gösterdiğimiz Taksim ve Levent bölgesindeki doluluklarda yüzde 5-7 civarında düşüşler var" dedi. 
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.