1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Erbil'de patlama! Türk diplomat şehit oldu

Erbil'de patlama! Türk diplomat şehit oldu

Irak'ın Erbil kentinde Türk konsolosluk çalışanlarının da bulunduğu restorana silahlı saldırı düzenlendi.

A+A-

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi başkenti Erbil’den kahreden bir haber geldi… Yerel saatle 14:30 sularında Erbil’deki bir lokantaya silahlı saldırı düzenlendi. Lokantada yakınlardaki Erbil Başkonsolosluğu’nda görevli diplomatların olduğu bilgisi geldi.

Reuters’a konuşan kaynaklar en az 3 Türk diplomatın yaşamını yitirdiğini söylerken kısa bir süre sonra Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan resmi açıklamada 1 Türk diplomatın şehit düştüğü belirtildi. Yapılan açıklamada iki Iraklı'nın da yaşamını yitirdiği belirtildi.

Saldırıda Türkiye Cumhuriyeti Erbil Başkonsolosluğu'nun çalışanı Osman Köse şehit oldu.

MERSİN'DE TOPRAĞA VERİLECEK
Şehit Köse’nin Mersin’in merkez Yenişehir ilçesine bağlı 100. Yıl Mahallesi’nde oturan baba Ramazan ile anne Sıdıka Köse’ye, acı haberi yetkililer verdi. Saldırıda evlatlarının şehit düştüğünü öğrenen anne ile baba, gözyaşlarına boğuldu.

Aile, Ankara’daki tören için Adana Havalimanı'na gitti. Ailenin oturduğu ev ile yakındaki evler Türk bayraklarıyla donatılırken, yakınlarını, komşuları ve yetkiler teselli etmeye çalıştı. Şehit Köse’nin evli olduğu ve 2 çocuğu olduğu öğrenildi.

Köse’nin yarın Mersin’de toprağa verileceği bildirildi.

DIŞİŞLERİ AÇIKLAMASI
Konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama yapıldı. Açıklamada, "Bugün (17 Temmuz) öğleden sonra Erbil Başkonsolosluğumuzun bir görevlisi başkonsolosluğumuz binası dışında bulunduğu bir sırada uğradığı menfur silahlı saldırı neticesinde şehit olmuştur. Saldırının faillerinin süratle bulunması için Irak makamları ve yerel yetkililer nezdinde girişimlerimiz sürmektedir. Şehidimize Allah’tan rahmet, acılı ailesine ve tüm Türk milletine sabır diliyoruz." ifadesi kullanıldı.

Saldırının yaşandığı mekanın ise bir Türk lokantası olduğu belirtildi. AA muhabirinin elde ettiği bilgilere göre, Türkiye’nin Erbil Başkonsolosluğunda görevli diplomatlar, yemek yemek için gittikleri restoranda silahlı saldırıya uğradı. Restoran sahibinin paylaştığı bilgilere göre, konsolosluk çalışanları içeri girdikten sonra sivil giyimli ve üzerinde iki silah taşıyan saldırgan, doğrudan konsolosluk çalışanlarını hedef alarak ateş açtı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Erdoğan, “Konsolosluk çalışanlarımıza yapılan saldırıyı kınıyorum. Faillerin bulunması için girişimlerimiz sürüyor” dedi.

SALDIRGANLARI YAKALAMAK İÇİN YOLLAR KAPATILDI
Saldırı sonucu bir Türk diplomat olay yerinde şehit oldu. Erbil Emniyet Müdürü Abdulhalik Talat, olaya ilişkin soruşturma başlatıldığını, daha sonra detaylı açıklamanın yapılacağını söyledi. Kaçan saldırgan veya saldırganların yakalanması için Erbil’den diğer kentlere giden tüm yolların trafiğe kapatıldığı belirtildi.

ÇAVUŞOĞLU: BAĞDAT VE ERBİL İLE TEMASTAYIZ
Bakan Çavuşoğlu Erbil’deki saldırıyla ilgili, “Saldırganların yakalanması için temastayız. Gerekirse heyet göndeririz. Saldırganların 3 kişi olduğunu biliyoruz” dedi.

CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ'NDEN AÇIKLAMA
Öte yandan konuyla ilgili bir açıklama da Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan geldi. Sözcü Kalın Twitter'dan yaptığı paylaşımda; "Erbil'deki menfur saldırıda hayatını kaybeden konsolosluk çalışanımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Faillerin bulunması için çalışma başlatıldı. Bu hain saldırıyı yapanlara gereken cevap verilecektir." dedi.

İşte o paylaşım: 

ibrahim-kalin-aciklama-resim-07.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.