1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Emekli maaşlarına kesinti şoku

Emekli maaşlarına kesinti şoku

2011 yılında SGK sistem değişikliği yaptı. Üç sosyal güvenlik kurumu tek çatı altında toplanırken yapılan hatalar emeklilere maaş şoku yaşatıyor. Bazı emeklilerin maaşlarında 200-250 liralık kayıplar yaşandı.

A+A-

SÖZCÜ gazetesinden Erdoğan Süzer'in haberine göre; Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK'nın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çatısı altında birleştirilmesi sırasında yapılan memur hatalarıyla sistem hatalarının faturası emeklilere kesildi. Geçiş sırasında aylıkları yanlışlıkla fazla hesaplandığı belirtilen emeklilerin yıllardır aldıkları maaşları haber dahi verilmeden 200-250'şer lira birden kesilmeye başlandı. Uygulamadan habersiz bankadan çektiği emekli aylığının azaldığını gören emekliler adeta şoke olurken, birçok emekli kesintinin eczane ve hastane katılım paylarından kaynaklandığını zannediyor. Uzun süredir emeklilerin şikayetlerine neden olan maaş kesintisinin son örneğini yaşayan Bağ-Kur emeklisi bir vatandaş yaşadığı sorunu anlattı. Vefat eden eşinden kalan bin lira emekli aylığından geçen yıl önce kasım ayında, daha sonra da aralık ayında 200'er lira kesinti yapıldığını belirten emekli, kesintinin nedenini öğrenmek için telefonla aradığı SGK il müdürlüğünden aldığı cevabı SÖZCÜ ile paylaştı.

SADECE SİZ DEĞİLSİNİZ
SGK yetkililerinin maaşı kesilen bir emekliye yaptıkları açıklamada “SGK genelinde 2011 yılında bir bilgisayar sistemi değişikliği olmuştu. Yeni sisteme geçilirken maaş katsayıları yanlış girilmiş. O nedenle 2011 yılından bu yana size fazla ödeme yapılmış. Bu hata 2017'nin Ekim ayında fark edildi. Fazla ödeme, diğer emeklilerin de maaşından kesilmeye başlandı. Hata nedeniyle size bugüne kadar toplam 1.400 lira fazla ödeme yapılmış. Bu fazla ödeme sıfırlanıncaya kadar her ay emekli aylığınızda 200 ila 250 lira kesilmeye devam edecek” ifadelerine yer verildi.

HABER DAHİ VERİLMİYOR
Emeklilere, çalışanlarda olduğu gibi aylıklarına karşılık herhangi bir bordro verilmiyor. Bu nedenle birçok emekli gerçek maaşının ne olduğunu bilemiyor. SGK'nın aylıklardan kesinti yapmadan önce hatalı durumun düzeltileceğine ve kesinti miktarına dair emeklilere mektup, telefon ya da benzer bir yöntemle bilgi vermemesi, aylığını takip etmekte zaten zorlanan emeklilerde ciddi tepkilere neden oluyor. Eczane ve hastane katılım payı kesintileri nedeniyle hemen her ay hesaplarına farklı tutarda aylık yatan emekliler, hata kaynaklı kesintileri araştırma yapmadığı sürece anlayamıyor.

SÖZCÜ'nün sorularını yanıtlayan bir SGK yetkilisi, maaş yanlışlıklarının SGK memurlarının bireysel hatalarıyla üç farklı kurumun bilgi işlem sisteminin birleştirilmesi aşamasındaki uyumsuzluklardan kaynaklandığını söyledi. Yaklaşık 11 milyon emekli dikkate alındığında maaş kesintisi yapılan emekli sayısının çok fazla olmadığını ifade eden yetkili, “Hatanın yıllar sonra olsa da düzeltilmesi güzel bir şey. Hak edilenin üzerinde fazladan yatan paralar geri alınıyor. Kimsenin hak ettiği gerçek aylığından bir kesinti yapılması söz konusu değil” dedi.

TORBA YASAYA BİLE EKLENDİ
Hükümetin geçen yıl yasalaştırdığı torba tasarıdaki, memur hataları nedeniyle vatandaşlara fazladan ya da yersiz yapılan ödemeler için faiz uygulanmayacağına ilişkin maddeyi emekli aylıkları nedeniyle eklediği de bildirildi. SGK, memur hatası ve benzeri nedenlerle emeklilere ödediği yersiz ya da fazla ödemeleri daha sonra faiziyle birlikte geri alıyordu. Torba yasaya eklenen bir maddeyle bu tür yersiz ödemelerden artık faiz alınmayacağı hükme bağlanmış oldu. Buna göre SGK çalışanlarının kasıtlı veya kusurlu davranışı, ihmali, dikkatsizliği ve bilgisizliği gibi sebeplerden kaynaklanan hatalı işlemin tespit edildiği tarihinden geriye doğru en fazla 5 yıllık sürede yapılan ödemelerin fark edildiği tarihten itibaren  24 ay içerisinde iadesi halinde faiz uygulanmayacak.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.