1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Enis Berberoğlu'na 5 yıl 10 ay hapis cezası

Enis Berberoğlu'na 5 yıl 10 ay hapis cezası

MİT TIR'ları davasında karar çıktı. CHP Milletvekili Enis Berberoğlu 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

A+A-

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun, durdurulan MİT TIR’ları görüntülerini eski Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’a ilettiği iddiasına ilişkin, "Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklamak" suçundan yargılandığı davanın İstinaf Mahkemesi’ndeki üçüncü duruşmasında karar açıklandı.

İstanbul 2. Ceza Dairesi, CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nu "Devletin gizli belgelerine açıklamak" suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırdı. Berberoğlu’nun tutukluluk halinin devamına karar verildi. Duruşmaya SEGBİS ile bağlanan Berberoğlu, "Moralinizi bozmayın, 25 yılla başladı, 5 yıla düştü" dedi. Berberoğlu, duruşma salonuna el salladı.

DURUŞMANIN ARDINDAN BASIN AÇIKLAMASI
Duruşmanın ardından adliye önünde bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya Berberoğlu’nun eşi Oya Berberoğlu, kızı Dilara Berberoğlu, avukatları Murat Ergün, Yiğit Acar, Zeynel Öztürk, CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP Kartal İlçe Başkanı Muammer Çelebi ile CHP eski Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt katıldı.

“CASUSLUK İDDİALARI ÇÖKMÜŞTÜR”
Hukuk mücadelesini sonuna kadar sürdüreceklerini kaydeden CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “Enis Berberoğlu, ülkemizin yetiştirdiği en önemli gazetecilerden birisidir ve şu anda milletvekilidir. Her şeyden önemlisi suçsuz bir insandır. Bu karar ile baştaki ağır iddiaların, özellikle casusluk iddiasının çöktüğünü de özellikle de vurgulamak istiyorum. Sonuç olarak, bu yargılamaların sonucunda Enis Berberoğlu'nun beraat edeceğini inancımızda tamdır. Her şeye rağmen yargının üzerindeki ağır baskıları bilmemize rağmen, adalete sonuna kadar güvenmek, hukuk mücadelesini sonuna kadar sürdürmek zorundayız” dedi

“BU KARAR KÖTÜNÜN İYİSİDİR”
Enis Berberoğlu'nun masumiyetinin ortaya çıktığını belirten avukat Murat Ergün, Berberoğlu'nun tahliye edilmemesine itiraz için 3. Ceza  Dairesine başvuracaklarını söyleyerek, “Mahkeme Enis Berberoğlu hakkındaki, en kabul edilemez, en çok vicdanları yaralayan savcılık iddialarının tamamını reddetti.  Bu bizim için çok önemlidir. Dolayısıyla bu karar tamamen vicdanları rahatlatan, adalete uygun olan ve içimize sinen bir karar olmamakla birlikte, kötünün iyisidir diyebiliriz. Olması gereken hiç kuşkusuz Enis Berberoğlu'nun beraat etmeseydi. Yargılama aşamasında Enis Berberoğlu'nun masumiyeti gün gibi ortaya çıkmıştır. Ama maalesef mahkeme beraat kararı vermemiştir. Ve doğal olarak tahliye kararı da verememiştir. Tahliye kararının da verilmemesinin gerekçeleri arasında başka bir dosyadan yargılanıyor olması var ki, o dosyada da zaten tutuksuzdur. Enis Berberoğlu üzerine atılı suçları işlememiştir. Üzerine atılı olan iftiralardan, özellikle vatana-millete karşı, casusluk, terör örgütü doğrultusunda çıkarlarına hizmet etme gibi en rahatsız edici, en çok reddettiğimiz suçlamalardan aklanmıştır. Tahliye olmaması bizim için büyük bir sorun, biz tahliye için öncelikle 3. Ceza  Dairesine başvuracağız. Bundan sonra dosya Yargıtay'a gidecek. Burada bir sonuç alamazsak Yargıtay'dan da tahliye yönünde isteklerimiz devam edecek” ifadelerini kullandı.

HALUK PEKŞEN: MAHKEME CASUSLUK SUÇU OLMADIĞINI TEYİT ETTİ
CHP Trabzon Milletvekili avukat Haluk Pekşen Enis Berberoğlu hakkında verilen kararı değerlendirdi. Berberoğlu’nun derhal tahliye edilmesi gerektiğini savunan Pekşen, “Mahkeme bu kararla ortada ‘casusuluk’ suçu olmadığını, Berberoğlu’nun örgütlü bir suç işlemediğini teyit etmiştir. Verilen bu ceza sadece ‘devletin gizli belgesini ifşadan’ verilmiştir” dedi.

GÜRSEL TEKİN: DERHAL TAHLİYESİNİ BEKLİYORUZ
Pekşen, Berberoğlu’nun hemen tahliye edilmesi gerektiğine vurgu yaparak bu konudaki Anayasa Mahkemesi kararlarına atıf yaptı. CHP Milletvekili Gürsel Tekin ise, Berberoğlu’nun derhal tahliyesini bekliyoruz en kısa zamanda tahliye edileceğine de inanıyoruz” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.