1. HABERLER

  2. ÇEVRE/TARIM/HAYVANCILIK

  3. E-Sigara kaçakçılarına darbe

E-Sigara kaçakçılarına darbe

1022 elektronik sigara, 1165 ağızlık, 947 pil ele geçirildi.

A+A-

 

Orta Anadolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlügü ekipleri, Kayseri Erkilet Havalanı’nda iki yolcunun barajlarında yaptığı aramada, kaçak olarak yurtdışından getirildiği belirlenen toplam 1022 elektronik sigara, bin elektronik sigara filtresi, 1165 elektronik sigara ağızlığı, 947 elektronik sigara pili ele geçirdi.

Orta Anadolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Mustafa Işık, Sağlık Bakanlığı’nca ithalat izni verilmediği için ülkeye kaçak yollarla sokulan ürünlere karşı denetimlerini artırdıklarını, Erkilet Havalimanı’nda 2 yolcunun bagajlarında yapılan kontrollerde piyasa değeri 181 bin lira olan toplam 1022 elektronik sigara, bin elektronik sigara filtresi, 1165 elektronik sigara ağızlığı, 947 elektronik sigara pili ve 38 elektronik sigara setine el konulduğunu söyledi. Işık, “Ayrıca bir başka yolcunun bagajında yapılan aramada piyasa değeri 9 bin 965 TL olan 13 cep telefonu, 7 kulaklık, 10 şarj cihazı, 5 bilgisayar bağlantı kablosu ele geçirilmiştir. İlgililer Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu gereği mevcutlu olarak Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığına intikal ettirilmiştir” dedi.

BİR AYDA 22 BİN 995 ELEKTRONİK SİGARA ELE GEÇİRİLDİ
Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Kapıkule, Hamzabeyli, İpsala, Pazarkule ve Dereköy Sınır kapılarında son 1 ayda 11 farklı kontrolde 22 bin 995 kaçak elektronik sigara ile aparatları ele geçirildi. Olaylara ilişkin çoğu yabancı uyruklu kaçakçı da gözaltına alınarak haklarında adli soruşturma yapıldı.

VÜCUTLARINA SARIYORLAR
Gümrük Muhafaza memurlarını bile hayrete düşüren yöntemler kullanan kaçakçılar yoğun olarak elektronik sigaraları bantlarla vücutlarına ya da özel korselerde bellerine sararak gümrüklerden geçmeye çalışıyor. Gümrük personelinin araç aramasında ya da şüpheli hareketleri nedeniyle dikkat çekenler üzerindeki aramaları kaçakçılığı ortaya çıkarıyor.

DOKTORLAR UYARDI
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Çakır Edis, sigara bıraktırma merkezlerinde psikolojik destek ve ilaçlı tedavi yöntemleri verildiğini ifade ederek, elektronik sigaranın bir tedavi yöntemi olmadığını söyledi. Doç. Dr. Edis, elektronik sigara ve diğer yöntemlerin Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmadığı belirterek, “Elektronik sigara gibi yöntemler bilimsel olarak kanıtlanmış değildir. Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda ruhsatlandırdığı şeyler değil. Biz önermiyoruz, bu yöntemler bilimsel kanıt düzeyinde konuşabileceğimiz tedavi yöntemleri değil. Hekim olarak tarafsız bilimsel olarak kanıtlanmış, bu konuda çalışması yapılmış yöntemler üzerinde çalışıyoruz” dedi.

BAKANLIK AÇIKLADI
Sağlık Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu yetkilileri Türkiye’de bugüne kadar ‘elektronik sigara’ adıyla ithalat izni alan veya ruhsatlandıran ürün bulunmadığını açıkladı. Bakanlık ayrıca insan sağlığını son derece olumsuz etkileyebileceği hatta ölümüne yol açabileceği ifade edilen elektronik sigaranın Dünya Sağlık Örgütü tarafından sigara bırakma tedavisi olarak kabul edilmediğini belirtti.

İNTERNETTEN SATIŞI VAR
Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına ve gümrüklerde çok sayıda kaçak olarak yakalanmasına karşın elektronik sigara internet üzerinden rahatlıkla satılıyor. Online alış veriş sitelerinde yer alan ilanlara göre 100 liradan 300 liraya kadar değişen fiyatlarla satılan elektronik sigara için ücretsiz kargo seçenekleri bile yer alıyor.

NASIL ÇALIŞIYOR
Ağızlık, atomizer denilen sıvı çözelti buharlaştıran bir ısıtma elemanı ve pille çalışan elektronik sigaranın yanında özel aromalı sıvısı ve şarj aleti bulunuyor. Elektronik sigara cihazı likit sıvıyı buhara dönüştürüyor ve kullanan kişiye sigara içiyormuş hissi veriyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.