1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Engellilerden mesaj var

Engellilerden mesaj var

Her Yıl 10-16 Mayıs Tarihleri Arası Sakatlar Haftası bu Haftada Sorunlara Dikkat Çekerek Kamu’oyu oluşturmaya Çalışıyoruz

A+A-

Sakat Özürlü derken en sonunda Engelli kavramı üzerinde karar kılındı. bu Anlayış değişimi Tabiki güzel güzel olmayan duyarlılıkların artmamasıdır. Türkiye Nüfusunun yüzde 10’nu kadar  insanımız Engelli bu çok büyük bir rakam ancak örgütlü bir güç haline gelmediğimiz için kendimizle ilgili bir çok konuda söz ve karar sahibi değiliz.

2002 yılında en son bir Engellilik araştırması yapılmış bence bu araştırma önce güncellenmeli ve belirlenecek Engelli Nüfusu  Politikalarının,belirlenmesi için sayımızın güncel olması gerekir. hala Engellilerin en temel sorunu Erişebilirlilik, ne yazıkki kaldırımlar hala işgal edilmiş arabalar ve tabelalar masalar ve tezgahlar sanki kaldırımlar yayalar için değilde Esnafın Malzeme koyması için yapılmış, bu günlerde birde Şemsiyeler gözümüze kafamıza artık neremize denk gelirse canımızı yakmaya devam etmekte.  bina girişleri Rampalı değil Binalarda Asansör yeterli değil kamuya açık binalarda ve okullarda bay ve bayan engelli tuvaletleri yok. yani hizmete erişim mekana erişim ve internet sitelerinin görme engellilerin erişimine uygun olmadığını görmekteyiz. engelli arkadaşlarımızın eğitime katılımı artmakla birlikte yeterli değil.

Eğitim yeterli olmayınca iş hayatına katılımda düşük son yıllarda hükümet Politikaları olarak Engelli istihtamında bir artış oldu 32 Bin civarında engelli arkadaşımız kamu Çalışanı ancak bu sorunu tamamen çözmemektedir. Dernekler yeterince mali acıdan güçlü olamadığı için Politika üretmeleri oldukça zor. Mali yardımlar Engelliler yasasıyla arttı ancak 3 aylıklarla ilgili bir çok sorun giderilemediği için bir çok arkadaşımızın, Maaşları kesildi.

2022 Sayılı Yasanın Engellilerle ilgili kısımları gözden geçirilmeli ve çalışmayan ve sosyal Güvencesi olmayan her Engelli Çalışmıyorsa engelli maaşı alabilmeli. bir çok engelli arkadaşımız haklarını bilmiyor öncelikle engelli arkadaşlar ve aileleri meselelerine sahip çıkmalı onlar bu işlere müdahil olmazsa hiç bir sorun çözülmez. sen önce haklarını öğren sonra kendinle ilgili konularda söz ve karar sahibi olmaya çalış. daha yeni yerel seçimlerden çıktık  kaç tane  Engelli Belediye Başkanı var kaç tane Engelli Meclis üyemiz var sayı oldukça düşük,  daha bir çok sorunumuz var Türkiye Beyazay Derneği İzmir şubesi olarak 10-16 Mayıs Sakatlar Haftası Nedeniyle Cumartesi günü saat 14.00 de Dernek Merkezinde Engellilerin sorunları ve çözüm yoları konulu Açık Mikrofon Tartışması yapacağız Engellileri Ailelerini ve bu  Meslelere ilgi duyan duyarlı dostlarımızı aramızda görmekten mutluluk duyacağız.

Daha güzel yarınlara Hep beraber

090520140951453567508.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.