1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Eylül ayında konut satışlarında fena düşüş!

Eylül ayında konut satışlarında fena düşüş!

Konut satışları 2018 Eylül’de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9.2 azaldı.

A+A-

Evde indirim kampanyaları 250 bin dolarlık gayrimenkule yabancıya vatandaşlık hakkına rağmen konut satışları geriliyor.

Cumhuriyet gazetesinden Şehriban Kıraç'ın haberine göre; Türkiye genelinde konut satışları 2018 Eylül’de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9.2 oranında azalarak 127 bin 327 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre, ülke genelinde eylülde satılan konut sayısı, bir önceki aya göre yüzde 21 arttı. Konut satışlarında İstanbul 20 bin 216 konutla ilk sırada yer aldı. En az satış olan il ise 13 konutla Hakkâri oldu.

Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 72 oranında azalış göstererek 11 bin 330 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 8.9 olarak gerçekleşti. Uzmanlara göre, teorik olarak kriz dönemlerinde alım satım hacmi ciddi olarak geriliyor. İpotekli satışlar 35 bin düzeyinden 11 bine geriledi. Faiz oranlarındaki yükseliş ipotekli konut satışlarını 40 binlerden 10 bin adet seviyesine düşürdü. İlk defa satılan konut sayısı eylülde, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14 düşüşle 60 bin 219’a geriledi. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 47.3 oldu. İkinci el konut satışları eylülde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4.5 düşüş göstererek 67 bin 108 olarak gerçekleşti.

Yabancılara yapılan konut satışları, eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 151.1 artarak 5 bin 615 oldu.

YAP - SAT DÖNEMİ BİTTİ
Gayrimenkul sektöründe uzun yıllar boyunca uygulanan önce satış yapıp sonra proje yapma döneminde sona gelindiğini belirten Mesa Genel Müdürü Mert Boysanoğlu, “Sat-yap dönemi kapanmıştır, artık yap-sat modeli işleyecek” dedi. Mesa, Çubuklu’da hayata geçirdiği ikinci projesi Mesa Çubuklu 28’i teslime bir yıl kala tanıttı. Ekim 2019’da teslim edilecek proje, 1 milyon 359 bin TL ile 4 milyon 493 bin TL arasında değişen fiyatlarla satışa sunuldu. Çubuklu 28’de 80 bağımsız bölüm ve 1 ticari alanın bulunduğunu anlatan, Boysanoğlu, “Beykoz Çubuklu bölgesinde 2 projemiz başladı, bir tane de planlanan var. Bu işlerin değeri 1.5 milyar lira” diye konuştu.

DÖVİZLİ İLANA YASAK
Ticaret Bakanlığınca gayrimenkul sektörüne yönelik faaliyet gösteren internet sitelerinde yer alan reklam ve tanıtımlarda taşınmaz bedellerinin Türk Lirası olarak gösterilmesi ve ilgili bağımsız bölümün brüt ve net alanlarına yer verilmesi gerektiği belirtildi. Bu yükümlülüklere uyulmaması durumunda Reklam Kurulu tarafından söz konusu reklamlar ve tanıtımlar hakkında durdurma cezası verildiği ve idari yaptırım uygulandığı ifade edildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.