1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Gündemde öne çıkan en çarpıcı başlıklar

Gündemde öne çıkan en çarpıcı başlıklar

Türkiye ve dünya yeni güne bu haberlerle uyandı. İşte gündemin en çarpıcı başlıkları...

A+A-

Test sayısı düşüyor, doğal olarak, vaka sayısı azalıyor. Koronavirüs salgını tüm dünyanın gündeminde olmaya devam ediyor. Aşı bulan ülkeler şanslı, bizde ise aşı da aşı programı da henüz bir netliğe kavuşmadı. 

Sağlıktan ekonomiye, eğitimden siyasete, gündemin çarpıcı başlıklarını okumadan yeni güne başlamayın.

GÜNCEL KORONA VERİLERİ: 356 CAN KAYBI, 28.997 YENİ VAKA

Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı 5 Mayıs Çarşamba gününün korona tablosuna göre son 24 saatte 356 kişi hayatını kaybetti. Test sayısında büyük düşüş gözlenen bugünkü tabloda günlük vaka sayısı ise 26 binin üzerinde...

Tabloya göre son 24 saatte 356 kişi korona virüsünden hayatını kaybetti, toplam can kaybı da 41 bin 883’e yükseldi.

Dün iyileşen 35 bin 464 kişiyle birlikte toplam iyileşen hasta sayısı 4 milyon 589 bin 501’e yükseldi.

TEST SAYISINDAKİ DÜŞÜŞ SÜRÜYOR

Son 3 günlük test sayıları şöyle:

►3 Mayıs: 243 bin 648 
►4 Mayıs: 241 bin 747
►5 Mayıs: 229 bin 491

TTB, 104 GÜNDÜR YANIT ALAMADIĞI ÇAĞRIYI YİNELEDİ

Türk Tabipler Birliği (TTB) 104 gün önce Sağlık Bakanlığı'na yaptıkları ‘aşı bilgilerini paylaşma’ çağrısına bugüne kadar yanıt alamadıklarını hatırlattı. Acil kullanım onay süreçlerinin şeffaf ve denetlenebilir olmasını talep etti.

BİR GAZETECİ DAHA KORONA VİRÜSE YENİK DÜŞTÜ

Kocaeli Gölcük Devlet Hastanesi'nde corona virüsü tedavisi gören Yalova Atakent gazetesi imtiyaz sahibi Burhan Kazmalı (61), hayatını kaybetti. 

MERAL AKŞENER'DEN BAKAN KOCA'YA TEPKİ: YAZIKLAR OLSUN BU ARKADAŞA!

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Sağlık Bakanı Koca'nın "Bugün 'Çin aşısı nerede' diye soranlar, dün Çin ile aramızdaki hassas konuları kaşıyarak ilişkilerimizi bozmaya çalışıyorlardı" sözlerine sert tepki gösterdi. "Yazıklar olsun bu arkadaşa... Müslüman Türk Uygur kardeşlerimiz tecavüze uğruyor tecavüze!" diye tepki gösteren Akşener, "Aşı meselesinde çuvalladılar. Sayın Erdoğan her zaman olduğu gibi bu işleri Sayın Koca'nın üzerine yıkacaktır, elini yıkayıp çıkacaktır. Sayın Koca da zekice bir hamle yapıp bizi suçlamış. Çin'den aşı gelmemesinin sebebi 
Meral Akşener...Hayret bir şey" dedi.

GÖREVDEN ALINDI, KARDEMİR'E YÖNETİM KURULU ÜYESİ OLDU

Eski Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, KARDEMİR Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Üyeliğine atandı.

CHP: CUMA GÜNÜ SAAT 15.00’DE GERÇEKLERİ AÇIKLIYORUZ

AKP'nin 128 milyar dolar tartışmalarına cevaben yayımladığı çizgi filmin ardından CHP, 'AKP Film Merkezi' görseliyle tanıtım yaparak, "Cuma günü saat 15.00'de gerçekleri açıklıyoruz!" duyurusunu yaptı.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINDA PATATES SOĞAN KUYRUĞU

Eskişehir Tepebaşı'da vatandaşlara patates ve soğan dağıtımı yapıldı. Ancak tam kapanma günlerinde yapılan dağıtım için vatandaşlar sokağa çıkıp kuyruğa girmek zorunda kaldı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AZINLIK CEMAAT TEMSİLCİLERİYLE BULUŞTU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, azınlık cemaatlerinin temsilcileri ile iftarda bir araya geldi. Yemekte, Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan, Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva, İstanbul- Ankara Süryani Kadim Kilisesi Metropoliti Mor Filüksinos Yusuf Çetin, Fener Rum Patriği Bartholomeos’un yanı sıra Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da yer aldı.

SEZEN AKSU'DAN İKTİDARA İKİZDERE TEPKİSİ

Ünlü şarkıcı Sezen Aksu, İkizdere'deki doğa katliamına tepki gösterdi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Aksu, "Bu memleket bizim, analarımızın, babalarımızın, çocuklarımızın memleketi... Bizim iktidarlara 
verdiğimiz geçici yetki, yaşam alanlarımız ve hayatlarımız elimizden alınsın diye değil... Halkımıza böyle davranmakta ısrar ederseniz yetkinizi aşmış ve meşruiyet zeminini kaybetmişsiniz demektir" ifadesini kullandı.

İLKER BAŞBUĞ'A 3 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ hakkında "Türkiye Cumhuriyetinde Güç Odaklarının Mücadelesi" serisinin üçüncü kitabının tanıtımına ilişkin 4 Ocak tarihinde yaptığı söyleşide kullandığı sözler nedeniyle AKP'li il başkanları ile hükümet temsilcileri, Başbuğ’un sözlerinde “darbe iması” olduğunu iddia ederek suç duyurusunda bulunmuşlardı. Soruşturmasını tamamlayan savcılık, Başbuğ hakkında "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçundan 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı. 

PM ÜYESİ GAYE USLUER CHP'DEN İSTİFA ETTİ

CHP'nin 25 ve 26. dönem Eskişehir milletvekilliğini yapan ve halen Parti Meclis üyesi olan Prof. Dr. Gaye Usluer, sosyal medyadan yaptığı açıklama ile partisinden istifa ettiğini duyurdu.

İLBER ORTAYLI YALANLADI: BÖYLE BİR ABSÜRT AÇIKLAMAM YOK!

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na türbede ellerini arkaya bağlamasıyla ilgili inceleme başlatılmasının ardından Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın “Hiçbir türbede eli arkada gezilmez” dediği iddia edildi. Ortaylı, "Böyle bir absürt açıklamam yok" diyerek "Türbe işlerine karışmıyorum” ifadelerini kullandı.

AKP'Lİ VEKİL AFGANİSTAN'DAKİ BOZUK YOLU TÜRKİYE'DE GİBİ GÖSTERİP ERDOĞAN'I ÖVDÜ

AKP’li vekillerden Semiha Ekinci, Afganistan’daki Kabil-Kandehar yolu ile AKP döneminde yapılan bir otoban fotoğrafını yan yana koyarak, “20 yıl önce Türkiye / 20 yıl sonra Türkiye. Teşekkürler Erdoğan” şeklinde paylaşım yaptı.

İKİZDERE'DEN ÖNCE KANLIMEZRA YOK OLDU

Rize-Artvin Havalimanı inşaatında kullanılmak üzere Kanlımezra ormanlık ve dağlık alan talan edildi. Taş ocağı kuruldu. Köyde her taraf toz duman. Bölge halkı ve çevreciler duruma tepkili...

GAZİANTEP İÇİN SKANDAL İFADELER

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin, kent dışına taşınma kararı verilen 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı arazisinde yaşama geçirmeyi planladığı Medeniyet Şehri Projesi'nin tanıtım raporunda kentteki ticaretten söz edilirken "Yakın zamana kadar ticareti büyük ölçüde sınır kaçakçılığına dayanan Gaziantep, şimdi gelişmiş bir ticaret merkezi haline gelmiştir" ifadeleri tepkilere yol açtı.

DEVLETİN TAVUS KUŞUNU ÇALDILAR

Osmaniye’de Orman İşletme Müdürlüğü’nden tavus kuşu çalan hırsızlık şüphelisi iki şahıs yakalandı.

EKONOMİ VE PİYASALARIN GÜNDEMİ

Piyasalarda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) günün ön önemli gündem maddeleri olacak. Yurt içinde faiz kararının dışında TCMB'nin para banka ve menkul kıymet istatistikleri izlenecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın politika faiz oranını yüzde 19 düzeyinde sabit tutması bekleniyor. TCMB, faizleri sabit bıraktığı bir önceki toplantıda, PPK metninde enflasyon vurgusunda yaptığı değişiklik faiz indirimine kapı araladığı şeklinde yorumlanmıştı. Ancak sonrasında yayınlanan toplantı özeti ve TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun açıklamaları mayısta faiz indirimi beklentilerini kısmen ortadan kaldırdı.

GÜNÜN AJANDASI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), bu yılın beşinci toplantısını gerçekleştirecek. TCMB Mart ayında faizi 200 baz puan artırdıktan sonra son toplantısında yüzde 19 olan faiz oranında bir değişikliğe gitmemişti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. TCMB haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu ve rezervler öncelikli olarak izlenecek (14:30)

Yurt dışında günün en önemli gündemi İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararı olacak. (14:00) BoE,en son 2020 yılı Mart ayında faiz oranını 15 baz puan indirmişti. BoE sonraki 9 toplantısında faiz değişikliğine gitmedi.

Günün diğer faiz kararları Malezya (11:00) ve Çekya (15:30) merkez bankalarından gelecek.

Almanya'da fabrika siparişleri (09:00), Euro Bölgesinde perakende satışlar (12:00), Avrupa piyasasında izlenecek veriler olacak.

ABD'de Challenger işten çıkarmalar (14:30), tarım dışı verimlilik (15:30), haftalık işsizlik başvuruları,

İngiltere'de yerel seçimler, İskoçya'da parlamento seçimleri yapılacak.

KİRALIK VİLLALARA TALEP 8 KAT ARTTI

Sosyal mesafe ve hijyenin ön planda olduğu bu dönemde izole tatil anlayışı gereği, günlük kiralık villalara yoğun talep oluştu. Geçtiğimiz yıllara göre 8 kat talebi artan villaların, günlük fiyatları 300 ile 3 bin lira arasında değişiyor.

THE ECONOMİST DERGİSİNDEN 128 MİLYAR DOLAR ANALİZİ

The Economist dergisi, 128 milyar dolarlık rezerv kaybına rağmen son iki yılda büyük değer kaybı yaşayan TL'nin yeniden baskı altında olduğunu, Merkez Bankası'nın ise yılın ikinci yarısında faiz indirebileceğini yazdı.

TÜİK'E ENFLASYON ÇAĞRISI

Kısıtlamalar nedeniyle mayıs ayında enflasyon ölçümünde karmaşa yaşanacağını belirten ekonomist Uğur Gürses, "TÜİK'in bu konuyu özel bir açıklama ile önceden belirtmesi lazım, çünkü enflasyona endeksli tahvil faizleri, kira kontratları ve ücret kontratları ilk akla gelen etkilenecek ilişkili alanlar." dedi.

TCMB ANKETİ: DOLAR VE ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜKSELDİ 

Merkez Bankası'nın mayıs ayı beklenti anketinde 2021 sonu dolar/TL beklentisi 8,71'e yükseldi. Bu rakam nisanda 8,57 seviyesindeydi.

ÇARŞI PAZAR YANIYOR

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dikbayır ve eşi milletin enflasyonunu ölçtü. TÜİK, mart ve nisan enflasyonunu yüzde 2.71 olarak hesaplarken, milletin enflasyonu ise yüzde 7.16 oldu.

MİLYONLARI YOKSUL EMEKLİLİK BEKLİYOR

Emeklilikte aylık bağlama oranının düşürülmesi nedeniyle halen asgari ücretle çalışan ya da daha yüksek maaş alsa da primi asgari ücret üzerinden yatan milyonlarca çalışan emekli olduğunda en fazla bin 500 lira ila 2 bin lira arasında emekli aylığı alacak.

GÜNEYDOĞU'DA KURAKLIK ALARMI

Güneydoğu’da yaşanan kuraklığın Türkiye'nin toplam buğday, arpa ve mercimek üretimini yüzde 20 azaltması bekleniyor. Üretici ve tüccar pandemi koşullarına bir de kuraklığın eklenmesi üzerine bölgede afet ilan edilmesini istiyor. Çiftçi borçların ertelenmesi çağrısında bulundu.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANINDAN UKRAYNA ZİYARETİ

ABD Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın yarın Ukrayna’yı ziyaret edeceğini açıkladı.

AFGANİSTAN-PAKİSTAN SINIRINDA ASKERLERE PUSU

Pakistan ordusu tarafından yapılan açıklamada, Afganistan-Pakistan sınırında Afgan militanlar tarafından Pakistan askerinin pusuya düşürüldüğü, 4 Pakistan askerinin hayatını kaybettiği, 6 askerin ise yaralandığı aktarıldı.

LONDRA'DA AB BÜYÜKELÇİLİĞİ AÇILACAK

Avrupa Birliği Dış Eylem Servisi (EEAS) tarafından yapılan açıklamada, İngiltere ve Avrupa Birliği'nin (AB) başkent Londra'da AB Büyükelçiliği açılması konusunda anlaştığı kaydedildi.

AFRİN'DE BOMBALI SALDIRI! 5 ÇOCUK YARALANDI

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Zeytin Dalı Harekat bölgesinde yer alan Afrin'de PKK/YPG tarafından gerçekleştirilen bombalı saldırıda 5 çocuğun yaralandığını duyurdu.

KKTC BAŞBAKANI KARANTİNAYA ALINDI

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Hamza Ersan Saner, günün erken saatlerinde programına katıldığı gazeteci Aytuğ Türkkan’ın corona virüsü (Covid-19) testinin pozitif çıkması sonrası kendini izole ettiğini duyurdu.

İRAN'DAN KRİZİ TIRMANDIRACAK PROPAGANDA VİDEOSU

İran devlet televizyonu yayınladığı propaganda videosunda, ABD Kongre Binası'nın füzeler ile havaya uçurulduğu anları paylaştı.

G7 ÜLKELERİNDEN RUSYA'YA KARŞI ORTAK BİLDİRİ

İngiltere’nin başkenti Londra’da bir araya gelen G7 Dışişleri Bakanları yayınladıkları ortak bildiride, Rusya'nın uluslararası politikasını "yasa dışı ve olumsuz" olarak nitelendirdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.