1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ‘Eşleriniz bize helal’ dediler

‘Eşleriniz bize helal’ dediler

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta 9 Ağustos’ta kaçırılan THY pilotları Murat Akpınar ve Murat Ağca’nın, Suriyeli muhaliflerin rehin tuttuğu 9 Lübnanlı hacı ve rejimin elindeki 127 kadın muhalifle eşzamanlı olarak önceki gece salıverildi

A+A-

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta 9 Ağustos’ta kaçırılan THY pilotları Murat Akpınar ve Murat Ağca’nın, Suriyeli muhaliflerin rehin tuttuğu 9 Lübnanlı hacı ve rejimin elindeki 127 kadın muhalifle eşzamanlı olarak önceki gece salıverilmesi, uluslararası medyada yer buldu. Lübnan basınına konuşan bir hacı “Bizi kaçıranlar Beyrut’a gelirse, kadınlarımızın kendilerine helal olduğunu düşünüyorlar” dedi. Basında yer alan bazı haberler şöyle:

BBC’nin Beyrut muhabiri Dima Hamdan Savaş tüm şiddetiyle devam ederken gelen rehine takası, gelecek ay Cenevre’de bir barış konferansı düzenlenmesi için verilen çabalarda küçük bir umut ışığı yaktı.

New York Times Lübnanlı, Türk, Katarlı ve Filistinli yetkililerin gerçekleştirdiği takas anlaşması, Suriye’de savaşan taraflar ve yabancı güçler arasındaki güçlü bağlantıları gösterdi. Takasın başarısına rağmen, Suriye’deki yüzlerce muhalif gruptan sadece birini içeren ve yalnızca rehinelerin değiştirilmesine odaklanan anlaşmanın, savaşı bitirmeyi hedefleyen görüşmeleri başlatacak şekilde genişletilmesi muhtemel görülmüyor.

Londra merkezli El Hayat gazetesi 3’lü rehine takası, 2 faktör sayesinde gerçekleşti: 1) Türkiye’de seçimlerin yaklaşması. 2) Emir’in iktidarını oğluna devretmesi ve hükümetin değişmesiyle Katar’ın Suriye’de güç kullanımı yerine diplomasiyi öne çıkaran yeni siyaseti.

TÜRKÇE KONUŞULUNCA ANLADILAR

Lübnan El Ahbar gazetesi Serbest kalan Lübnanlı hacılardan biri şöyle konuştu: ‘Cuma günü Türkiye’ye getirilmeden önce, bırakılacağımızdan habersizdik. 7-8 gün önce Suriye’nin Azez kasabasından Türkiye sınırına 1 kilometre uzaklıkta bir eve götürüldük. Sonra dün (önceki gün) bizi aldılar. Nereye götürüldüğümüzü bilmiyorduk. Bizi başka bir sığınağa götürdüklerini sandık. Sonra bizi biri Katarlı, diğeri Türk 2 adama teslim ettiler. İnsanların Türkçe konuştuğunu fark ettiğimde Türkiye’ye geldiğimizi anladım.’

Lübnan Daily Star gazetesi Suriye’de serbest bırakılan 9 Lübnanlı’nın Beyrut Havalimanı’nda karşılanması, Hizbullah gösterisine dönüştü. Hacılardan biri, ‘Hizbullah üyesi değildim, ama bugünden sonra Hasan Nasrallah’ın askeriyim’ dedi. Daily Star muhabiri Mirella Hodeib’in aktarımına göre Abbas Şuayib adlı bir diğer hacı, 2 Türk pilotu kaçıranlara teşekkür etti, ‘Görüşmeler bu sayede hızlandı’ diye konuştu. Türkiye’ye de çabaları için teşekkür eden Şuayib, ‘Bize işkence eden, kendilerine Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) diyen zalimlerdir. Durum sandığınızdan kötü. Bizi kaçıranlar Beyrut’a gelirse, kadınlarımızın kendilerine helal olduğunu düşünüyorlar. Bu Şiilere karşı bir savaş’ dedi.

BBC’ye konuşan bir Lübnanlı hacı Bir yıl boyunca hiçbirimiz yorgunluk yüzünden 2 saatten fazla uyuyamadık, hep başımıza neler geleceğini düşündük. Penceresiz karanlık odalarda tutulduk. Sürekli yoğun çatışma sesleri duyuyorduk.

Kavuşma sevinci

LÜBNANLI 9 hacıyı Beyrut Havalimanı’nda karşılayan yakınları izdiham yarattı. Anlaşmada yer alan 3 uçağın da aynı anda hareket etmesi şartı nedeniyle hacıların Beyrut’a inişi 4 saat gecikti. Abbas Hamud, annesi ve çocukları dahil ailesinin tüm üyelerini tek tek öptü. Bazı hacılar Hizbullah bayrakları salladı, ama bu yaz 2 bombalı saldırının hedefi olan Hizbullah’ın, rehinelerin gelişiyle Beyrut’ta oluşan kaostan tedirgin olduğu bildirildi.
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.