1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Hekimlerin 36 saat nöbet isyanı: Yorgun doktorlar ölüyor!

Hekimlerin 36 saat nöbet isyanı: Yorgun doktorlar ölüyor!

İYİ Parti Toplumsal Politikalar Başkanı Ünzile Yüksel, sağlık çalışanları ile ilgili bir yazılı basın açıklaması yaptı.Açıklama aynen şöyle:

A+A-

"Öncelikle yakın zamanda nöbet ertesi geçirdiği trafik kazası nedeni ile kaybettiğimiz asistan hekim arkadaşımız Dr. Rümeysa Berin Şen için son derece üzgün olduğumuzu belirtiyor, yakınları ve tıp camiasına baş sağlığı diliyoruz. Canımızı emanet ettiğimiz kıymetlilerimiz, sağlık çalışanlarımız yıllardır; “Çalışma şartlarımız bizi öldürüyor.” diyor. Ancak hiçbir düzenleme yapılmıyor. Melike Erdem, Ece Ceyda Güdemek, Emre Bakırlı, Mustafa Yalçın ve maalesef Rümeysa Berin Şen ve adını bile duyamadıklarımız hayatlarının baharında; mesleklerine hevesle başladıkları zamanlarda birer birer yaşamlarını yitirdiler, ölüme sürüklendiler. Sağlık çalışanlarının çalışma şartlarının düzeltilmesi için kaç hekimin daha ölmesi gerekiyor?

Asistan hekim arkadaşlarımız 6 yıl süren zorlu bir tıp eğitimi ve tıpta uzmanlık sınavı hazırlık süreci sonrası büyük umutlar ve istek ile başladıkları, eğitim almak üzere geldikleri hastanelerde ilk iş gününden mezuniyete kadar 36 saate varan çalışma süreleri, ücretli nöbet ertesi izin hakkının yok sayılması, görev tanımı dışındaki angarya işleri yapma zorunluluğu ve mobbinge varan birçok sorun ile karşı karşıya kalmaktalar.

Büyük bir çoğunluğu özellikle asistanlığın ilk yıllarında ayda 15 nöbete varan insanlık dışı çalışma saatleri nedeniyle fiziksel ve ruhsal birçok sıkıntıya neden olan dönemlerden geçmektedir. Mevzuatta; “Gece nöbeti tutanlara ertesi günü görev verilmez.” ifadesi yer almasına rağmen başhekimlere kurumda hizmetin aksamaması gerekçeleriyle nöbet ertesi dinlenmesi gereken hekimi mesaiye devam ettirme yetkisi verilmektedir. Bu yetki ile asistan hekimlere nöbet ertesi izin hakkı kullandırılmamaktadır. Çalışma saatlerinin uzunluğu düşünüldüğünde hem asistan hekimin kişisel sağlığı hem de hastalarımızın sağlığına zarar veren bu uygulamalardan ivedilikle vazgeçilmesi gerekmektedir.

Aziz milletimize soruyoruz;

Canımızı, evladımızı, anamızı, babamızı 36 saat nöbet tutmuş; yarı uyur hâlde olan hekime emanet etmek ister misiniz?

Çok iyi biliyorum ki istemezsiniz…

Uzmanlık eğitimi süresince büyük emekler sarf eden asistan hekimler; sağlıkta şiddet, yoğun çalışma şartları, ekonomik sıkıntılar gibi nedenlerle çareyi yurt dışına gitmekte aramaktadır. Ülkemiz için çok değerli olan bu nitelikli iş gücünü kaybetmemek için yetkililer bir an önce gerekli adımları atmalıdır.

Derhâl;

- Tüm eğitim kurumları düzenli periyotlarla Tıpta Uzmanlık Komisyonu (TUK) tarafından denetlenmelidir.

- Nöbet ertesi izin hakkı tüm hastanelerde devreye alınmalıdır.

- Gün aşırı nöbet sistemi yasaklanmalıdır.

- Asistan maaşları iyileştirilmelidir.

- Sağlıkta mobbinge son verilmelidir.

- Sağlıkta şiddete karşı gerekli adımlar atılmalıdır."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.