1. HABERLER

  2. ÇEVRE/TARIM/HAYVANCILIK

  3. Greenpeace eylemcisi serbest

Greenpeace eylemcisi serbest

Rusya'da iki ayı aşkın süre tutuklu kalan Greenpeace üyelerinden Colin Russell için de kefaletle serbest bırakılarak tutuksuz yargılanma kararı çıktı.

A+A-

Tutuklu olarak 71 gün geçiren Russell, cezaevinde kalan son kişiydi.

28 Kasım 2013 - Rusya Kuzey Buz Denizi'ndeki tehlikeli petrol aramalarını barışçıl bir şekilde protesto etmelerinin ardından gözaltına alınan Greenpeace üyelerinden Avusturalyalı Colin Russell için de kefaletle serbest bırakılarak tutuksuz yargılanma kararı çıktı. Geçtiğimiz hafta görülen davalarda, aralarında Türkiye'den Gizem Akhan'ın da bulunduğu diğer 29 kişi için tutuksuz yargılanma kararı çıkarken, Russell'ın tutukluluk süresinin 3 ay daha uzatılmasına karar verilmişti. Greenpeace'in itirazı üzerine bugün görülen davada, Colin Russel'ın da tutuksuz yargılanmasan karar verildi. Colin Russell, cezaevinde 71 gün geçirdi.

Diğer 29 kişi gibi Colin Russell da, 2 milyon ruble (yaklaşık 120 bin TL) tutarındaki kefalet ücretinin yatırılmasının ardından serbest bırakılacak. Greenpeace kefaleti bugün ödeyecek ve Colin Russell'ın hafta sonunda önce çıkması için yasal işlemlerin takibini yapacak.

Bugün kızları Madeline ile birlikte Rusya'ya giden Colin'in eşi Christine, “Bu harika bir haber. Kızımızla birlikte çok yakında ona sarılabileceğimiz için çok mutluyum. Çok zor geçen bu dönemde destek olan herkese çok teşekkür ediyorum. Ancak tabii ki, yargılama süreci devam ettiği için, Colin ve diğer 29 kişi hakkındaki dava düşüp bu barışçıl insanlar evlerine dönene kadar gerçek bir kutlama yapmak zor. Umarım, yılbaşını kızım ve eşimle birlikte evimizde kutlayabilirizö dedi.

Greenpeace Uluslararası Kutup Kampanyası Sorumlusu Ben Ayliffe, “28 Greenpeace aktivisti ve 2 serbest gazeteci sonunda tutukluluktan kurtuldu ama henüz dava bitmedi. Hala bu 30 barışçıl insan işlemedikleri bir suçtan yargılanıyor. Onların tek amacı hepimiz adına barışçıl bir protestoda yer almak, Kuzey Buz Denizi'nde petrol aramalarının tehlikelerine ve iklim değişikliği tehdidine dikkat çekmekti. Bu insanları holiganlıkla suçlamak hiçbir mantığa sığmıyor. Tüm suçlamalar düşene ve arkadaşlarımız evlerine dönene kadar bu kararlara gerçekten sevinmemiz zorö dedi.

30 kişi hakkında daha önce yöneltilen korsanlık suçlaması henüz bazı formaliteler nedeniyle kaldırılmamış olsa da, geçtiğimiz hafta bu suçlamanın kaldırılacağı kesinlik kazandı. Ancak holiganlık suçlaması devam ediyor ve Rusya hukukunda bu 7 yıla kadar hapis cezası getirebiliyor. Rus vatandaşı olmayan aktivistlerin, soruşturma devam ederken evlerine dönüp dönemeyecekleri de henüz netlik kazanmadı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.