1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. Erdoğan: 'İstihbaratta kopukluk yaşanmış olabilir'dedi.

Erdoğan: 'İstihbaratta kopukluk yaşanmış olabilir'dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ABD seyahati öncesinde, Ankara Esenboğa havaalanında düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı

A+A-

Başbakan Erdoğan ABD ziyareti öncesi gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Reyhanlı saldırılarına yönelik soruları yanıtlayan Erdoğan, "İstihbarat zaafı olduğu kanatinde değilim. İstihbarat örgütlerimiz bu tür bir hareketliliğin olduğunu, yakalama noktasında olduğuna göre burada bir ön bilgi alma söz konusu. Ama burada emniyet teşkilatı ile istihbarat teşkilatı arasında bir kopukluk söz konusu olabilir. Bu konuyu araştırması için Başbakanlık Teftiş Kurulu’nu bu konuları araştırmak, nerde bir zaaf varsa bu konuda gereğini yerine getirmek için yazılı talimatımı Başbakanlık Teftiş Kurulu’na vermiş bulunuyorumö diye konuştu.MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, saldırılarla ilgili suç duyurusunda bulunacağının hatırlatılması üzerine Erdoğan, "MHP’nin attığı adıma gelince, bundan bir netice alıp almayacakları beni çok ilgilendirmiyor. Bu ülkede bugüne kadar hangi adımı attıysak, hepsini hukuk devletinin ilkeleri içinde attık. Hukuk devletinin dışında hiçbir adım atmış değiliz. Onlar Bahçeli’nin kendi geçmişinde olan şeyler olabilir. Veya o yönetimin kendi anlayışı içerinde buna benzer şeyler olabilir. Ama biz terörle mücadelede hangi adımı atmamız gerekiyorsa o adımı atıyoruz. Terörle mücadelede şu ana kadar ne ana muhalefetin ne yavru muhalefetin en ufak bir çözüm önerisi olmamıştır. Biz bir çözümün peşindeyiz. Bu çözüm süreci içerisinde attığımız adımları hukuk devletinin çizdiği çerçeve içerisinde atarız, bunun dışına çıkmayız. Bahçeli’nin bu konuda vereceği hukuk dersi yoktur" dedi.


"HALKININ KABUL ETMEDİĞİ BİR YAPIYI BİZ KABUL EDEMEYİZ"

Suriye’ye ilişkin bir soruya, "Şam’da bana göre legal bir yönetim yok, illegal bir yönetim varö diye cevap veren Erdoğan şöyle devam etti:
"Şu anda Suriye’de halkın kabullendiği bir yönetim yok. Oradaki hükümet tamamıyla bitmiştir, düşmüştür. Suriye’de halkıyla savaş halinde olan bir rejim vardır. Elindeki gücü halkını öldürme istikametinde kullanan illegal bir yapı vardır. Eline geçirdiği füzeleriyle, uçaklarıyla bombardıman etmek suretiyle 100 bine yakın insanı öldürmüştür. 
1 milyonun üzerinde Suriye’nin dışında yaşayan insan var. Biz müşterek çalışmaya hazırız, ancak bizimle müşterek çalışma yapacak onlar bunlar mı? Bizimle müşterek çalışacaklar ülkeyi terk etmiş durumda. Kaldı ki, biz şu anda rejim, yönetim, hükümet görmüyoruz ki. Halkının kabul etmediği bir yapıyı biz kabul edebilir miyiz? Arap Ligi’nde Suriye adında Ulusal koalisyon muhatap kabul edilmiştir.

ABD ZİYARETİNDE BİR NUMARALI KONU SURİYE

Erdoğan ABD ziyaretinde bir numaralı konunun Suriye olduğunu vurgulayarak, "Suriye ile ilgili konu masamızda 1 numaralı konu. Bu konuda geleceğe yönelik neler yapabiliriz, daha aktif ne gibi adımlar atabiliriz onları konuşacağız. 1. Cenevre Anlaşmasında atılan adımlar netice vermedi. Bu gibi yaklaşımlar ipe un sermek gibi geliyor. Daha kestirme yoldan netice almak için ne gibi yollar izlemek gerekiyorsa bunları konuşacağız. Şu anda Suriye’yle ilgili mutazarrır olan birinci ülke biziz. Çünkü bizim Suriye ile 910 km sınırımız var. Türkiye’nin sıkıntısı diğer ülkelerden daha fazladır.ö diye konuştu.
Ziyarette, Reyhanlı konusunun da gündeme geleceğini belirten Erdoğan, saldırının ABD seyahati ile ilişkilendirilmesine katılmadığını ifade etti. Erdoğan "(Saldırıların) Çözüm süreciyle ilintili hale getirseler, benim için daha anlamlı. Bunu çözüm sürecinde attığımız adımları baltalama, önünü kesme gayreti olarak görebilirim. Ancak ABD seyahatini engellemeye ya da gölgelemeye yönelik bir girişim olduğunu düşünmüyorumö dedi.

"RUSYA VE ÇİN TAKINDIKLARI TAVIRLA ATABİLECEKLERİ HER ADIMI ENGELLİYOR"
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin yapısını eleştiren Erdoğan "Rusya ve Çin takındıkları tavırla atılabilecekleri her türlü adımı engelliyor. Ne Rusya ne de Çin olumlu adım atmadı. Yine de umudumuzu yitirmiyoruz, kendileri ile görüşmelere devam edeceğiz. Bu vahşete karşı çıkan ülkelerle çalışmalarımızı devam ettireceğizö dedi.

"BU ADAM KENDİ HALKINI SEVİYOR OLSAYDI, TERK EDER GİDERDİ"
Muhalefet partilerinin Suriye konusundaki tavrını da eleştiren Erdoğan "Ana ve yavru muhalefetin tavrına bakın. Bir zalimle, diktatörle fotoğraf çektirmeyi nasıl izah edersiniz? Böyle bir zamanlarda bir ülke birlik beraberlik içinde olur. Biz şu anda insani tavırlarımızı aynen devam ettiriyoruz. Çünkü biz Suriye halkını seviyoruz. Bizim sıkıntımız rejimledir. Bu adam kendi halkını seviyor olsaydı, terk eder giderdi. Suriye halkı kendi iradesini ortaya koyar, yönetimini belirler, bölgede sükun hakim olurdu. Ama böyle bir sürecin içerisine girmediö ifadelerini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.